Objavljeno: četvrtak, 27.11.2008.

Politika zaštite dječjih prava

„Politika zaštite dječjih prava u SOS-Dječjem selu Hrvatska“ dokument je koji je predstavljen u Europskom domu u srijedu 26.11.2008.

 

SOS-Dječje selo Hrvatska u svom je radu posvećeno stvaranju i održavanju brižnog i sigurnog okruženja koje promiče osnovne vrijednosti Dječjeg sela te sprječava i djeluje protiv zlostavljanja i iskorištavanja djece. Najsnažnije osuđujemo sve oblike zlostavljanja i iskorištavanja djece u našoj organizaciji i izvan nje, i spremno reagiramo na sve takve pojave u našem području djelovanja, bilo da je riječ o sumnji, pokušaju ili dokazanom djelu, uvijek u skladu s težinom prijestupa. Ulažemo znatne napore da osiguramo funkcioniranje mehanizama za podizanje svijesti, potpomaganje prevencije, ohrabrivanje prijavljivanja i omogućivanje primjerenog reagiranja.

SOS-Dječja sela rade u skladu s odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta: prioritet nam je uvijek ono što je u najboljem interesu djeteta. Svako dijete ima pravo na razvoj svih svojih potencijala, kvalitetno školovanje, sudjelovanje i nediskriminaciju.
 

U uvodnom pozdravu predsjednica Udruge SOS-Dječje selo Hrvatska prof.dr.sc. Mariza Katavić je istaknula da su u dokumentu definirani mehanizmi poduzimanja odgovarajućih mjera i protokola za postupanje u kriznim situacijama koje će poboljšati prava i položaj djece.

Dokument su podržali i pozdravili također i Gđa.Lidija Petrović, savjetnica Pravobraniteljice za djecu, Dr. Mario Nobilo, ravnatelj Uprave za multilateralne poslove -Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, te Gđa. Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koja je rekla: „ Vlada apsolutno podržava ovaj dokument. Toplina doma koju djeca u SOS-Dječjem selu osjete i nauče je najvažnija toplina koju mogu osjetiti. Samo u obitelji djeca mogu naučiti voljeti, a ona koja to ne nauče, često kasnije u životu su sklona naslinom i kriminalnom ponašanju.“

Prezentaciju su održali suradnici Udruge SOS-Dječje selo Hrvatska na temu zašite dječjih prava, kroz svoja iskustva i rad. Gđa. Lidija Petrović, savjetnica Pravobraniteljice za djecu RH, Gđa. Đurđica Ivković, programska voditeljica UNICEF ureda za Hrvatsku, Gđa. Durđa Petran, savjetnica u Centru za socijalnu skrb Zagreb.


Politiku zaštite dječjih prava u SOS-Dječjem selu Hrvatska kroz prezentaciju primjenjivanja istog u svome radu su prezentirali, pilot projekt gđa. Gordana Daniel, pedagoška savjetnica Udruge SOS-Dječje selo Hrvatska, Prezentacija Politike zaštite dječjih prava u SOS-Dječjem selu  Ladimirevci, direktor Zoran Relić, i prof. Višnja Matić,
psihologinja u SOS-Dječjem selu Ladimirevci, Politika zaštite dječjih prava kao naša svakodnevica- dokument u praksi, SOS-Dječji vrtić Lekenik, gđa. Irena Pilko, ravnateljica SOS-vrtića i prof. Jasna Špoljarić, psihologinja u SOS-Dječjem selu Lekenik.

Cijeli program je vodila gđa. Karmela Vukov-Colić.

Novosti

Objavljeno:
utorak, 18.06.2019.

Uz Bana Jelačića i poštara Klempaja zabavljamo se i učimo

Dvanaestu godinu za redom u Lekeniku je održana pučka kulturna manifestacija Dani Bana Jelačića i poštara Klempaja, prema scenariju i režiji Rusmira Agačevića, književnika i voditelja Malog kazališta bajki SOS Dječjeg sela Lekenik.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 17.06.2019.

Vesela zabava u pauzi od maštanja

Nisu samo školarci imali prigodan program za kraj školske godine. Veselo se taj dan obilježio i vrtićkim skupinama, dvanaestom po redu radionicom koju provodimo u suradnji s Dječjim vrtićem Lekenik.

Saznajte više

Objavljeno:
srijeda, 12.06.2019.

Donacija OVB Charity Hrvatska za uslugu logopeda i defektologa

Zahvaljujući donaciji od 10.000 eura OVB Charity Hrvatska usluge logopeda i defektologa bit će dostupna djeci SOS Dječjeg sela Lekenik i djeci na području Lekenika i Gline.

Saznajte više