Objavljeno: ponedjeljak, 15.11.2010.

Dan mladih

U subotu 13.11.2010. u Zajednici mladih Velika Gorica 1 održan je Dan mladih na kojem je prisustvovalo 12 mladih iz SOS zajednica mladih te 3 mladih iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Druženje je proteklo radno uz aktivno i konstruktivno sudjelovanje svih mladih, voditelja/ica zajednica mladih te gošća iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Mladima su predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gđa. Sandra Štengl i gđa. Marina Kuveždić predstavile mjere obrazovanja u okviru Nacionalnog programa za poticanje zapošljavanja mladih. Predstavljene su aktivnosti/mjere za mlade te vještine potrebne za aktivno traženje posla. Prezentacija je bila dobar uvod u kasniju diskusiju pod nazivom Važnost obrazovanja za tržite rada. Tijekom rasprave mladi su istakli svoje nezadovoljstvo praktičnim dijelom nastave u okviru redovnog školovanja. Dešava im se da pratktični dio nastave provedu radeći manje značajne poslove ili poslove koji im ne pomažu u savladavanju teorijskog dijela nastave odnosno da ne uče ono za što se školuju a čemu bi praktična nastava trebala služiti. Smatraju da su time zakinuti jer ne stječu praktično iskustvo koje im itekako može pomoći pri traženju posla nakon što završe srednjoškolsko ili fakultetsko obrazovanje, te da im je u tu svrhu potrebno osigurati kvalitetnu praksu.

Zajednica mladih Velika Gorica 1 nas je nakon rasprave počastila finim ručkom u kojem smo svi uživali te kroz neformalno druženje nastavili razgovarati o važnosti obrazovanja i mogućnostima koje se pružaju sa višim stupnjem obrazovanja. Dotakli smo i temu osobne motivacije te važnosti usmjeravanja od malih nogu.

Mladi iz SOS-a naglasili su da SOS mame igraju važnu ulogu u tom procesu osvještavanja važnosti obrazovanja, dok su mladi iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo naglasili važnu ulogu udomitelja. Mladi su iznijeli kako su dodatne vještine, da bi bili kompetentni na tržištu rada, stekli kroz radionice organizirane od institucija, timski rad te u vlastitom školovanju (srednja škola, fakultet), no da je posebno važno neprestano ulagati u sebe i zacrtati si cilj prema kojem ideš. Na pitanje što je to čime organizacije kao što su SOS i Forum mogu učiniti da bi se njih dalje motiviralo na obrazovanje, odgovorili su da im je potrebno buditi svijest o važnosti obrazovanja, a jedan od načina je educiranje i informiranje SOS mama/udomitelja u tom području kako bi mogli dalje to prenositi djeci i mladima te ih motivirati.

Svi smo se složili da u krizi u kakvoj se zemlja nalazi viši stupanj obrazovanja ipak pruža više mogućnosti izbora.

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 18.02.2019.

Zabava pod maskama

U petak, 15. veljače, maškare su zavladale kućama u SOS Dječjem selu Ladimirevci.

Saznajte više

Objavljeno:
utorak, 05.02.2019.

Knjiga uspomena svakoj SOS obitelji

Fotografiranje, učenje, poziranje i prije svega dobra zabava, tako je uvijek kad nam u goste dođu naši prijatelji iz tvrtke CEWE.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
utorak, 05.02.2019.

Pridruži se našem timu!

SOS predstavnike ovih dana možete sresti na raznim lokacijama, zastanite, poslušajte ih. Možda vam uljepša dan pokoja priča iz naših SOS Dječjih sela.

Saznajte više