Objavljeno: nedjelja, 25.10.2009.

Izvještaj o projektu "Bullying - događa se i meni"

U listopadu organizirali smo stručni skup "Bullying-događa se i meni", koje je okupio stručnjake i profesionalce koji se bave problemom nasilja među djecom i rade s djecom i mladima. Došli smo do važnih informacija i zaključaka o ovom problemu.

U listopadu organizirali smo stručni skup "Bullying-događa se i meni", koje je okupio  stručnjake i profesionalce koji se bave problemom nasilja među djecom i rade s djecom i mladima. Došli smo do važnih informacija i zaključaka o ovom problemu.

Osnovna ideja projekta i suradnje SOS-Dječjeg sela Hrvatska i Male scene temelji se na želji da se kroz partnerstvo nevladine organizacije i kazališta, na do sada nov, drugačiji i inovativniji način ukažemo na problem međuvršnjačkog nasilja u našem društvu i time djeluje na njegovu ranu prevenciju.

Polazna osnova svih aktivnosti je predstava  "Krava Ružica"- duhovita poetska priča za djecu mlađeg uzrasta koja istražuje pitanja tolerancije i različitosti, premijerno izvedena 7. rujna 2009.


Nakon premijere predstave i izrade edukativnih materijala (vodiča o predstavi i problemu međuvršnjačkog nasilja), sljedeći veliki i značajan korak bio je organizacija stručnog skupa o bullyingu naziva " Bullying - događa se i meni", čiji je cilj bio ukazati na problem dječjeg meduvršnjačkog nasilja, kao i naglasiti što se može učiniti na planu prevencije tog problema. Stručni skup je održan 6. listopada 2009. u Maloj sceni te je okupio stručnjake iz vladinih i nevladinih organizacija koji su izlagali različite teme vezane za bullying te pedagoge, odgajatelje i učitelje koji rade s djecom i mladima.

Saznali smo zabrinjavajuće informacije o raširenosti bullyinga:

 • Međuvršnjačko nasilje se najčešće događa kod djece između 4. i 8. razreda osnovnoškolskog uzrasta
 • Istraživanja pokazuju kako u Hrvatskoj svako četvrto dijete doživljava barem jedan od  oblika nasilja u školi gotovo svakodnevno
 • Nasilnici su sve mlađi, a nerijetko su to djevojčice koje su uglavnom verbalno agresivne
 • Nasilje najviše čine djeca iz istog razreda
 • Zabrinjava što je dob nasilnika sve niža, što je sve više grupnog nasilja
 • Odrasli često ne prijavljuju nasilje te svako deseto dijete šuti o tome da je bilo izloženo nasilju

Poslije višesatnog druženja, razmjene spoznaja, iskustava, promišljanja i prijedloga svih okupljenih skup je završio sa sljedećim zaključcima:

 • U prevenciji i daljnjem suzbijanju nasilja primarna je uloga roditelja i obitelji, ali i svih nas odraslih pred kojima leži odgovornost da zajedničkim, odlučnim i jasnim stavom neprihvaćanja nasilja i pravovremenom reakcijom dosljedno pokazujemo i učimo djecu da se ono ne dozvoljava niti tolerira.
 • Bullying se tiče svih nas i može se dogoditi svima nama te je stoga bitno da na njega uvijek reagiramo "nultom" tolerancijom jer za nasilje nikada nema opravdanja.
 • Nasilje među djecom i mladima dugogodišnji je i sveprisutan problem našeg društva koji dolazi u središte pozornosti tek povodom tragičnih događaja. Usprkos tome, ohrabruje činjenica da postoje i da se sve više šire aktivnosti državnih i nevladinih organizacija i ustanova kojima je cilj prevencija i suzbijanje pojave nasilja među djecom i mladima. 
 •  Ovim skupom otvorili  smo prostor za još jedan, nadamo se dublji pogled u problem nasilja među djecom i mladima.
 • Jedino se zajedničkim, umreženim i jasnim stavovima i naporima može učiniti puno ako smo svjesni vlastite odgovornosti i spremnosti na suradnju. 

Pitanja s početka stručnog skupa: Možemo li živjeti bez nasilja? Kako spriječiti međuvršnjačko nasilje i njegove posljedice? Činimo li dovoljno da djecu poštedimo odrastanja u strahu? dobila su zajednički odgovor:

Možemo  učiniti mnogo ako smo svjesni vlastite odgovornosti i spremnosti na suradnju !

Pročitajte cjelokupni izvještaj o dosadašnjem tijeku projekta te analizu do sada prispjelih anketa od gledatelja predstave Krava Ružica.

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 03.02.2020.

Uvijek nasmiješeni – SOS predstavnici

I ovog vas tjedna, SOS predstavnici očekuju na lokacijama u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu i Osijeku!

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 30.01.2020.

Nastavak planinarske sezone

Planinari iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci zajedno s prijateljima iz PD Zanatlija Osijek planinareći su uživali u predivnom zimskom okolišu! Ali i učili pružanje prve pomoći.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 27.01.2020.

Preko 47.000 kn donacija putem Keks pay aplikacije

Hvala svima koji su donacijom uljepšali odrastanje djece u SOS dječjim selima! Aplikacijom možete i dalje donirati, a mogu ju koristiti svi, bez obzira u kojoj banci imaju otvoren račun.

Saznajte više