fbpx

Sigurno ćete se složiti s nama kada kažemo da je izlazak iz skrbi najizazovniji i prilično stresan trenutak u životu mladih osoba. Koji su to izazovi s kojima se susreću, za čime imaju najveću potrebu te što ih očekuje u budućnosti – bile su samo neke od tema 12. Dana mladih koji je organizirala Udruga SOS Dječje selo Hrvatska.

Mladi iz sve četiri SOS Zajednice mladih i njihovi odgajatelji okupili su se u Crikvenici, a po prvi put Dan mladih poprimio je međunarodni karakter. Naime, na četverodnevnom druženju pridružili su im se i mladi iz SOS Dječjeg sela Mađarska. Na okupljanju je sudjelovalo 14-ero mladih sa svojim odgajateljima, zajedno sa predstavnicima Programskog odjela Nacionalnog ureda SOS Dječjeg sela Hrvatska. 15-ero mladih iz SOS Dječjeg sela Mađarska također je stiglo u pratnji svojih odgajatelja i voditelja.

Kroz razne aktivnosti mladi su se u Crikvenici upoznavali, družili i zabavljali. Sadržaj aktivnosti bio je usmjeren na stjecanje dodatnih vještina, planiranja budućnosti, emocionalne podrške, snalaženja u traženju posla i rješavanja stambenog pitanja. Sve aktivnosti vezane za Dan mladih su svojevrsna platforma za potpuno i aktivno sudjelovanje mladih u kreiranju svakodnevnice. Briga o mladima zrcalo je rada Udruge SOS Dječje selo Hrvatska kao i temelj za čuvanje kvalitete skrbi o mladima.

Ono što su mladi istaknuli kao jednu od najbolje funkcionirajućih stvari u SOS Zajednicama mladih jest podrška odgajatelja u svim aspektima svojih života, kao i poticaj na školovanje i rad na sezonskim poslovima, sve u svrhu boljeg pripremanja za samostalni život. Također, istaknuli su potrebu za više podrške oko planiranja financija i troškova, u ovo izazovno doba kada džeparac ne ide u korak s cijenama, te naglasili važnost podrške u osamostaljivanju, osnaživanju i spremnosti za samostalni život.

Svoje oduševljenje ovim druženjem ne kriju te ističu kako su upravo radionicama najviše zadovoljni te da su sa svojim novim prijateljima iz Mađarske uspjeli razmijeniti razna iskustva odrastanja u SOS Dječjim selima i SOS Zajednicama mladih. Dan mladih predstavlja poseban dan i za odgajatelje: „Imamo priliku kroz neformalno druženje i radionice doznati što naše mlade najviše raduje, ali i ono što ih muči. Zajedno pronalazimo načine kako da poboljšamo njihovu svakodnevnicu. Ove godine mogli smo razmijeniti ideje i iskustva sa kolegama i mladima iz Mađarske što nas je dodatno obogatilo, proširilo naše vidike i doprinijelo tome da ovo iskustvo bude nezaboravno.“, istaknula je odgajateljica Ivana Pencinger.

Važnost organiziranja ovakvih događanja i pružanja podrške našim mladima prepoznala je i UniCredit Grupa, koja svojim radom nastoji aktivno doprinositi zajednici te se uključila i u ovaj projekt. Za kraj svog četverodnevnog druženja, mladi su otišli na izlet brodom do otoka Krka i mjesta Vrbnik, što je mnogima od njih ostalo u nezaboravnom sjećanju.

12. Dan mladih: Družimo se, učimo i osnažujemo
Skip to content