Objavljeno: petak, 10.05.2013.

Dan mladih SOS Dječjeg sela Hrvatska

Cilj Dana mladih bio je samoprocjena mladih o kvaliteti skrbi u organizaciji SOS Dječjeg sela Hrvatska te potaknuti ih na aktivno sudjelovanje u donošenju za njih relevantnih odluka.

Trodnevnom druženju pribivali su predstavnici mladih iz svih naših Zajednica mladih, voditelji i nekoliko odgojitelja. Dom Crvenoga križa Orahovica i ove je godine bio naš gostoljubiv domaćin. U opuštenoj, ali radnoj atmosferi mladi podijeljeni u male grupe vrijedno su dijelili svoja iskustva i o njima raspravljali, sažimali ih i prezentirali pred svima. Bili smo zadivljeni prezentacijama, mudrošću i iskrenošću naših mladih izlagača. Procjena i promišljanja mladih o kvaliteti života u SOS Dječjem selu Hrvatska vrlo je vrijedan sadržaj temeljem kojega će se planirati i osmišljavati budući sadržaji za mlade. Svatko je ponešto mogao naučiti, odrasli od mladih, mladi od odraslih, a pri tome se dobro zabaviti i opustiti. Zajednički rad i druženje pridonijeli su tome da se mladi međusobno bolje upoznaju, da steknu neka nova znanja i budu osnaženi za daljnje izazove u procesu pripreme za samostalni život.

Riječima naših mladih, Dan mladih je za njih:

«Projekt hvale vrijedan i drago mi je što sam mogla biti dio toga. Imala sam osjećaj da sam dio jedne velike zajednice, koja zajednički donosi odluke. Meni kao pojedincu to daje osjećaj važnosti i pripadnosti.Također, bilo je divno upoznati mnoge mlade perspektivne osobe i vidjeti kako zrelo razmišljaju što samo potvrđuje uspješnost SOS DSH», rekla je Daliborka.

„A što reći, osim da nam je bilo zanimljivo i da smo se super proveli. Imali smo radionice u kojima smo iznosili svoje mišljenje o sustavu i radu SOS-a. Najzanimljivije je bilo to što si mogao reći i pozitivne i negativne strane rada, a odgojitelji su poštivali naše mišljenje. Također, imali smo svoje slobodno vrijeme kada smo se mogli samo družiti i ići na bazene. Pohvaljujem suradnju odgojitelja, i to što su imali razumijevanja te se prema nama ponašali u skladu s godinama kao i mi prema njima. Jednako tako se nadam da se vidimo i dogodine, te toplo preporučujem svima koji nisu bili da se prijave za dolazak i dožive ono što smo i mi. Rad u grupama pokazao se efikasnim i zanimljivim, a imali smo i stanke što nas je sve uveseljavalo“, podijelila je s nama Lea.

Gabrijela, Mihaela, Martina i Anamarija također imaju samo riječi pohvale za druženje u Orahovici:

„Iznosili smo različita mišljenja, a zajedno s nama i odgojitelji. Naučili smo nove riječi kao što su 'diskriminacija' – što znači izdvajanje ljudi, primjerice, 'ti si Rom, a ja nisam pa se ne uklapaš u naše društvo'. Bilo mi je lijepo, a najviše mi se svidjelo kada smo radili u grupama, zato što smo razgovorom dolazili do različitih mišljenja i stavova o raznim temama. Bilo mi je zadovoljstvo upoznati i drugu djecu iz drugih zajednica, također se nadam da ćemo se vidjeti i iduće godine.“

 

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 03.02.2020.

Uvijek nasmiješeni – SOS predstavnici

I ovog vas tjedna, SOS predstavnici očekuju na lokacijama u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu i Osijeku!

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 30.01.2020.

Nastavak planinarske sezone

Planinari iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci zajedno s prijateljima iz PD Zanatlija Osijek planinareći su uživali u predivnom zimskom okolišu! Ali i učili pružanje prve pomoći.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 27.01.2020.

Preko 47.000 kn donacija putem Keks pay aplikacije

Hvala svima koji su donacijom uljepšali odrastanje djece u SOS dječjim selima! Aplikacijom možete i dalje donirati, a mogu ju koristiti svi, bez obzira u kojoj banci imaju otvoren račun.

Saznajte više