Objavljeno: petak, 02.09.2011.

"Kukuruzijada" i "Jesenski izlet"

U SOS Dječjem selu Lekenik održana je već tradicionalna Kukuruzijada, ceremonija kojom se svake godine u SOS Dječjem selu Lekenik obilježava početak nove školske godine te prelazak bivših osmoškolaca u srednje škole i prelazak u SOS Zajednice mladih. Ove godine Kukuruzijadu su obilježili zabava, igre i sportske zanimacije, ali i edukativne radionice kojima je cilj poticati samostalnost mladih u Selima.


Kukuruzijada se održala u SOS Dječjem selu Lekenik, a ove godine slavlju su se pridružili i mališani iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci koji su prelazak djece u SOS Zajednice mladih obilježili „Jesenskim izletom“ u obližnje izletište Emaus. Uz vruće pečene i kuhane kukuruze, hot dogove, red šale, igre i sporta SOS Dječja sela Lekenik i Ladimirevci ispratili su, ali i prigodnim poklonima nagradili svoje sada već gotovo odrasle članove u Zajednice mladih.

Prelazak iz SOS Dječjeg sela u SOS Zajednicu mladih označava prelazak mladih u drugu fazu obiteljskog modela dugoročne skrbi o djeci i mladima tj. prelazak iz kruga SOS obitelji i SOS mame u Zajednicu u kojoj o mladima brinu odgajatelji koji su stručnjaci s područja društveno humanističkih znanosti. Važnu ulogu u odrastanju i razvoju djece iz Sela imaju i SOS majke koje nesebično daju sebe djeci unutar svog kućanstva. SOS mama temelj je SOS obitelji koju čini zajedno s povjerenom joj djecom i u kojoj svojim osobinama i vještinama nastoji stvoriti osjećaj pripadnosti i ljubavi te im pružiti sigurnost i dom. U drugoj fazi obiteljskog modela, SOS mamu zamjenjuju odgojitelji na koje se mladi jednako mogu osloniti, no kontakt s SOS mamom nikada ne prestaje.

U SOS Dječjem selu Ladimirevci ovoga petka, posebna pažnja bila je usmjerena upravo na jednu SOS mamu, Đurđicu Bizomec. Đurđica Bizomec prva je SOS mama iz Ladimirevca koju su svi članovi sela Ladimirevci ispratili iz jedne zajednice u drugu. Ona je dan prije Kukuruzijade otišla u mirovinu, a dječica iz Sela i ostali članovi pripremili su joj brojna iznenađenja kako bi joj zahvalila za sav trud, brigu i ljubav. Dr.Oetker je donirao slatko iznenađenje, kolači i torta obilježili su proslavu, hvala našem donatoru Dr. Oetkeru.

„Kao što i naša djeca prelaze u novu zajednicu, tako i mi mame na kraju moramo krenuti drugim putem, u neke nove zajednice ali svaki dan proveden u SOS Dječjem selu Ladimirevci ostaje kao lijepa i topla uspomena na divno vrijeme ispunjeno smijehom, igrom, ali i ponekom suzom. Sve moje godine u Selu pratile su brojne dogodovštine i zanimljivosti te sam iskreno ponosna što sam bila dio ove predivne zajednice koju ću svakako i dalje posjećivati i pratiti njen razvoj.“, izjavila je prva SOS mama Đurđica Bizomec u Ladimirevcima.

 
U SOS Zajednicama mladih potiče se samostalnost svake mlade osobe kako bi pri izlasku bili što spremniji živjeti svoje živote. Svi mladi u Zajednici se školuju, a izbor zanimanja je različit pa se tako mladi školuju za buduće frizere, trgovce, medicinske sestre, pedikere, plinoinstalatere, elektrotehničare, ekonomske tehničare, a ovisno o uspjehu i interesu pruža im se mogućnost i za daljnje školovanje. Većina mladih nakon završene srednje škole nastavlja svoje školovanje i na fakultetima pa tako mladi iz SOS Dječjeg sela studiraju na građevini, informatici, ekonomiji i zdravstvenom učilištu, a neki mladi borave na školovanju i u inozemstvu; primjerice na UWC koledžu u Costa Rici.
 

Novosti

Objavljeno:
srijeda, 14.08.2019.

Ljeto u SOS Dječjem selu Ladimirevci

Na istoku zemlje, u našem predivnom Selu u Ladimirevcima, djeca ljeto provode uz bogati tjedni program.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 12.08.2019.

SOS predstavnici čekaju Vas i ovih dana diljem Hrvatske

Dozvolite im da vam dočaraju svijet SOS Dječjih sela Lekenik i Ladimirevci te u sebi prepoznajte ljepotu pomaganja i učlanite se u Klub prijatelja.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
petak, 09.08.2019.

Kreativno i zabavno ljeto u SOS Dječjem selu Lekenik

Osmjesi ne silaze s lica naših mališana ovih vrućih ljetnih dana. Pročitajte i pogledajte što su mali kreativci napravili...

Saznajte više