Objavljeno: ponedjeljak, 06.09.2010.

Hura, počinje nova školska godina!

Pripremiti se za školu veliki je posao, a mnogo stresa i napetosti (i roditelja i djece) može se izbjeći ili smanjiti, ako roditelji, kao pred neku važnu utakmicu, pripreme sebe i svoju djecu za nadolazeću školsku godinu.

Ivana, psihologinja SOS Dječjeg sela Lekenik savjetuje...

Pripreme ne uključuju samo kupovinu udžbenika, školskog pribora i drugih potrepština. Bez obzira koliko je vaše dijete staro, još važnije su mentalne pripreme. Porazmislite i s djetetom porazgovarajte o očekivanjima vezanim uz njegove/njezine sposobnosti, postignuća i školski uspjeh. Saznajte koji će se izazovi javiti ove godine, razmislite o prošloj godini i dogovorite planove i ciljeve za novu: dodatno se potruditi oko matematike, proći s odličnim uspjehom, popraviti vladanje, pripremiti se za upis srednje škole, maturu…

Pripremite sebe za početak škole

Ne, ne znači da se sa svojim djetetom i vi vraćate u školske klupe! No vaš stav i pristup prema školi odrazit će se na dijete, a pravovremeno planiranje stvari potrebnih za početak školske godine umanjit će stres, nesigurnost i strahove. Svakako je važno održavati pozitivan stav prema učenju i školi, podsjećati dijete da je školovanje važno za odrastanje te poticati veselje što će vidjeti prijatelje iz školskih klupa, čuti što su uzbudljivo doživjeli preko ljeta i sudjelovati s njima u raznim igrama, druženju i aktivnostima.

Ako vaše dijete ima poteškoće u učenju ili ponašanju, važno je unaprijed porazgovarati s učiteljem ili stručnom osobom u školi (npr. pedagogom ili psihologom) o prirodi tih problema, kako se s njima nositi, što će učiniti škola, a koje će biti vaše obaveze te koliko ćete često kontaktirati sa školom kako bi pratili djetetov napredak.

U školskim klupama po prvi put

Posebne pripreme za školu čekaju prvašiće i njihove roditelje. Ne, djeca ne moraju znati računati, čitati i pisati prije polaska u školu, ali moraju znati puno drugih stvari i vještina koje će im pomoći da se prilagode novom školskom životu: kako dulje vrijeme sjediti u školskoj klupi, kako slušati upute učitelja, razlikovati glasove, boje, oblike, kako upoznati nove prijatelje i kako se ponašati u školi…

Iako je obično kolovoz mjesec u kojem većina školaraca i njihovih roditelja intenzivno razmišlja o pripremama za školske dane, priprema djeteta za školu odvija se svaki dan od djetetova rođenja, čak i onda kada o njoj ne razmišljamo. Kroz igru dijete razvija svoje sposobnosti, uči, gradi odnose s vršnjacima i priprema se za prvo sjedanje u školsku klupu. Roditelj koji je dosljedan u postavljanju jasnih pravila i granica, osigurava da dijete obavlja svoje radne obaveze (npr. posprema igračake…), potiče samostalnost i pohvaljuje dijete, razgovara s njim i sluša ga s razumijevanjem, pokazuje ljubav i poštovanje prema djetetu i osigurava mu raznovrsna iskustva – odlaskom u muzeje, kazališta, ZOO vrt, na izlete…pomoći će da dijete dostigne potrebnu zrelost i bude spremno za školu.

Aktivnosti pred polazak u školu

Nakon ljeta, svako dijete treba se pripremiti i motivirati na nadolazeće obaveze. Stoga ono samo može sudjelovati u nabavljanju školskog pribora, odjeće, pomoći umotavanju novih udžbenika i sl., a veća djeca i iskusniji đaci mogu to obaviti i sami.

