Objavljeno: utorak, 25.08.2020.

Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece – integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi

SOS Dječje selo Hrvatska u ožujku 2020. započelo je provedbu EU projekta "Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece - integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi" (skraćenog naziva „Skrb temeljena na znanjima o traumi“).

Projekt se provodi uz naše partnere: SOS Kinderdorf International, organizaciju CELCIS iz Škotske, specijalizirana za edukaciju stručnjaka iz sustava skrbi te 6 SOS nacionalnih udruga iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Belgije, Srbije

Predviđeno trajanje projekta je do ožujka 2022. godine.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa REC (Rights, Equality and Citizenship).

Ovaj projekt nastavak je naša prethodna dva projekta koje smo proveli u razdoblju od početka 2015. do kraja 2018. godine, kroz koje smo uz podršku i pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku educirali 200 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi. Stručnjaci su kroz edukacije usvojili znanja o primjeni pristupa u radu utemeljenog na dječjim pravima te znanja o radu s mladima na pripremi za izlazak iz sustava skrbi. Kroz prethodne edukacije utvrdila se potreba za specifičnim znanjima za rad s traumatiziranom djecom i mladima te drugim zahtjevnim ponašanjima koja proizlaze iz njihovih prošlih, ali često i trenutnih iskustava.

Cilj projekta je ojačati sustav podrške i pomoći djeci i mladima s iskustvom traume kroz osposobljavanje stručnjaka unutar sustava socijalne skrbi.
Očekivane dobiti projekta su, s jedne strane postizanje sigurnijeg okruženja i podrške djeci i mladima u njihovom oporavku i razvoju punih potencijala, a s druge jačanje profesionalnih kapaciteta stručnjaka kroz usvajanje specifičnih znanja o traumi i načina pružanja podrške djeci i mladima koja su proživjela traumu.

Projektom je predviđena edukacija za 100 stručnjaka iz alternativne skrbi, online edukacija za 200 stručnjaka iz područja zdravstva, obrazovanja, pravosuđa te podrška za cjelokupnu organizacijsku implementaciju praksi temeljenih na znanjima o traumi.

Detaljnije o projektu možete pročitati  ovdje, kao i na međunarodnoj stranici projekta: https://www.sos-childrensvillages.org/trauma-informed-practices

Sadržaj ovog dokumenta izražava isključivo stajalište njenih autora. Europska komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 17.09.2020.

Naša Kika kao kuma izložbe

Čini se da ovih dana nema osobe koja ne bi željela, barem nakratko, biti u društvu naše Kristine Ivanuš. Mlada, uspješna, dobitnica Hermann Gmeiner nagrade ovoga puta uljepšala je otvaranje pokretne izložbe 'Blago Jadranskog podmorja'.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
utorak, 08.09.2020.

Uz čvrsti zagrljaj SOS mame hrabro u avanturu života

Kako to već biva s početkom rujna dolaze nam novi počeci. Tako se ove godine od SOS Dječjeg sela Lekenik oprostilo sedam osmaša.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
petak, 04.09.2020.

Doviđenja ljeto, dobrodošla nam jesen

Unatoč izazovnom početku odgojno-obrazovne godine naši veseli Ladimirevčni oprostili su se od ljeta i s osmijehom pozdravili početak jeseni.

Saznajte više