Objavljeno: utorak, 04.06.2013.

Održan stručni skup o pripremi za izdvajanje djece iz obitelji

U organizaciji SOS Dječjeg sela Hrvatska i Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu održan je stručni skup na temu „Izdvajanje djece iz obitelji, priprema i izvršenje“. Raspravljalo se o nizu novih pitanja i dvojbi obzirom na sve zakonske i društvene promjene koje prate izdvajanje djece i alternativne skrbi.

U radu stručnoga skupa sudjelovali su Višnja Matić, psihologinja SOS Dječjeg sela Ladimirevci, dr. Jugoslav Gojković, psihijatar, Tijana Kokić, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu te Božena Horvat-Alajbegović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb. Moderator skupa bila je Prof. dr. sc. Marina Ajduković, profesorica na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Psihologinja SOS Dječjeg sela Ladimirevci Višnja Matić govorila je o pripremi za izdvajanje djece iz obitelji s naglaskom na proces odlučivanja i prijema te o standardima vezanim za tu fazu. Psihijatar Jugoslav Gojković, naglasak je dao na emocionalne procese koji se odvijaju kod djeteta tijekom izdvajanja, smještaja i adaptacije. Psihijatar je govorio i o profesionalnim kompetencijama djelatnika uključenih u ove postupke te strategijama za njihovo osnaživanje.
U svom izlaganju sutkinja Općinskog suda Tijana Kokić istakla je nedostatak materijalnih i ljudskih resursa za pravodobno donošenje odluka o izdvajanju djece iz obitelji, te nedostatak neposrednog kontakta s djetetom i njegovim roditeljima prije donošenje odluke. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb također se referirala na iznimno tešku i osjetljivu situaciju prilikom donošenja odluke o izdvajanju, te je još jednom naglasila nedostatke materijalnih i ljudskih resursa kao prepreke učinkovitijem obavljanju profesionalne zadaće od strane djelatnika Centra za socijalnu skrb.

Prof. dr. sc. Marina Ajduković povela je usmjerenu i konstruktivnu raspravu, iz koje su se stvorili zaključci, u smislu pretpostavki za učinkovitiji i brži proces donošenja odluke o izdvajanju djeteta iz obitelji i smještavanju u neki od alternativnih oblika skrbi. Zaključci idu u smjeru poboljšanja suradnje među relevantnim dionicima u procesu donošenja odluke o izdvajanju, prvenstveno sudova i centara za socijalnu skrb, ulaganja u edukaciju stručnih djelatnika u spomenutim resorima, te kao najvažnijoj pretpostavci, poštivanju prava djeteta na sudjelovanje u donošenju za njega iznimno važne životne odluke, izdvajanju iz svoje biološke obitelji.

 

 

Objavljeno:
petak, 21.09.2018.

Zabava i učenje uz prijatelje iz Ine

U SOS Dječjem selu Ladimirevci, djeca od petog do osmog razreda, saznala su kako bezbrižno surfati internetom.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 13.09.2018.

Pronađi SOS predstavnike i postani dio tima!

Diljem Hrvatske naši predstavnici marljivo prezentiraju rad Udruge. Zastani, možeš doznati i kako se priključiti našem timu.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
srijeda, 05.09.2018.

SOS Dječje selo Hrvatska traži ljude! Možda trebamo baš tebe!

Ako si pozitivna, komunikativna i motivirana osoba koja lako pristupa ljudima i najviše od svega voli raditi u timskom okruženju, imamo za tebe ponudu iz snova. Prijavi se na oglas za posao i postani SOS predstavnik.

Saznajte više