Što radimo?

Projekt "Brižan dom za svako dijete"
- program rada SOS Mobilnog tima i Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj

SRETNA i BEZBRIŽNA djeca!
USPJEŠNE i JAKE obitelji!
Zajednice koje se BRINU!

SOS Dječje selo Hrvatska je 2012. godine izradilo Studiju izvedivosti za područje Sisačko-moslavačke županije sa svrhom identifikacije potreba djece i obitelji kako bi se na osnovi dobivenih pokazatelja razvile potrebne aktivnosti u okviru preventivnih programa i projekata. Studija je upozorila na problem nerazvijenosti i nedostatnosti socijalnih usluga koje se odnose na prevenciju izdvajanja djece iz obiteljskog okruženja, odnosno da u županiji nedostaje razvijena mreža pružatelja usluga za djecu i mlade. Pod nazivom "Brižan dom za svako dijete" - program rada SOS Mobilnog tima i Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj na području Sisačko-moslavačke županije - osmišljen je preventivni program ciljan na jačanje obitelji i prevenciju izdvajanja djece te prijavljen na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih. U kategoriji Prioriteta 1 - Prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja korisnika, program "Brižan dom za svako dijete" dobio je u velikoj konkurenciji projekata potporu nadležnog ministarstva. Udruga SOS Dječje selo Hrvatska 12. lipnja 2014. potpisuje Ugovor o provedbi prve godine trogodišnjeg programa (2014. do 2017.) s Ministarstvom socijalne politike i mladih Republike Hrvatske. Time započinju i pripremne aktivnosti za rad projekta. Ugovor o partnerstvu na realizaciji projekta sklopljen je s Općinom Lekenik, Sisačko-moslavačkom županijom, Centrom za socijalnu skrb Sisak te Dječjim domom SOS Dječjeg sela Lekenik. Dogovorena je i suradnja s lokalnom zajednicom te su u zajedničku provedbu programskih aktivnosti uključeni i drugi dionici - Vrtić Lekenik, OŠ Mladost iz Lekenika, OŠ Sela, CZSS Petrinja, CZSS Hrvatska Kostajnica, CZSS Novska i Društvo Naša djeca iz Lekenika.

Realizacijom programskih sadržaja i aktivnosti te prateći potrebe djece i roditelja pokazala se potreba za proširenjem naših usluga. Započeli smo pružati i pomoć u učenju djeci u riziku, omogućujemo individualni psihosocijalni rad, održavamo grupni rad s roditeljima, škole roditeljstva kao i grupni rad s djecom poradi razvoja njihovih komunikacijskih i socijalnih vještina. Provodimo edukacije i supervizije za udomitelje i stručnjake koji rade s djecom na području županije.

Kako projekt napreduje, širimo aktivnosti i razvijamo suradnju i s drugim organizacijama.

Dvije osnovne aktivnosti Programa jesu:

 • Rad mobilnog tima s ciljem pružanja psihosocijalne pomoći obiteljima u riziku.
 • Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj.

Programom "Brižan dom za svako dijete" želimo ostvariti sljedeće ciljeve:

 • DJECI omogućiti pristup osnovnim uslugama potrebnim da se osiguraju njihova prava na život i razvoj, zaštitu i sudjelovanje u zajednici. Kako bismo poboljšali kvalitetu života djece, pružamo podršku u zadovoljavanju njihovih obrazovnih, zdravstvenih, emocionalnih i psihosocijalnih potreba.
   
   
 • OBITELJIMA pružiti pomoć kako bi se unaprijedila njihova skrb za djecu i pomoglo da djeca odrastaju u sigurnom i brižnom obiteljskom okružju. Dajemo podršku roditeljima, posvojiteljima i udomiteljima kako bi proširili i upotpunili svoja znanja o odgoju i razvili potrebne vještine za praćenje i zadovoljenje razvojnih potreba djece. Pomažemo im da učinkovito upravljaju svojim resursima.
   
 • ZAJEDNICU osnažiti da bude mjesto podrške u kojemu djeca i njihove obitelji mogu razvijati svoje kapacitete i adekvatno zadovoljavati svoje potrebe. Želimo ojačati sustav podrške za djecu i njihove obitelji unutar zajednice. Podrška se posebno daje članovima zajednice kako bi mogli samostalno odgovarati na potrebe djece i njihovih obitelji.
   

Program provode naši stručnjaci – psiholog, socijalni radnik i defektolog uz pomoć vježbenica društveno-humanističkih usmjerenja.

Program rada provodi se sukladno Standardima rada Programa jačanja obitelji SOS Childrens Villages Internationala.
 
 

Ured Programa nalazi se u Društvenom centru Dječjeg doma SOS Dječjeg sela Lekenik. Kontakt: Asja Zenko, email: asja.zenko@sos-dsh.hr; mob: +385/99 320 2828

Novosti

Objavljeno:
petak, 27.03.2020.

Upoznajte Katicu – posve neobičnu stanarku u Selu

Biti brižan i pažljiv prema životinjama odlika je naših mališana, koji su vjeverici pružili topli dom.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 23.03.2020.

Zemljotres 22. ožujka 2020.

Naša djeca i mladi su svi u dobrom stanju, očekivano potreseni, kao i sva djeca za koju je jučerašnji zemljotres bio velik šok.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 16.03.2020.

Sigurnost i zdravlje djece u SOS Dječjim selima na prvom mjestu

Svakodnevni život djece prilagođen je situaciji širenja i borbe s koronavirusom, a SOS Dječje selo Hrvatska provodi mjere koje čuvaju sigurnost i zdravlje djece u našoj skrbi, kao i zaposlenika.

Saznajte više