Objavljeno: četvrtak, 27.09.2012.

TV voditeljica Uršula Tolj i frontmen grupe Kinoklub Luka Tomaš uključili se u kampanju

Poznata hrvatska novinarka i voditeljica Uršula Tolj te popularni frontmen grupe Kinoklub Luka Tomaš priključili su se ovaj tjedan „bajkovitoj“ kampanji te pozivaju mališane i njihove roditelje da posjete web stranicu http://bajke.sos-dsh.hr, te se i oni pridruže!

 "Uključite se, maštajte, crtajte i pomozite onima kojima je najpotrebnije", poručuje Uršula koja se za ovu prigodu i sama vratila u svoje najranije dane:
 

"Sama riječ bajka odmah na moje lice crta sjetni osmijeh… Nekako bismo svi mi voljeli biti dijelom bajke, bar jednom u životu. Iako, nisu sve bajke pahuljaste, nježne, lijepe. Ima i onih s puno vatre, zmajeva, mačeva, pa i krvi. Svejedno, kad netko kaže bajka, sjetno se nasmijem… I zapravo ne pamtim cijele te zgode, pamtim najdraže scene iz poznatih bajki i pamtim tatu kako meni i sestri priča neke svoje bajke, izmišljene zgode u kojima smo često i ja i ona imale svoje uloge." – sjetno izjavljuje Uršula.

"Bajke su bitni prenosnici univerzalnih ljudskih vrijednosti. Na koju god bajku pomislim, pomislim na moralnu pouku koju smatram i smislom bajke. Doživljavam ju kao alat za vrijedne životne lekcije, upozorenja prije upuštanja u odrastanje i sve prepreke koje ono predstavlja." – nadovezuje se Luka.

 MOTIVI KOJI NE BLIJEDE

"Postoje bajke koje su mi drage, postoje filmovi snimljeni prema bajkama koje volim ali ako govorimo o bajkama, posve je nepotrebno nabrajati takvo što. Nabrojat ću radije slike: crna Snjeguljičina kosa, crvena jabuka, ogledalo koje govori, ptičice koje čiste kuću, žaba, poljubac (koji ima moć), kočija, tikva, snježno bijela haljina, svijetlost šibice, priviđenja, zvijezde, vatra, mačevi, dvorci, pletenice, patuljci…Sve su te slike u svima nama i ponekad, ponekad nam dobro dođu. Između stajanja na crvenom i čekanja u redu, skidanja papučica djetetu u vrtiću i plaćanja računa, između poljubaca i grljenja, šetnje šumom i ronjenja u moru." – nastavlja Uršula te zaključuje:

"Bajke nisu samo trajni dio našeg djetinjstva nego našeg života. Ne, nisam ljubila žabe po jezeru nadajući se da je jedna od njih moj princ. Nadala sam se da ću jednom bar doživjeti poljubac koji ima snenost i čudnovatost bajke."

Luka Tomaš za kraj otkriva zašto je bitno djecu upoznavati sa svijetom čudnovatosti i mašte:
"Fiktivna i čarobna bića koja su često protagonisti bajki slikoviti su prikazi stvarnih socijalnih uloga unutar društva. Danas djeca odrastaju u medijski i tehnološki zasićenom okruženju, bajke bivaju zaboravljane, postaju starim svjetionicima univerzalnih vrijednosti. Zato djecu svake generacije treba podsjetiti na čaroliju prekrasne bajke. Bitno je čitati djeci i u njima stvoriti naviku čitanja, bitno je baviti se sa djecom, bitno je prenjeti im znatiželju i set vrijednosti. Uskoro će i sami shvatiti da čarobnjaci, vile i čuda ne postoje. Upravo zato dobre bajke opstaju."

SOS Dječje selo Hrvatska trenutno brine o 240 djece i mladih, svojim sudjelovanjem ali i donacijama, možete pomoći i učiniti njihovo djetinjstvo sretnijim, a njihov dom toplijim. Kako možete pomoći pogledajte ovdje.

Za najbolji rad glasajte ovdje!

Objavljeno:
ponedjeljak, 16.04.2018.

C&A Foundation podržao rad Udruge SOS Dječje selo Hrvatska

C&A Foundation naš je novi partner. Velikodušnom donacijom dali su podršku radu Udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
petak, 13.04.2018.

Ove subote svi trk na plivačko natjecanje 'Medek'

Osim podrške mladim plivačima na prvom plivačkom natjecanju PK Medveščak za početnike, 'Medek', moći ćete podržati i rad Udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
srijeda, 11.04.2018.

Drage gošće iz Njemačke pristigle u Lekenik

SOS Dječje selo Lekenik ugostilo je šest kolegica iz Njemačke, SOS-Kinderdorf e.V. Deutschland sa sjedištem u Münchenu.

Saznajte više