Objavljeno: srijeda, 09.04.2014.

„Iako sam odrasla bez roditelja, oduvijek sam željela biti mama“

Mlada mama Nadica Lisjak ispričala nam je kako je bilo odrastati uz brojnu braću i sestre u SOS Dječjem selu Ladimirevci te koliko joj je svojim savjetima pomogla SOS mama Mirjana kada je prije 14 mjeseci i sama postala mama malog Mihaela.


"Meni je oduvijek bila želja imati dijete, ali sam bila premlada. Prošle godine sam odlučila da sam spremna i da sam dovoljno zrela za dijete. San mi se napokon i ostvario kada se rodio moj sin Mihael", kaže Nadica Lisjak, mama 14-mjesečnog dječaka Mihaela.

Nadica je djetinjstvo provela bez bioloških roditelja u SOS Dječjem selu Ladimirevci u koje je došla kada je imala šest godina. Iako joj se u početku bilo teško priviknuti na novi život i nove ljude, u kući SOS mame Mirjane, priča Nadica, doživjela je prekrasne trenutke.

"Bilo mi je super odrastati uz moju SOS mamu, puno sam toga od nje naučila i na neki način me usmjerila na pravi put, da uspijem u životu", opisuje Nadica koja je, uz svoju biološku braću i sestre, imala i puno SOS braće i sestara, tako da je već kao vrlo mlada djevojka imala iskustva s djecom.


Prvi dani majčinstva

Ipak, kada se rodio Mihael, Nadica je često tražila pomoć svoje zamjenske mame. Nadica nam je ispričala kako joj je SOS mama Mirjana pomagala te joj davala neke praktične savjete i tako joj značajno olakšala prve dane majčinstva.

"Često sam u kontaktu sa SOS mamom, ona je uvijek tu za mene kada me nešto zanima. Ako slučajno nešto ne znam, primjerice kada beba treba početi jesti krutu hranu, nazovem Mirjanu, ona mi sve objasni i odmah mi je lakše", opisala nam je Nadica odnos sa svojom SOS mamom Mirjanom.
 

Kao i sva djeca koja su odrasla u SOS Dječjem selu, Nadica je nakon završetka osnovne škole u Osijeku upisala srednju školu te nastavila živjeti u SOS Zajednici mladih, drugoj fazi obiteljskog modela dugoročne skrbi o djeci i mladima. U takvoj zajednici mladi borave dok pohađaju srednju školu i dok se konačno ne osamostale.

I u tom periodu života i odrastanja mladi imaju podršku stručnog tima, odnosno četiri odgojitelja i voditelja zajednice, koji vode brigu o njihovom zdravlju, prehrani, učenju, brigama i problemima.


Velika životna uloga

No, za osnivanje njezine vlastite obitelji za Nadicu je bio sudbonosan posjet prijateljima u Zagrebu, gdje je upoznala svog partnera, Mihaelovog tatu. Trudnoća joj je, priča Nadica, protekla "školski", bez nekih tipičnih trudničkih poteškoća, a ni porod joj nije ostao u lošem sjećanju. Iako je oduvijek živjela okružena djecom, majčinstvo je Nadicu potpuno promijenilo.
 

"Biti majka je velika uloga u životu i žena se mora promijeniti da bi svoje dijete odvela na pravi put. Mihaela želim naučiti što je dobro, a što loše u životu, želim ga izvesti na pravi put. Želim da poštuje druge, a od svega mi je najbitnije da bude zdrav i da uspije u životu", ispričala nam je mlada mama Nadica.

 

Tekst: Martina Butorac
Izvor: klokanica.hr
Fotografije: Robert Anić/PIXSELL
 

Objavljeno:
petak, 21.09.2018.

Zabava i učenje uz prijatelje iz Ine

U SOS Dječjem selu Ladimirevci, djeca od petog do osmog razreda, saznala su kako bezbrižno surfati internetom.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 13.09.2018.

Pronađi SOS predstavnike i postani dio tima!

Diljem Hrvatske naši predstavnici marljivo prezentiraju rad Udruge. Zastani, možeš doznati i kako se priključiti našem timu.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
srijeda, 05.09.2018.

SOS Dječje selo Hrvatska traži ljude! Možda trebamo baš tebe!

Ako si pozitivna, komunikativna i motivirana osoba koja lako pristupa ljudima i najviše od svega voli raditi u timskom okruženju, imamo za tebe ponudu iz snova. Prijavi se na oglas za posao i postani SOS predstavnik.

Saznajte više