Prvačići još ne znaju što ih očekuje u školi pa njih roditelji trebaju posebno pripremiti. Stoga tijekom ljeta, sa svojim predškolcima možete raditi sljedeće vježbe:

  • Vježbanje pažnje, koncentracije, opažanja i promatranja – promatrajte zajedno s djetetom stvari i pojave u vašoj okolini, usmjeravajte dijete da ih opazi, postavljajte mu pitanja i razgovarajte o tome što vidi (Npr. Što misliš o…?) Ove se sposobnosti razvijaju i u svakodnevnoj igri kao i pri obavljanju svakodnevnih obaveza (odijevanje, jelo, spremanje odjeće i igračaka i sl.)
  • Vježbe vremenske i prostorne orijentacije (naučiti značenje riječi jučer-danas-sutra; iznad-ispod-lijevo-desno…)
  • Učenje glasova (nabrajanje riječi koje počinju na slovo, rimovanje riječi, dopunjavanje riječi…)
  • Učenje pojma broj (brojanje predmeta, društvene igre)

Sve ovo, najlakše je naučiti kroz igru pa sa svojim djetetom možete igrati domino, čovječe ne ljuti se, memori, zajedno čitati priče i gledati filmove, prepričavati priče i događaje, opisivati slike, crtati, bojati, modelirati, izrezivati papir, slagati kockice, prepoznavati zvukove iz okoline, a djetetu možete dozvoliti i da glumi čitanje i pisanje.
Prije polaska u školu korisno je da dijete nauči brinuti o svojim stvarima, održavati osnovnu higijenu te koristiti WC, samostalno se oblačiti, naučiti osobne podatke (ime i prezime, ime roditelja, adresa) te siguran put od kuće do škole. Važno je upamtiti – dijete pred polazak u osnovnu školu može se kratko koncentrirati na aktivnosti pa je važno da sve što radite s djetetom, osim naravno igre, ne traje dulje od 15 minuta do pola sata.

Prvi dojmovi, dani i aktivnosti o školi uvelike će odrediti djetetov stav prema školi te uspješnost u školovanju. Stoga svakako razmislite o proslavi prvog dana škole kako bi taj dan bio svečan i ostao djetetu u pozitivnom sjećanju. I najvažnije, dajte djetetu do znanja da vaša ljubav prema njemu ne ovisi o njegovom školskom uspjehu.

Pripreme za školu u SOS Dječjem selu Lekenik

U SOS dječjem selu Lekenik pripreme za školu teku tijekom cijelog kolovoza.
Većina đaka prvaka za školu se priprema kod kuće kroz igru i razne aktivnosti, a u tome im pomažu njihove SOS mame i tete, kao i kroz predškolu u sklopu vrtića. Kod kuće pomalo pišu, čitaju, uče i obavljaju kućanske obaveze te pripremaju knjige i pribor.
Za sve velike i male đake kojima je potrebna pomoć u učenju ili trebaju nadoknaditi znanja koja im nedostaju, organiziraju se instrukcije. Za svakog đaka napravi se individualni program i dogovori što on ili ona treba savladati do početka škole. Zatim djeca rade, uče i igraju se svaki dan s učiteljem do sat vremena dnevno, a oni stariji i sami rade vježbe i rješavaju zadatke iz matematike, njemačkog… A ako je potrebno ponekad uskoče i starija SOS braća i sestre, pedagog ili psiholog Sela pa se svi zajedno trude, uče i rade, a onda brzo trk na igru i opuštanje dok još nije počela škola.

cijeli članak Lisa
 

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 03.02.2020.

Uvijek nasmiješeni – SOS predstavnici

I ovog vas tjedna, SOS predstavnici očekuju na lokacijama u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu i Osijeku!

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 30.01.2020.

Nastavak planinarske sezone

Planinari iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci zajedno s prijateljima iz PD Zanatlija Osijek planinareći su uživali u predivnom zimskom okolišu! Ali i učili pružanje prve pomoći.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 27.01.2020.

Preko 47.000 kn donacija putem Keks pay aplikacije

Hvala svima koji su donacijom uljepšali odrastanje djece u SOS dječjim selima! Aplikacijom možete i dalje donirati, a mogu ju koristiti svi, bez obzira u kojoj banci imaju otvoren račun.

Saznajte više