Zagovaranje dječjih prava

Zagovarački projekti SOS-a - Quality4Children

Standardi skrbi izvan vlastite obitelji za djecu u Europi projekt je tri međunarodne organizacije za skrb o djeci, FICE, IFCO i SOS-Dječje selo, popularno nazvan Quality4Children ili često Q4C. Osnovni cilj projekta je osigurati i poboljšati mogućnosti razvoja djece i mladih u skrbi izvan vlastite obitelji u Europi.

ZagovaranjeStotine tisuća djece u Europi iz brojnih razloga nisu u mogućnosti odrastati u svojim biološkim obiteljima, nego nakon službene intervencije bivaju smješteni u neki oblik skrbi izvan vlastite obitelji. Takvoj djeci nudi se čitav niz različitih sustava skrbi u kojima se mogu osigurati i poboljšati njihove mogućnosti razvoja. Smještaj u neprikladnom okruženju može omesti razvoj djece, ugroziti ih i izložiti ih riziku brojnih kršenja njihovih temeljnih prava. Kako bi se osiguralo poštivanje prava djece i mladih izvan vlastite obitelji kreiran je navedeni priručnik kao standardizirani oblik pružanja skrbi.

Standardi Q4C izrađeni su u okviru Konvencije UN-a o pravima djeteta; svaki standard Q4C odražava jedno ili više temeljnih načela Konvencije: nediskriminacija; posvećenost radu u interesu djeteta; pravo na život, preživljavanje i razvoj; i uvažavanje djetetova mišljenja.

Vizija

Definicija vizije Qualiy4Children glasi:

Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi moraju imati mogućnost da oblikuju svoju budućnost kako bi izrasli u samopouzdane, samosvjesne i aktivne članove društva, živeći pritom u okruženju koje im pruža podršku, zaštitu i skrb te potiče razvoj njihovog punog potencijala.

Misija

Misija Qualiy4Children jest poboljšanje statusa i razvojnih mogućnosti djece u skrbi izvan vlastite obitelji putem sljedećih ciljeva:

  • promicanje usvajanja, provedbe i praćenja standarda kvalitete za djecu u skrbi izvan vlastite obitelji na nacionalnoj i europskoj razini
  • razvoj europskih standarda kvalitete na temelju iskustava i dobre prakse neposredno uključenih osoba
  • promicanje usvajanja, provedbe i praćenja standarda kvalitete za djecu u skrbi izvan vlastite obitelji na nacionalnoj i europskoj razini

Vrijednosti

Qualiy4Children ima pet podjednako važnih vrijednosti koje su se uzele u obzir tijekom izrade projekta:

  • Sudjelovanje: Ljudi koji su neposredno uključeni u skrb izvan vlastite obitelji za djecu bili su aktivni sudionici projekta od 2004. godine naovamo; riječ je o djeci i mladima koji imaju iskustvo skrbi izvan vlastite obitelji, biološkim obiteljima, pružateljima skrbi i socijalnim radnicima.
  • Rodno osviještena politika i osvještavanje različitosti: Rodno osviještena politika i osvještavanje različitosti svih osoba uključenih u skrb izvan vlastite obitelji sastavni su dio svih naših procesa.
  • Partnerstvo: Osobe i organizacije neposredno uključene u skrb izvan vlastite obitelji za djecu imaju mogućnost ulaska u projekt na nacionalnoj i europskoj razini.
  • Obaveza: Q4C preuzima sve obaveze iz Konvencije UN-a o pravima djeteta.
  • Odgovornost i održivost: Q4C odgovoran je trima organizacijama koje su projekt i osmislile. Njegova održivost bit će osigurana putem europske mreže kojom upravljaju tri spomenute organizacije, a koja će osigurati promicanje standarda i poticanje partnerskih udruživanja radi zagovaranja poboljšanja situacije i proširenja mogućnosti za djecu u skrbi izvan vlastite obitelji.

ZagovaranjeStandardi Q4C izrađeni su kako bi osigurali i popravili situaciju i mogućnosti razvoja djece i mladih u skrbi izvan vlastite obitelji za djecu u Europi. Standardi su zamišljeni kao oblik podrške dionicima u skrbi izvan vlastite obitelji za djecu i mlade, među koje se ubrajaju djeca i mladi, biološke obitelji, pružatelji skrbi, ustanove skrbi, službe za zaštitu i skrb o djeci te državne i međudržavne organizacije.

Struktura

Standardi Q4C sastoje se od 18 standarda koji su razvrstani po fazama skrbi. Svaki standard Q4C obuhvaća četiri elementa.

Područja standarda

U ovom dokumentu proces skrbi izvan vlastite obitelji za djecu podijeljen je na tri područja.

Proces odlučivanja i prijema:

Proces ima dvije faze: procjena djetetove situacije kako bi se donijela odluka o najboljem rješenju i mjerama koji će dovesti do integracije djeteta u njegovu buduću životnu situaciju.

Proces pružanja skrbi:

Proces pružanja skrbi je razdoblje između procesa prijema djeteta i procesa izlaska iz sustava skrbi. Obuhvaća stvarnu skrb i podršku pružatelja skrbi.

Proces izlaska iz sustava skrbi:

To je proces putem kojeg dijete/mlada osoba postaje samostalna osoba, vraća se u svoju biološku obitelj ili prelazi u drugi oblik smještaja. Uključuje i daljnju podršku koju dobiva od (sad već) bivšeg pružatelja skrbi.

Standardi skrbi izvan vlastite obitelji za djecu u Europi (PDF, 370 KB)

Novosti

Objavljeno:
utorak, 13.11.2018.

Naši mališani u društvu Modrića, Rakitića, Subašića, Vrsaljka… koje veselje!

Naši su mališani iz SOS Dječjih sela doživjeli susret koji će pamtiti do kraja života. Imali su čast prisustvovati uručenju odličja našim srebrnim nogometašima na Pantovčaku.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 12.11.2018.

Bajkovitih 24 sata na Lekenički način

Uspješno je završeno još jedno Milenijsko čitanje bajki. Desetu godinu za redom, održava se ova sjajna manifestacija u kojoj se 24 sata, u SOS Društvenom centru Hermann Gmeiner, neprekidno čitaju bajke.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 08.11.2018.

Vrijeme je za bajke!

Jubilarno, deseto izdanje Milenijskog čitanja bajki, ove ćemo godine obilježiti u Društvenom centru 'Hermann Gmeiner' u SOS Dječjem selu Lekenik.

Saznajte više