Što radimo?

SOS Zajednica mladih Osijek

Nakon završetka osnovne škole, djeca iz SOS sela upisuju neku od srednjih škola u Osijeku, prema svom izboru, ali ovisno o dosadašnjem školskom uspjehu.

SOS dječje selo HrvatskaTo je ujedno i vrijeme da napuste SOS Dječje selo Ladimirevce i nastave svoj život i školovanje u Osijeku, SOS Zajednici mladih, drugoj fazi obiteljskog modela dugoročne skrbi o djeci i mladima.

U Zajednici mladih trenutačno boravi 16 mladih osoba za koje sada traje drukčiji oblik skrbi. Naime, mladi tu borave dok pohađaju srednju školu i ne osposobe se za neko od izabranih zanimanja. U tom razdoblju omogućeno im je, prema njihovim potrebama, stjecanje različitih znanja i vještina koja bi mogla pomoći u njihovom budućem zapošljavanju i životu. Tako pored redovitog školovanja naši mladi pohađaju tečajeve stranih jezika, šivanja, informatičke tečajeve te povremeno likovne i glazbene radionice. Također u sklopu organizacije slobodnog vremena motiviramo naše mlade na sportske aktivnosti pa smo tako u ovih sedam godina imali nogometaša, plivača, judaša, jahača, plesača.

SOS dječje selo HrvatskaNaš je rad prvenstveno usmjeren ka konačnom osamostaljivanju mladih osoba, a baziran je na standardima i smjernicama već postavljenim u SOS Dječjem selu Ladimirevci, temeljem Priručnika za dječja sela, programa za mlade, te individualnih razvojnih planova. Na tom teškom i trnovitom putu odrastanja, za mlade osobe skrbi šestero ljudi – voditelj, četvero odgojitelja i profesionalna kuharica. O mladima vodimo 24-satnu brigu o životu, zdravlju, prehrani, učenju, brigama i problemima. Na raspolaganju smo im u svako doba za savjet, podršku, utjehu ili kakvu drugu pomoć.

Nakon završene srednje škole ambicioznijim mladima pružamo mogućnost daljnjeg školovanja – studiranja . Trenutačno iz naše zajednice studira petero mladih. Ostalim mladim osobama nudi se mogućnost odlaska u polusamostalni život, gdje ih još tri godine pratimo i pomažemo materijalno i savjetima, već prema potrebi. Uvjeti za to su završena srednja škola, punoljetnost i zaposlenje. To je korak bliže potpunoj samostalnosti, koja nastupa nakon toga razdoblja, kada mladi ulaze u program praćenja.

Zajednica mladih Osijek 1

Zajednica mladih Osijek 1, jedna je od četiri zajednica koje djeluju u sklopu udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

SOS dječje selo HrvatskaNalazi se u Osijeku, u Drniškoj ulici te uz Zajednicu mladih u Wilsonovoj ulici u Osijeku, predstavlja logičan slijed u životu mladih osoba koje osnovnu školu završe u Ladimirevcima.

Zajednica mladih Osijek 1, najmlađa je zajednica u Hrvatskoj, formirana godine 2004, a sam objekt u kojem mladi žive, izgrađen je sredstvima koje je donirao nogometaš Zvonimir Boban, od prihoda sa svoje oproštajne utakmice.

U našoj Zajednici mladih trenutačno živi 16 mladih osoba, koliki i jest kapacitet objekta, a o mladima brinu 4 odgojitelja i voditelj zajednice.

Prilikom prijelaza iz dječjeg sela u zajednicu, djeca prolaze kroz orijentacijski program prilagodbe na novo okruženje, a potom se izrađuje individualni razvojni plan koji je odraz znanja, sposobnosti i mogućnosti mlade osobe. Kroz snažnu podršku koju odgojitelji pružaju mladim osobama na području obrazovanja, razvoja životnih vještina, razvoja pozitivnog odnosa prema radu, socijalizacije i pomoći u pronalaženju posla, stvaraju se preduvjeti za ispunjenje krajnjeg cilja, a to je: dovesti mlade osobe do uspješnih, samostalnih i neovisnih života. Mladi se mogu osloniti na svoje odgojitelje i obratiti im se za savjete i razumijevanje. Odgojitelji mladih surađuju i konzultiraju se, po svim pedagoško – psihološkim pitanjima, s voditeljem Zajednice, SOS majkom, stručnim timom i direktorom Sela, a trajnom edukacijom usvajaju se nova znanja i suvremene metode rada.

Vrlo bitnim smatramo razvijanje sposobnosti uklapanja mladih u društvo, pa stoga od prvih trenutaka dolaska mlade osobe u Osijek, krećemo s upoznavanjem grada, poticanjem posjećivanja kina, kazališta, sportskih priredbi, uključivanjem mladih u sportske, društvene i kulturne udruge koje su na raspolaganju u lokalnoj zajednici. Nogomet, odbojka, plivanje, fitness, ples, glazba i tečajevi stranih jezika, aktivnosti su kojima mladi ispunjavaju svoje slobodno vrijeme. I dok neki već bilježe zavidne sportske uspjehe, svi su suglasni da su najljepša neka nova druženja i neki novi vidici.

Svima vama koji bi željeli saznati više o SOS Dječjem selu Ladimirevci i pružiti nam pomoć i podršku, rado ćemo odgovoriti. Prijatelji Dječjeg sela, također su važan dio u odrastanju naše djece.

Novosti

Objavljeno:
utorak, 13.11.2018.

Naši mališani u društvu Modrića, Rakitića, Subašića, Vrsaljka… koje veselje!

Naši su mališani iz SOS Dječjih sela doživjeli susret koji će pamtiti do kraja života. Imali su čast prisustvovati uručenju odličja našim srebrnim nogometašima na Pantovčaku.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 12.11.2018.

Bajkovitih 24 sata na Lekenički način

Uspješno je završeno još jedno Milenijsko čitanje bajki. Desetu godinu za redom, održava se ova sjajna manifestacija u kojoj se 24 sata, u SOS Društvenom centru Hermann Gmeiner, neprekidno čitaju bajke.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 08.11.2018.

Vrijeme je za bajke!

Jubilarno, deseto izdanje Milenijskog čitanja bajki, ove ćemo godine obilježiti u Društvenom centru 'Hermann Gmeiner' u SOS Dječjem selu Lekenik.

Saznajte više