Objavljeno: utorak, 31.03.2009.

Foto-etno radionica u Zelčinu

U subotu, 27. ožujka, Zajednica tehničke kulture Valpovo organizirala je u Zelčinu foto-etno radionicu za djecu SOS-Dječjeg sela Ladimirevci

Na radionici smo vidjeli kako se zida krušna peć – to nam je bilo nešto novo jer do sada nismo imali priliku vidjeti cigle od blata, niti majstore koje za vezivni materijal koriste blato pomiješano sa slamom i vodom. Cijelo vrijeme naš je zadatak bio razgledati, slikati i pitati sve što nas zanima o starim kućnim pomagalima.

Nakon razgledanja pozamašne zbirke krenuli smo dalje gdje je jedna šokica zamijesila puno lepinja i deset kruhova i usput nam objašnjavala što je sve za kruh potrebno. Pokazala nam je što sve od alata koristi kod pečenja kruha u krušnoj peći (loparak, požarač i sl.). Zatim je zapalila vatru, nabacala drva, razgrnula nastalu žar i stavila peći lepinje. Bile su brzo gotove, a uz njih smo za pravi seoski doručak dobili mast, crvenu papriku, sir i vrhnje. Nakon toga smo otišli na livadu gdje su gorjele vatre, te smo dobili kobasice i slaninu nabodene na ražnjeve pa smo ih sami pekli što je bilo vrlo zanimljivo.

Ubrzo je stigao vrući kruh, žganci, kiselo mlijeko, pečena jaja, čvarci, varene domaće kobasice, slanina i crveni luk pa smo svi zajedno ručali. Poslije ručka smo se još par sati igrali na livadi, ispaljivali rakete, kandžijali i šetali. Moramo priznati da će nam ovaj dan još dugo ostati u lijepom sjećanju zbog svega što smo vidjeli i doživjeli.
 

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 03.02.2020.

Uvijek nasmiješeni – SOS predstavnici

I ovog vas tjedna, SOS predstavnici očekuju na lokacijama u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu i Osijeku!

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 30.01.2020.

Nastavak planinarske sezone

Planinari iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci zajedno s prijateljima iz PD Zanatlija Osijek planinareći su uživali u predivnom zimskom okolišu! Ali i učili pružanje prve pomoći.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 27.01.2020.

Preko 47.000 kn donacija putem Keks pay aplikacije

Hvala svima koji su donacijom uljepšali odrastanje djece u SOS dječjim selima! Aplikacijom možete i dalje donirati, a mogu ju koristiti svi, bez obzira u kojoj banci imaju otvoren račun.

Saznajte više