Objavljeno: petak, 04.04.2014.

Bili smo na međunarodnoj konferenciji o dječjim pravima

Zagovaratelj dječjih prava SOS Dječjeg sela Hrvatska sudjelovao je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o provedbi Strategije Vijeća Europe za prava djeteta 2012. -2015. koju je organiziralo Ministarstvo socijalne politike i mladih Republike Hrvatske i Vijeće Europe.

Skup je okupio 250 stručnjaka i predstavnika vlasti europskih zemalja, te je bio zamišljen kao evaluacija stanja dječjih prava u državama članicama Vijeća Europe, te razmatranje mogućnosti za napredak i poticanje svih nadležnih institucija u korist djece i njihovih prava.

Na Konferenciji je na jednom od okruglih stolova predstavljen priručnik „Osiguranje dječjih prava" u čijoj izradi su sudjelovali i stručnjaci iz SOS Dječjeg sela Hrvatska, a koji bi trebao pomoći stručnjacima iz sustava alternativne skrbi da u svom svakodnevnom radu koriste model koji uzima u obzir prava djece i uključuje ih u sve faze skrbi, od izdvajanja djeteta iz obitelji do pripreme za izlazak iz skrbi.

U sklopu konferencije organizirana je Živa knjižnica, projekt čiji je glavni cilj promoviranje poštovanja prema ljudskim pravima i ljudskom dostojanstvu razbijajući predrasude kroz konstruktivni dijalog o stereotipima koje često vode do diskriminacije pojedinaca ili skupina.

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga – čitaoci dođu i „posude“ knjigu na neko ograničeno vrijeme. Ima samo jedna razlika – Knjige u Živoj knjižnici su živi ljudi. Čitatelji i Knjige ulaze u osobni dijalog i na taj način se prenosi znanje. U ovoj knjižnici, Knjige ne samo da informiraju već mogu odgovarati na pitanja i postavljati pitanja i na taj način i sami steći nova znanja. U ulozi knjižničara na ovoj konferenciji je bio zagovoratelj dječjih prava SOS Dječjeg sela Hrvatska, Krešimir Makvić.
 

Novosti

Objavljeno:
srijeda, 14.08.2019.

Ljeto u SOS Dječjem selu Ladimirevci

Na istoku zemlje, u našem predivnom Selu u Ladimirevcima, djeca ljeto provode uz bogati tjedni program.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 12.08.2019.

SOS predstavnici čekaju Vas i ovih dana diljem Hrvatske

Dozvolite im da vam dočaraju svijet SOS Dječjih sela Lekenik i Ladimirevci te u sebi prepoznajte ljepotu pomaganja i učlanite se u Klub prijatelja.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
petak, 09.08.2019.

Kreativno i zabavno ljeto u SOS Dječjem selu Lekenik

Osmjesi ne silaze s lica naših mališana ovih vrućih ljetnih dana. Pročitajte i pogledajte što su mali kreativci napravili...

Saznajte više