Objavljeno: ponedjeljak, 15.11.2010.

Dan mladih

U subotu 13.11.2010. u Zajednici mladih Velika Gorica 1 održan je Dan mladih na kojem je prisustvovalo 12 mladih iz SOS zajednica mladih te 3 mladih iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Druženje je proteklo radno uz aktivno i konstruktivno sudjelovanje svih mladih, voditelja/ica zajednica mladih te gošća iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Mladima su predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gđa. Sandra Štengl i gđa. Marina Kuveždić predstavile mjere obrazovanja u okviru Nacionalnog programa za poticanje zapošljavanja mladih. Predstavljene su aktivnosti/mjere za mlade te vještine potrebne za aktivno traženje posla. Prezentacija je bila dobar uvod u kasniju diskusiju pod nazivom Važnost obrazovanja za tržite rada. Tijekom rasprave mladi su istakli svoje nezadovoljstvo praktičnim dijelom nastave u okviru redovnog školovanja. Dešava im se da pratktični dio nastave provedu radeći manje značajne poslove ili poslove koji im ne pomažu u savladavanju teorijskog dijela nastave odnosno da ne uče ono za što se školuju a čemu bi praktična nastava trebala služiti. Smatraju da su time zakinuti jer ne stječu praktično iskustvo koje im itekako može pomoći pri traženju posla nakon što završe srednjoškolsko ili fakultetsko obrazovanje, te da im je u tu svrhu potrebno osigurati kvalitetnu praksu.

Zajednica mladih Velika Gorica 1 nas je nakon rasprave počastila finim ručkom u kojem smo svi uživali te kroz neformalno druženje nastavili razgovarati o važnosti obrazovanja i mogućnostima koje se pružaju sa višim stupnjem obrazovanja. Dotakli smo i temu osobne motivacije te važnosti usmjeravanja od malih nogu.

Mladi iz SOS-a naglasili su da SOS mame igraju važnu ulogu u tom procesu osvještavanja važnosti obrazovanja, dok su mladi iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo naglasili važnu ulogu udomitelja. Mladi su iznijeli kako su dodatne vještine, da bi bili kompetentni na tržištu rada, stekli kroz radionice organizirane od institucija, timski rad te u vlastitom školovanju (srednja škola, fakultet), no da je posebno važno neprestano ulagati u sebe i zacrtati si cilj prema kojem ideš. Na pitanje što je to čime organizacije kao što su SOS i Forum mogu učiniti da bi se njih dalje motiviralo na obrazovanje, odgovorili su da im je potrebno buditi svijest o važnosti obrazovanja, a jedan od načina je educiranje i informiranje SOS mama/udomitelja u tom području kako bi mogli dalje to prenositi djeci i mladima te ih motivirati.

Svi smo se složili da u krizi u kakvoj se zemlja nalazi viši stupanj obrazovanja ipak pruža više mogućnosti izbora.

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 03.02.2020.

Uvijek nasmiješeni – SOS predstavnici

I ovog vas tjedna, SOS predstavnici očekuju na lokacijama u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu i Osijeku!

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 30.01.2020.

Nastavak planinarske sezone

Planinari iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci zajedno s prijateljima iz PD Zanatlija Osijek planinareći su uživali u predivnom zimskom okolišu! Ali i učili pružanje prve pomoći.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 27.01.2020.

Preko 47.000 kn donacija putem Keks pay aplikacije

Hvala svima koji su donacijom uljepšali odrastanje djece u SOS dječjim selima! Aplikacijom možete i dalje donirati, a mogu ju koristiti svi, bez obzira u kojoj banci imaju otvoren račun.

Saznajte više