Objavljeno: ponedjeljak, 09.02.2015.

Održana međunarodna radionica "UČINKOVITE POLICY INTERVENCIJE - Garancija za mlade (iz alternativne skrbi)"

Mreža mladih Hrvatske, SOS Dječje selo Hrvatska, Centar za mladež Zaprešić i Udruga Igra u suradnji s Nacionalnim vijećem mladih Austrije organizirali su od 5. do 7. veljače u Zagrebu međunarodnu radionicu „UČINKOVITE POLICY INTERVENCIJE – Garancija za mlade (iz alternativne skrbi)“.

Cilj radionice bio je potaknuti razmjenu znanja i iskustva među relevantnim dionicima u području skrbi i zapošljavanja mladih iz alternativne skrbi (mladi odrasli u udomiteljskim obiteljima, domovima za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi te odgojno-obrazovnim ustanovama za maloljetnike) te započeti kreiranje zajedničke vizije politika zapošljavanja za tu skupinu mladih.

Radionica je okupila 25 predstavnika nevladinih organizacija koje rade s mladima iz alternativne skrbi, poslodavce te nekoliko vrhunskih europskih stručnjaka u ovom području. Osmišljena je na zaključcima analize “Europski horizonti: dobre prakse uključivanja mladih iz alternativne skrbi na tržište rada”, koja je također predstavljena na radionici, a obuhvaća najbolje prakse iz 8 europskih zemalja.

Sudionici su osim toga imali prilike čuti i kakva je socio-ekonomska situacija mladih iz alternativne skrbi kada napuste sustav u Hrvatskoj, ali i iskustva iz Njemačke, Austrije, Estonije i Rumunjske. Predstavnik međunarodne organizacije SOS Dječje selo, Ronan Mangan, predstavio je što ta organizacija zagovara na europskoj razini kada su u pitanju mladi iz alternativne skrbi, a posebno njihovo zapošljavanje. Krešimir Makvić, zagovaratelj dječjih parava SOS Dječjeg sela Hrvatska prezentirao je  na temu: "Socio-ekonomska situacija mladih u procesu izlaska iz alternativne skrbi u Hrvatskoj". U posljednjem dijelu radionice, sudionici su kroz grupni rad pokušali dokučiti što neku mjeru uključivanja mladih iz sustava alternativne skrbi na tržište rada čini dobrom i uspješnom, te nastojali predložiti konkretna policy rješenja u tom području, kao i projekte te moguća područja buduće suradnje.

Analiza i radionica su dio projekta “Garancija za SVE mlade”, kojim iz perspektive mladih iz alternativne skrbi, ovih 5 organizacija prati i vrednuje provedbu mjera Garancije za mlade (GZM). Premda se iz javnih nastupa može zaključiti da donositelji odluka puno očekuju od provedbe GZM-a, instrumenta razvijenog na EU razini kojim se svakoj mladoj osobi u roku od 4 mjeseca od ulaska u nezaposlenost ili neaktivnost jamči ponuda nastavka obrazovanja, pripravništva ili radnog mjesta, ishode je u ovom trenutku teško predvidjeti, posebno kad govorimo o ranjivim skupinama poput mladih iz alternativne skrbi. Iz tog se razloga ovim projektom želi ispitati utječe li provedba GZM-a na smanjenje stupnja socijalne isključenosti i povećanje zaposlenosti mladih iz alternativne skrbi, u trenutku kada je socio-ekonomska situacija većine mladih u Hrvatskoj teška, a budućnost upitna.

fotografije

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 18.02.2019.

Zabava pod maskama

U petak, 15. veljače, maškare su zavladale kućama u SOS Dječjem selu Ladimirevci.

Saznajte više

Objavljeno:
utorak, 05.02.2019.

Knjiga uspomena svakoj SOS obitelji

Fotografiranje, učenje, poziranje i prije svega dobra zabava, tako je uvijek kad nam u goste dođu naši prijatelji iz tvrtke CEWE.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
utorak, 05.02.2019.

Pridruži se našem timu!

SOS predstavnike ovih dana možete sresti na raznim lokacijama, zastanite, poslušajte ih. Možda vam uljepša dan pokoja priča iz naših SOS Dječjih sela.

Saznajte više