Zagovaranje dječjih prava

Zagovarački projekti SOS-a - Quality4Children

Standardi skrbi izvan vlastite obitelji za djecu u Europi projekt je tri međunarodne organizacije za skrb o djeci, FICE, IFCO i SOS-Dječje selo, popularno nazvan Quality4Children ili često Q4C. Osnovni cilj projekta je osigurati i poboljšati mogućnosti razvoja djece i mladih u skrbi izvan vlastite obitelji u Europi.

ZagovaranjeStotine tisuća djece u Europi iz brojnih razloga nisu u mogućnosti odrastati u svojim biološkim obiteljima, nego nakon službene intervencije bivaju smješteni u neki oblik skrbi izvan vlastite obitelji. Takvoj djeci nudi se čitav niz različitih sustava skrbi u kojima se mogu osigurati i poboljšati njihove mogućnosti razvoja. Smještaj u neprikladnom okruženju može omesti razvoj djece, ugroziti ih i izložiti ih riziku brojnih kršenja njihovih temeljnih prava. Kako bi se osiguralo poštivanje prava djece i mladih izvan vlastite obitelji kreiran je navedeni priručnik kao standardizirani oblik pružanja skrbi.

Standardi Q4C izrađeni su u okviru Konvencije UN-a o pravima djeteta; svaki standard Q4C odražava jedno ili više temeljnih načela Konvencije: nediskriminacija; posvećenost radu u interesu djeteta; pravo na život, preživljavanje i razvoj; i uvažavanje djetetova mišljenja.

Vizija

Definicija vizije Qualiy4Children glasi:

Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi moraju imati mogućnost da oblikuju svoju budućnost kako bi izrasli u samopouzdane, samosvjesne i aktivne članove društva, živeći pritom u okruženju koje im pruža podršku, zaštitu i skrb te potiče razvoj njihovog punog potencijala.

Misija

Misija Qualiy4Children jest poboljšanje statusa i razvojnih mogućnosti djece u skrbi izvan vlastite obitelji putem sljedećih ciljeva:

  • promicanje usvajanja, provedbe i praćenja standarda kvalitete za djecu u skrbi izvan vlastite obitelji na nacionalnoj i europskoj razini
  • razvoj europskih standarda kvalitete na temelju iskustava i dobre prakse neposredno uključenih osoba
  • promicanje usvajanja, provedbe i praćenja standarda kvalitete za djecu u skrbi izvan vlastite obitelji na nacionalnoj i europskoj razini

Vrijednosti

Qualiy4Children ima pet podjednako važnih vrijednosti koje su se uzele u obzir tijekom izrade projekta:

  • Sudjelovanje: Ljudi koji su neposredno uključeni u skrb izvan vlastite obitelji za djecu bili su aktivni sudionici projekta od 2004. godine naovamo; riječ je o djeci i mladima koji imaju iskustvo skrbi izvan vlastite obitelji, biološkim obiteljima, pružateljima skrbi i socijalnim radnicima.
  • Rodno osviještena politika i osvještavanje različitosti: Rodno osviještena politika i osvještavanje različitosti svih osoba uključenih u skrb izvan vlastite obitelji sastavni su dio svih naših procesa.
  • Partnerstvo: Osobe i organizacije neposredno uključene u skrb izvan vlastite obitelji za djecu imaju mogućnost ulaska u projekt na nacionalnoj i europskoj razini.
  • Obaveza: Q4C preuzima sve obaveze iz Konvencije UN-a o pravima djeteta.
  • Odgovornost i održivost: Q4C odgovoran je trima organizacijama koje su projekt i osmislile. Njegova održivost bit će osigurana putem europske mreže kojom upravljaju tri spomenute organizacije, a koja će osigurati promicanje standarda i poticanje partnerskih udruživanja radi zagovaranja poboljšanja situacije i proširenja mogućnosti za djecu u skrbi izvan vlastite obitelji.

ZagovaranjeStandardi Q4C izrađeni su kako bi osigurali i popravili situaciju i mogućnosti razvoja djece i mladih u skrbi izvan vlastite obitelji za djecu u Europi. Standardi su zamišljeni kao oblik podrške dionicima u skrbi izvan vlastite obitelji za djecu i mlade, među koje se ubrajaju djeca i mladi, biološke obitelji, pružatelji skrbi, ustanove skrbi, službe za zaštitu i skrb o djeci te državne i međudržavne organizacije.

Struktura

Standardi Q4C sastoje se od 18 standarda koji su razvrstani po fazama skrbi. Svaki standard Q4C obuhvaća četiri elementa.

Područja standarda

U ovom dokumentu proces skrbi izvan vlastite obitelji za djecu podijeljen je na tri područja.

Proces odlučivanja i prijema:

Proces ima dvije faze: procjena djetetove situacije kako bi se donijela odluka o najboljem rješenju i mjerama koji će dovesti do integracije djeteta u njegovu buduću životnu situaciju.

Proces pružanja skrbi:

Proces pružanja skrbi je razdoblje između procesa prijema djeteta i procesa izlaska iz sustava skrbi. Obuhvaća stvarnu skrb i podršku pružatelja skrbi.

Proces izlaska iz sustava skrbi:

To je proces putem kojeg dijete/mlada osoba postaje samostalna osoba, vraća se u svoju biološku obitelj ili prelazi u drugi oblik smještaja. Uključuje i daljnju podršku koju dobiva od (sad već) bivšeg pružatelja skrbi.

Standardi skrbi izvan vlastite obitelji za djecu u Europi (PDF, 370 KB)

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 23.05.2019.

Uz Oriflame učimo brinuti o prirodi!

Posebno nam je drago kad imamo priliku surađivati s tvrtkama koje, uz svoje uspješno poslovanje, misiju temelje na brizi o prirodi i okolišu, jer i to su vrijednosti koje pokušavamo usaditi djeci u SOS Dječjim selima.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
ponedjeljak, 20.05.2019.

Sport, zabava i fina hrana na Kozjaku

Veliko srce i dobra volja naših prijatelja iz Športsko rekreacijskog društva Kozjak učinili su ovaj dan posebnim djeci iz SOS Dječjih sela Lekenik i Ladimirevci.

Saznajte više

Novosti

Objavljeno:
četvrtak, 16.05.2019.

Planinarenje, učenje i uživanje na 569 metara

Niti loše vrijeme ne može pokvariti atmosferu kada djeca i djelatnici SOS Dječjeg sela Ladimirevci planinare. Kao i svaki do sad, još jedan vrh osvojen je uz pjesmu i smijeh.

Saznajte više