Objavljeno: ponedjeljak, 21.03.2011.

Ekološko-turistička manifestacija „Dočekajmo rode“

SOS Dječje selo Lekenik, uz pomoć prijatelja Turističke zajednice Općine Lekenik, Općine Lekenik i Mjesnog odbora Lekenik i ove je godine obilježilo tjedan povratka roda u Turopolje, ali i prvi dan proljeća, ekološko-kulturnom manifestacijom DOČEKAJMO RODE.

Proljeće i rode povratnice dočekala su djeca, mali pisci i likovnjaci SOS Dječjeg sela, a pjesmom i plesom su ih pozdravili dječji zbor TIČEKI i KUD Kolovrat iz Lekenika. Svi znatiželjni posjetitelji imali su priliku i pogledati kratki dokumentarni film HUTOVO BLATO, EKOLOŠKO ZLATO te naučiti nešto o piramidama u sklopu predavanja BOSANSKE PIRAMIDE SUNCE, svjetski uglednog predavača Dr. sci. Semira Sam Osmanagicha.

Ove je godine na ekološko - turističkoj manifestaciji DOČEKAJMO RODE predstavljen zanimljiv kulturno-umjetnički program SOS Dječjeg sela. Samoj manifestaciji odazvali su se saborksa zastupnica Marijana Petir, državni tajnik MMPI-a Ivica Perović, načelnik Marijan Crnkoci i pred. TZO-a Lekenik Božidar Antolec.

Zbog ružnog vremena planirano okupljanje Ispred stare drvene hiže u Turopoljskoj ulici, obiteljske kuće Marije Dušek, premjestilo se u Društveni centar Hermann Gmeiner SOS Dječjeg sela Lekenik. Kulturno umjetničko društvo KOLOVRAT dočekalo je proljeće kroz narodne običaje te izvorne pjesme i ples. U sklopu prve priredbe pjesmom je sve posjetitelje razveselio i dječji zbor TIČEKI, a rodama povratnicama posebno su se razveselila djeca, mali pisci i likovnjaci SOS Dječjeg sela.

Na drugoj priredbi svi zaljubljenici u proljeće i Turopoljski kraj, imali su priliku pogledati po prvi put javno prikazani, kratki dokumetarni film HUTOVO BLATO, EKOLOŠKO ZLATO, autora Rusmira Agačevića. Sam kraj manifestacije obilježen je predavanjem dr. sci. Semira Sam Osmanagicha, pronalazača bosanskih piramida, koji je stekao svjetski ugled održavajući predavanja širom svjeta, u SAD-u, Maleziji, Jordanu, u Moskvi, Kairu, Kuala Lumpuru, Oslu, Zurichu, Zagrebu, Splitu. Dr. Osmanagich je tako u Lekeniku održao svoje predavanje BOSANSKE PIRAMIDE SUNCA, u kojem nije govorio samo o piramidama koje je otkrio kod Visokog u Bosni i Hercegovini, već i o piramidama u svijetu čijim se proučavanjem bavi već godinama.

„Ovom, sada već tradicionalnom ekološko-turističkom manifestacijom željeli smo kroz narodne običaje, ples i pjesmu dočekati proljeće i povratak roda u naš kraj. Osim vjesnika proljeća, siguran pokazatelj da nam je stiglo proljeće su rode i njihova gnijezda na krovovima kuća. Rode spadaju u ugroženu i zaštićenu vrstu turopoljskog kraja pa je stoga lijepo obilježiti njihov povratak. “; izjavio je g. Mario Čović, direktor SOS Dječjeg sela Lekenik.
 

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 03.02.2020.

Uvijek nasmiješeni – SOS predstavnici

I ovog vas tjedna, SOS predstavnici očekuju na lokacijama u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu i Osijeku!

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 30.01.2020.

Nastavak planinarske sezone

Planinari iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci zajedno s prijateljima iz PD Zanatlija Osijek planinareći su uživali u predivnom zimskom okolišu! Ali i učili pružanje prve pomoći.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 27.01.2020.

Preko 47.000 kn donacija putem Keks pay aplikacije

Hvala svima koji su donacijom uljepšali odrastanje djece u SOS dječjim selima! Aplikacijom možete i dalje donirati, a mogu ju koristiti svi, bez obzira u kojoj banci imaju otvoren račun.

Saznajte više