Objavljeno: ponedjeljak, 06.09.2010.

Sastanak s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom

Na inicijativu Udruge SOS Dječje selo Hrvatska održan je sastanak u prostorijama Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na temu izdavanja brošure Vijeća europe „Children and young people in care“ na hrvatski jezik.

Predstavnice SOS-Dječje selo Hrvatska predstavile su svoj rad i rad udruge te je u nizu prijedloga za daljnju suradnju zatraženo mišljenje pravobraniteljice i njezinih suradnica o brošuri. U brošuri se nalaze informacije o zaštiti prava djece i mladih smještenih u različite oblike skrbi uključujući i alternativnu skrb. Sadržaj obuhvaća uz tekstualni dio i slikoviti prikaz konkretnih primjera problema koji se javljaju tijekom procesa skrbi te smjernice koje mogu pomoći djeci i mladima u donošenju odluka vezanih za poboljšavanje komunikacije s pružateljima skrbi i drugim stručnjacima socijalne skrbi. Poznavanje vlastitih prava i razumjevanje njihovog značanja pomažu djeci i mladima da otvoreno izraze svoje mišljenje te da preuzmu aktivnu ulogu za svoj život i osamostaljenje tijekom trajanja procesa skrbi.

Sa ciljem izdavanja što kvalitetnijeg priručnika, pisanog na djeci i mladima prihvatljivom jeziku Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pozvan je na suradnju u smislu davanja mišljenja na prijevod teksta i preporuke te dopune brošure kako bi informacije bile što relevantnije. U tom smislu Ured je dao prijedloge za korištenje terminologije sukladno međunarodnim dokumentima, Ustavu RH i drugim nacionalnim dokumentima te nadopunu brošure unošenjem podataka o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom te informaciju o kontaktu sa Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica je dala preporuku da se obrate Hrvatskom savezu slijepih i udruzi za promicanje kvalitetnog obrazovanja studenata s invaliditetom „Zamisli“ te Centru za odgoj i obrazovanja „Vinko Bek“ oko dogovora u kojem obliku treba izdati brošuru za slijepe osobe budući da tiskanje na Braillovom pismu nije jedini način prilagodbe za slijepe i slabovidne osobe. Pravobraniteljica će sudjelovati u izradi uvodnog dijela brošure.

www.posi.hr

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 03.02.2020.

Uvijek nasmiješeni – SOS predstavnici

I ovog vas tjedna, SOS predstavnici očekuju na lokacijama u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu i Osijeku!

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 30.01.2020.

Nastavak planinarske sezone

Planinari iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci zajedno s prijateljima iz PD Zanatlija Osijek planinareći su uživali u predivnom zimskom okolišu! Ali i učili pružanje prve pomoći.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 27.01.2020.

Preko 47.000 kn donacija putem Keks pay aplikacije

Hvala svima koji su donacijom uljepšali odrastanje djece u SOS dječjim selima! Aplikacijom možete i dalje donirati, a mogu ju koristiti svi, bez obzira u kojoj banci imaju otvoren račun.

Saznajte više