Objavljeno: srijeda, 09.04.2014.

„Iako sam odrasla bez roditelja, oduvijek sam željela biti mama“

Mlada mama Nadica Lisjak ispričala nam je kako je bilo odrastati uz brojnu braću i sestre u SOS Dječjem selu Ladimirevci te koliko joj je svojim savjetima pomogla SOS mama Mirjana kada je prije 14 mjeseci i sama postala mama malog Mihaela.


"Meni je oduvijek bila želja imati dijete, ali sam bila premlada. Prošle godine sam odlučila da sam spremna i da sam dovoljno zrela za dijete. San mi se napokon i ostvario kada se rodio moj sin Mihael", kaže Nadica Lisjak, mama 14-mjesečnog dječaka Mihaela.

Nadica je djetinjstvo provela bez bioloških roditelja u SOS Dječjem selu Ladimirevci u koje je došla kada je imala šest godina. Iako joj se u početku bilo teško priviknuti na novi život i nove ljude, u kući SOS mame Mirjane, priča Nadica, doživjela je prekrasne trenutke.

"Bilo mi je super odrastati uz moju SOS mamu, puno sam toga od nje naučila i na neki način me usmjerila na pravi put, da uspijem u životu", opisuje Nadica koja je, uz svoju biološku braću i sestre, imala i puno SOS braće i sestara, tako da je već kao vrlo mlada djevojka imala iskustva s djecom.


Prvi dani majčinstva

Ipak, kada se rodio Mihael, Nadica je često tražila pomoć svoje zamjenske mame. Nadica nam je ispričala kako joj je SOS mama Mirjana pomagala te joj davala neke praktične savjete i tako joj značajno olakšala prve dane majčinstva.

"Često sam u kontaktu sa SOS mamom, ona je uvijek tu za mene kada me nešto zanima. Ako slučajno nešto ne znam, primjerice kada beba treba početi jesti krutu hranu, nazovem Mirjanu, ona mi sve objasni i odmah mi je lakše", opisala nam je Nadica odnos sa svojom SOS mamom Mirjanom.
 

Kao i sva djeca koja su odrasla u SOS Dječjem selu, Nadica je nakon završetka osnovne škole u Osijeku upisala srednju školu te nastavila živjeti u SOS Zajednici mladih, drugoj fazi obiteljskog modela dugoročne skrbi o djeci i mladima. U takvoj zajednici mladi borave dok pohađaju srednju školu i dok se konačno ne osamostale.

I u tom periodu života i odrastanja mladi imaju podršku stručnog tima, odnosno četiri odgojitelja i voditelja zajednice, koji vode brigu o njihovom zdravlju, prehrani, učenju, brigama i problemima.


Velika životna uloga

No, za osnivanje njezine vlastite obitelji za Nadicu je bio sudbonosan posjet prijateljima u Zagrebu, gdje je upoznala svog partnera, Mihaelovog tatu. Trudnoća joj je, priča Nadica, protekla "školski", bez nekih tipičnih trudničkih poteškoća, a ni porod joj nije ostao u lošem sjećanju. Iako je oduvijek živjela okružena djecom, majčinstvo je Nadicu potpuno promijenilo.
 

"Biti majka je velika uloga u životu i žena se mora promijeniti da bi svoje dijete odvela na pravi put. Mihaela želim naučiti što je dobro, a što loše u životu, želim ga izvesti na pravi put. Želim da poštuje druge, a od svega mi je najbitnije da bude zdrav i da uspije u životu", ispričala nam je mlada mama Nadica.

 

Tekst: Martina Butorac
Izvor: klokanica.hr
Fotografije: Robert Anić/PIXSELL
 

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 03.02.2020.

Uvijek nasmiješeni – SOS predstavnici

I ovog vas tjedna, SOS predstavnici očekuju na lokacijama u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu i Osijeku!

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 30.01.2020.

Nastavak planinarske sezone

Planinari iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci zajedno s prijateljima iz PD Zanatlija Osijek planinareći su uživali u predivnom zimskom okolišu! Ali i učili pružanje prve pomoći.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 27.01.2020.

Preko 47.000 kn donacija putem Keks pay aplikacije

Hvala svima koji su donacijom uljepšali odrastanje djece u SOS dječjim selima! Aplikacijom možete i dalje donirati, a mogu ju koristiti svi, bez obzira u kojoj banci imaju otvoren račun.

Saznajte više