Što radimo?

Projekt "Brižan dom za svako dijete"
- program rada SOS Mobilnog tima i Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj

SRETNA i BEZBRIŽNA djeca!
USPJEŠNE i JAKE obitelji!
Zajednice koje se BRINU!

SOS Dječje selo Hrvatska je 2012. godine izradilo Studiju izvedivosti za područje Sisačko-moslavačke županije sa svrhom identifikacije potreba djece i obitelji kako bi se na osnovi dobivenih pokazatelja razvile potrebne aktivnosti u okviru preventivnih programa i projekata. Studija je upozorila na problem nerazvijenosti i nedostatnosti socijalnih usluga koje se odnose na prevenciju izdvajanja djece iz obiteljskog okruženja, odnosno da u županiji nedostaje razvijena mreža pružatelja usluga za djecu i mlade. Pod nazivom "Brižan dom za svako dijete" - program rada SOS Mobilnog tima i Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj na području Sisačko-moslavačke županije - osmišljen je preventivni program ciljan na jačanje obitelji i prevenciju izdvajanja djece te prijavljen na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih. U kategoriji Prioriteta 1 - Prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja korisnika, program "Brižan dom za svako dijete" dobio je u velikoj konkurenciji projekata potporu nadležnog ministarstva. Udruga SOS Dječje selo Hrvatska 12. lipnja 2014. potpisuje Ugovor o provedbi prve godine trogodišnjeg programa (2014. do 2017.) s Ministarstvom socijalne politike i mladih Republike Hrvatske. Time započinju i pripremne aktivnosti za rad projekta. Ugovor o partnerstvu na realizaciji projekta sklopljen je s Općinom Lekenik, Sisačko-moslavačkom županijom, Centrom za socijalnu skrb Sisak te Dječjim domom SOS Dječjeg sela Lekenik. Dogovorena je i suradnja s lokalnom zajednicom te su u zajedničku provedbu programskih aktivnosti uključeni i drugi dionici - Vrtić Lekenik, OŠ Mladost iz Lekenika, OŠ Sela, CZSS Petrinja, CZSS Hrvatska Kostajnica, CZSS Novska i Društvo Naša djeca iz Lekenika.

Realizacijom programskih sadržaja i aktivnosti te prateći potrebe djece i roditelja pokazala se potreba za proširenjem naših usluga. Započeli smo pružati i pomoć u učenju djeci u riziku, omogućujemo individualni psihosocijalni rad, održavamo grupni rad s roditeljima, škole roditeljstva kao i grupni rad s djecom poradi razvoja njihovih komunikacijskih i socijalnih vještina. Provodimo edukacije i supervizije za udomitelje i stručnjake koji rade s djecom na području županije.

Kako projekt napreduje, širimo aktivnosti i razvijamo suradnju i s drugim organizacijama.

Dvije osnovne aktivnosti Programa jesu:

 • Rad mobilnog tima s ciljem pružanja psihosocijalne pomoći obiteljima u riziku.
 • Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj.

Programom "Brižan dom za svako dijete" želimo ostvariti sljedeće ciljeve:

 • DJECI omogućiti pristup osnovnim uslugama potrebnim da se osiguraju njihova prava na život i razvoj, zaštitu i sudjelovanje u zajednici. Kako bismo poboljšali kvalitetu života djece, pružamo podršku u zadovoljavanju njihovih obrazovnih, zdravstvenih, emocionalnih i psihosocijalnih potreba.
   
   
 • OBITELJIMA pružiti pomoć kako bi se unaprijedila njihova skrb za djecu i pomoglo da djeca odrastaju u sigurnom i brižnom obiteljskom okružju. Dajemo podršku roditeljima, posvojiteljima i udomiteljima kako bi proširili i upotpunili svoja znanja o odgoju i razvili potrebne vještine za praćenje i zadovoljenje razvojnih potreba djece. Pomažemo im da učinkovito upravljaju svojim resursima.
   
 • ZAJEDNICU osnažiti da bude mjesto podrške u kojemu djeca i njihove obitelji mogu razvijati svoje kapacitete i adekvatno zadovoljavati svoje potrebe. Želimo ojačati sustav podrške za djecu i njihove obitelji unutar zajednice. Podrška se posebno daje članovima zajednice kako bi mogli samostalno odgovarati na potrebe djece i njihovih obitelji.
   

Program provode naši stručnjaci – psiholog, socijalni radnik i defektolog uz pomoć vježbenica društveno-humanističkih usmjerenja.

Program rada provodi se sukladno Standardima rada Programa jačanja obitelji SOS Childrens Villages Internationala.
 
 

Ured Programa nalazi se u Društvenom centru Dječjeg doma SOS Dječjeg sela Lekenik. Kontakt: Asja Zenko, email: asja.zenko@sos-dsh.hr; mob: +385/99 320 2828

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 19.11.2018.

Projekt stručne pomoći logopeda kao primjer dobre prakse

Na poziv 'Rotary Districta 1913 Croatia' direktor SOS Dječjeg sela Ladimirevci, Zoran Relić i logopedinja Anja Kantor sudjelovali su na Distriktnom seminaru o Rotary Zakladi u Varaždinu.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
utorak, 13.11.2018.

Naši mališani u društvu Modrića, Rakitića, Subašića, Vrsaljka… koje veselje!

Naši su mališani iz SOS Dječjih sela doživjeli susret koji će pamtiti do kraja života. Imali su čast prisustvovati uručenju odličja našim srebrnim nogometašima na Pantovčaku.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 12.11.2018.

Bajkovitih 24 sata na Lekenički način

Uspješno je završeno još jedno Milenijsko čitanje bajki. Desetu godinu za redom, održava se ova sjajna manifestacija u kojoj se 24 sata, u SOS Društvenom centru Hermann Gmeiner, neprekidno čitaju bajke.

Saznajte više