Objavljeno: četvrtak, 25.02.2016.

Sretan nam 24. rođendan! Neka je svakom djetetu život igra, bajka, ljubav i sreća najveća

Na današnji dan prije 24 godine osnovana je Udruga SOS Dječje selo Hrvatska, a danas skrbimo za 240-ero djece bez roditelja i roditeljske skrbi. Povodom 24. rođendana SOS mama Gordana Horvat ispričala nam sve o počecima svog rada kojeg je započela 1992. godine.

Svako ljudsko biće ima u sebi urođenu potrebnu za poštovanjem, osjećajem pripadnosti i ljubavi. Tako svako dijete svojim rođenjem treba mamu, obitelj i kuću. Nažalost, za neku djecu zadovoljavanje osnovnih potreba ponekad postaje privilegija. Da bi svako dijete dobilo priliku odrastati u bezbrižnom i sretnom okruženju punom ljubavi, u Hrvatskoj se pune 24 godine brine Udruga SOS Dječje selo Hrvatska. Na današnji dan, 25. veljače, 1992. godine osnovana je naša Udruga s ciljem stvaranja obitelji za nezbrinutu djecu te pružanja bezbrižnog i sretnog djetinjstva. Danas, 24 godine kasnije s ponosom se možemo pohvaliti brojkom od 240-ero djece bez roditelja i roditeljske skrbi za koju brinemo u dva SOS Dječja sela, u Lekeniku i Ladimirevcima i četiri SOS Zajednice mladih te putem brojnih programa nastalih iz potrebe u kriznim situacijama, kao i programom Jačanja obitelji s ciljem prevencije izdvajanja djeteta iz biološke obitelji.

Svojim ustrajnim radom i trudom nastojimo da svako dijete koje se nalazi u našoj skrbi jednoga dana izraste u uspješnu osobu. Stoga svakom djetetu po dolasku u SOS Dječje selo Hrvatska pružamo temelj za uspjeh – ljubav! Kako bezuvjetnu ljubav djetetu može pružiti jedino majka, SOS Dječje selo djeci bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi pruža ljubav u obliku SOS mame. Topla, brižna, puna ljubavi i razumijevanja SOS mama postaje njihova 'sigurna luka'. Iz tog razloga SOS mame naš su ponos i dika, a one poput Gordane Horvat potvrda su našeg uspješnog, dugogodišnjeg rada.

'Moj prvi radni dan u SOS Dječjem selu Lekenik bio je prije 24 godine pa moram priznati da mi je malo u magli. Na samom početku Sela nije bilo. S kolegicama, tri SOS mame i jednom tetom, počela sam raditi u iznajmljenoj kući u Lekeniku. Prvo dijete koje sam dobila na skrb bio je dječak od 15 mjeseci. Bio je malen i još uvijek nije hodao. Odmah sam se počela njime baviti i samo dva tjedna kasnije prohodao je. Uskoro se kuća počela puniti, kolegica je dobila dvoje, a druga troje djece', prisjeća se svojih početaka Gordana koja je u SOS Dječje selo Lekenik stigla kao 29-godišnjakinja.

U svojoj karijeri SOS mame odgojila 17-ero djece što je, kako kaže, mali broj jer su neke od njezinih kolegica podigle i preko 30-ero djece. No, u Gordaninu SOS kuću uvijek su dolazila mala djeca i ostajala dugi niz godina. Upravo iz tog razloga uvijek je s djecom uspjela stvoriti čvrstu vezu. Tako je i dan danas u kontaktu sa svojom SOS djecom koja su odavno otišla iz Sela, završila fakultete i stvorila vlastite obitelji pa se voli pohvaliti kako već ima i nekoliko SOS unuka.

U SOS Dječjem selu Gordana je stekla i najbolju prijateljicu u jednoj kolegici, također SOS mami. 'Moja najbolja prijateljica uskoro odlazi u mirovinu i moram priznati da će mi to biti jako težak trenutak. Ona je moj oslonac kao i ja njezin. Redovito pijemo kavu zajedno, razgovaramo, hrabrimo se i jačamo', veli Gordana koju od mirovine dijeli još punih 11 godina. Iskreno priznaje da i ona ima loših dana no, ono što je uvijek gura naprijed i daje joj snagu jesu djeca.

'Ne možeš uvijek biti 'happy' i zadovoljan. Kao i u svakom poslu, tako i u poslu SOS mame ima teških trenutaka. No, djeca su ono što me uvijek diže i gura prema naprijed. Jednog dana kada odem u mirovinu i napustim Selo jako će mi faliti dinamika, gužva, dječji glasovi, osmijesi i njihova lica. No, ja znam da taj odlazak neće značiti kraj', govori SOS mama Gordana koja s ponosom, srećom i veseljem nakon 24 godine rada gaji osjećaj pripadnosti Udruzi SOS Dječje selo Hrvatska.

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 03.02.2020.

Uvijek nasmiješeni – SOS predstavnici

I ovog vas tjedna, SOS predstavnici očekuju na lokacijama u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu i Osijeku!

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 30.01.2020.

Nastavak planinarske sezone

Planinari iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci zajedno s prijateljima iz PD Zanatlija Osijek planinareći su uživali u predivnom zimskom okolišu! Ali i učili pružanje prve pomoći.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 27.01.2020.

Preko 47.000 kn donacija putem Keks pay aplikacije

Hvala svima koji su donacijom uljepšali odrastanje djece u SOS dječjim selima! Aplikacijom možete i dalje donirati, a mogu ju koristiti svi, bez obzira u kojoj banci imaju otvoren račun.

Saznajte više