Objavljeno: ponedjeljak, 09.02.2015.

Održana međunarodna radionica "UČINKOVITE POLICY INTERVENCIJE - Garancija za mlade (iz alternativne skrbi)"

Mreža mladih Hrvatske, SOS Dječje selo Hrvatska, Centar za mladež Zaprešić i Udruga Igra u suradnji s Nacionalnim vijećem mladih Austrije organizirali su od 5. do 7. veljače u Zagrebu međunarodnu radionicu „UČINKOVITE POLICY INTERVENCIJE – Garancija za mlade (iz alternativne skrbi)“.

Cilj radionice bio je potaknuti razmjenu znanja i iskustva među relevantnim dionicima u području skrbi i zapošljavanja mladih iz alternativne skrbi (mladi odrasli u udomiteljskim obiteljima, domovima za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi te odgojno-obrazovnim ustanovama za maloljetnike) te započeti kreiranje zajedničke vizije politika zapošljavanja za tu skupinu mladih.

Radionica je okupila 25 predstavnika nevladinih organizacija koje rade s mladima iz alternativne skrbi, poslodavce te nekoliko vrhunskih europskih stručnjaka u ovom području. Osmišljena je na zaključcima analize “Europski horizonti: dobre prakse uključivanja mladih iz alternativne skrbi na tržište rada”, koja je također predstavljena na radionici, a obuhvaća najbolje prakse iz 8 europskih zemalja.

Sudionici su osim toga imali prilike čuti i kakva je socio-ekonomska situacija mladih iz alternativne skrbi kada napuste sustav u Hrvatskoj, ali i iskustva iz Njemačke, Austrije, Estonije i Rumunjske. Predstavnik međunarodne organizacije SOS Dječje selo, Ronan Mangan, predstavio je što ta organizacija zagovara na europskoj razini kada su u pitanju mladi iz alternativne skrbi, a posebno njihovo zapošljavanje. Krešimir Makvić, zagovaratelj dječjih parava SOS Dječjeg sela Hrvatska prezentirao je  na temu: "Socio-ekonomska situacija mladih u procesu izlaska iz alternativne skrbi u Hrvatskoj". U posljednjem dijelu radionice, sudionici su kroz grupni rad pokušali dokučiti što neku mjeru uključivanja mladih iz sustava alternativne skrbi na tržište rada čini dobrom i uspješnom, te nastojali predložiti konkretna policy rješenja u tom području, kao i projekte te moguća područja buduće suradnje.

Analiza i radionica su dio projekta “Garancija za SVE mlade”, kojim iz perspektive mladih iz alternativne skrbi, ovih 5 organizacija prati i vrednuje provedbu mjera Garancije za mlade (GZM). Premda se iz javnih nastupa može zaključiti da donositelji odluka puno očekuju od provedbe GZM-a, instrumenta razvijenog na EU razini kojim se svakoj mladoj osobi u roku od 4 mjeseca od ulaska u nezaposlenost ili neaktivnost jamči ponuda nastavka obrazovanja, pripravništva ili radnog mjesta, ishode je u ovom trenutku teško predvidjeti, posebno kad govorimo o ranjivim skupinama poput mladih iz alternativne skrbi. Iz tog se razloga ovim projektom želi ispitati utječe li provedba GZM-a na smanjenje stupnja socijalne isključenosti i povećanje zaposlenosti mladih iz alternativne skrbi, u trenutku kada je socio-ekonomska situacija većine mladih u Hrvatskoj teška, a budućnost upitna.

fotografije

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 03.02.2020.

Uvijek nasmiješeni – SOS predstavnici

I ovog vas tjedna, SOS predstavnici očekuju na lokacijama u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu i Osijeku!

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 30.01.2020.

Nastavak planinarske sezone

Planinari iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci zajedno s prijateljima iz PD Zanatlija Osijek planinareći su uživali u predivnom zimskom okolišu! Ali i učili pružanje prve pomoći.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 27.01.2020.

Preko 47.000 kn donacija putem Keks pay aplikacije

Hvala svima koji su donacijom uljepšali odrastanje djece u SOS dječjim selima! Aplikacijom možete i dalje donirati, a mogu ju koristiti svi, bez obzira u kojoj banci imaju otvoren račun.

Saznajte više