Što radimo?

SOS Zajednica mladih Osijek

Nakon završetka osnovne škole, djeca iz SOS sela upisuju neku od srednjih škola u Osijeku, prema svom izboru, ali ovisno o dosadašnjem školskom uspjehu.

SOS dječje selo HrvatskaTo je ujedno i vrijeme da napuste SOS Dječje selo Ladimirevce i nastave svoj život i školovanje u Osijeku, SOS Zajednici mladih, drugoj fazi obiteljskog modela dugoročne skrbi o djeci i mladima.

U Zajednici mladih trenutačno boravi 16 mladih osoba za koje sada traje drukčiji oblik skrbi. Naime, mladi tu borave dok pohađaju srednju školu i ne osposobe se za neko od izabranih zanimanja. U tom razdoblju omogućeno im je, prema njihovim potrebama, stjecanje različitih znanja i vještina koja bi mogla pomoći u njihovom budućem zapošljavanju i životu. Tako pored redovitog školovanja naši mladi pohađaju tečajeve stranih jezika, šivanja, informatičke tečajeve te povremeno likovne i glazbene radionice. Također u sklopu organizacije slobodnog vremena motiviramo naše mlade na sportske aktivnosti pa smo tako u ovih sedam godina imali nogometaša, plivača, judaša, jahača, plesača.

SOS dječje selo HrvatskaNaš je rad prvenstveno usmjeren ka konačnom osamostaljivanju mladih osoba, a baziran je na standardima i smjernicama već postavljenim u SOS Dječjem selu Ladimirevci, temeljem Priručnika za dječja sela, programa za mlade, te individualnih razvojnih planova. Na tom teškom i trnovitom putu odrastanja, za mlade osobe skrbi šestero ljudi – voditelj, četvero odgojitelja i profesionalna kuharica. O mladima vodimo 24-satnu brigu o životu, zdravlju, prehrani, učenju, brigama i problemima. Na raspolaganju smo im u svako doba za savjet, podršku, utjehu ili kakvu drugu pomoć.

Nakon završene srednje škole ambicioznijim mladima pružamo mogućnost daljnjeg školovanja – studiranja . Trenutačno iz naše zajednice studira petero mladih. Ostalim mladim osobama nudi se mogućnost odlaska u polusamostalni život, gdje ih još tri godine pratimo i pomažemo materijalno i savjetima, već prema potrebi. Uvjeti za to su završena srednja škola, punoljetnost i zaposlenje. To je korak bliže potpunoj samostalnosti, koja nastupa nakon toga razdoblja, kada mladi ulaze u program praćenja.

Zajednica mladih Osijek 1

Zajednica mladih Osijek 1, jedna je od četiri zajednica koje djeluju u sklopu udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

SOS dječje selo HrvatskaNalazi se u Osijeku, u Drniškoj ulici te uz Zajednicu mladih u Wilsonovoj ulici u Osijeku, predstavlja logičan slijed u životu mladih osoba koje osnovnu školu završe u Ladimirevcima.

Zajednica mladih Osijek 1, najmlađa je zajednica u Hrvatskoj, formirana godine 2004, a sam objekt u kojem mladi žive, izgrađen je sredstvima koje je donirao nogometaš Zvonimir Boban, od prihoda sa svoje oproštajne utakmice.

U našoj Zajednici mladih trenutačno živi 16 mladih osoba, koliki i jest kapacitet objekta, a o mladima brinu 4 odgojitelja i voditelj zajednice.

Prilikom prijelaza iz dječjeg sela u zajednicu, djeca prolaze kroz orijentacijski program prilagodbe na novo okruženje, a potom se izrađuje individualni razvojni plan koji je odraz znanja, sposobnosti i mogućnosti mlade osobe. Kroz snažnu podršku koju odgojitelji pružaju mladim osobama na području obrazovanja, razvoja životnih vještina, razvoja pozitivnog odnosa prema radu, socijalizacije i pomoći u pronalaženju posla, stvaraju se preduvjeti za ispunjenje krajnjeg cilja, a to je: dovesti mlade osobe do uspješnih, samostalnih i neovisnih života. Mladi se mogu osloniti na svoje odgojitelje i obratiti im se za savjete i razumijevanje. Odgojitelji mladih surađuju i konzultiraju se, po svim pedagoško – psihološkim pitanjima, s voditeljem Zajednice, SOS majkom, stručnim timom i direktorom Sela, a trajnom edukacijom usvajaju se nova znanja i suvremene metode rada.

Vrlo bitnim smatramo razvijanje sposobnosti uklapanja mladih u društvo, pa stoga od prvih trenutaka dolaska mlade osobe u Osijek, krećemo s upoznavanjem grada, poticanjem posjećivanja kina, kazališta, sportskih priredbi, uključivanjem mladih u sportske, društvene i kulturne udruge koje su na raspolaganju u lokalnoj zajednici. Nogomet, odbojka, plivanje, fitness, ples, glazba i tečajevi stranih jezika, aktivnosti su kojima mladi ispunjavaju svoje slobodno vrijeme. I dok neki već bilježe zavidne sportske uspjehe, svi su suglasni da su najljepša neka nova druženja i neki novi vidici.

Svima vama koji bi željeli saznati više o SOS Dječjem selu Ladimirevci i pružiti nam pomoć i podršku, rado ćemo odgovoriti. Prijatelji Dječjeg sela, također su važan dio u odrastanju naše djece.

Novosti

Objavljeno:
petak, 27.03.2020.

Upoznajte Katicu – posve neobičnu stanarku u Selu

Biti brižan i pažljiv prema životinjama odlika je naših mališana, koji su vjeverici pružili topli dom.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 23.03.2020.

Zemljotres 22. ožujka 2020.

Naša djeca i mladi su svi u dobrom stanju, očekivano potreseni, kao i sva djeca za koju je jučerašnji zemljotres bio velik šok.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 16.03.2020.

Sigurnost i zdravlje djece u SOS Dječjim selima na prvom mjestu

Svakodnevni život djece prilagođen je situaciji širenja i borbe s koronavirusom, a SOS Dječje selo Hrvatska provodi mjere koje čuvaju sigurnost i zdravlje djece u našoj skrbi, kao i zaposlenika.

Saznajte više