fbpx

Tromjesečnik SOS DJEČJEG SELA HRVATSKA
Zagreb • Listopad 2019. • God. XXIII • Br. 99

“Hvala vam na pomoći koju nam pružate kako bismo djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurali djetinjstvo”.

Dragi prijatelji,

s krajem ljeta u SOS Dječjim selima zbivaju se dva velika i uzbudljiva početka. Jedan je vezan za prvašiće koji nakon dugih priprema i iščekivanja kreću u prvi razred osnovne škole. Kao i u svakoj obitelji, i kod nas vlada veliko uzbuđenje, od nabave školske torbe, knjiga do prvog odlaska u školu. Drugi je vezan za upise u srednju školu, kada djeca iz SOS Dječjeg sela prelaze u SOS Zajednicu mladih. Velik je to korak jer postaju odrasliji, odgovorniji i zreliji. No ritam odrastanja ostaje isti, i nadalje su to odlasci i dolasci, učenje povjerenju, život s braćom i sestrama, prijateljima, kućnim ljubimcima. Za sve njih aktivnosti su mnogobrojne – od dramske grupe, robotičara, poslijepodnevnih šetnji, treninga i snalaženja u životu grada. Sve to, kada se zbroji u životnoj jednadžbi, trebalo bi rezultirati samostalnošću i prihvaćanjem života. Mogli bismo ovdje isticati pojedinačne primjere ili se baviti statistikom. Nikada ne želimo olako zaključivati. Puno sam puta na ovim stranicama rekla da je život maraton: maraton odrastanja koji prolazimo zajedno. Ako netko s vama živi od svojih prvih mjeseci života pa do punoljetnosti, ako ste s njim prošli sve što život nosi, naše je iskustvo da on postaje dio vas. Brojne su takve priče u kojima djeca i mladi, braća i sestre odrastaju, nalaze prijatelje, završavaju škole i uključuju se u svijet odraslih. Sve to ide pomalo neprimjetno, daleko od svjetala pozornice. Svi mi koji s njima živimo znamo da oni ulažu puno truda kako bi se uklopili u svakodnevni život i prihvatili ga. Pomozimo im da u tome uspiju! Proteklo nas je razdoblje mnoštvom događaja samo učvrstilo u saznanju da su djeca još uvijek ugrožena skupina društva. Zato ćemo učiniti sve da ih zaštitimo i omogućimo im miran i siguran dom. Diljem svijeta, između ostalog, djeca su ugrožena mnoštvom ratova koji iz godine u godinu povećavaju broj raseljenih i izbjeglica. Možemo li uopće zamisliti kako je biti dijete roditelja izbjeglica ili dijete žrtva rata? Dragi prijatelji, hvala vam na pomoći koju nam pružate kako bismo djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurali djetinjstvo.

S osobitim poštovanjem,

prof. dr. sc. Mariza Katavić
predsjednica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska

ROĐENDANSKO VESELJE U SOS DJEČJEM SELU LEKENIK

Proslavili smo 26. rođendan SOS Dječjeg sela Lekenik uz divan program u našemu SOS Društvenom centru Hermann Gmeiner, a poseban gost iznenađenja bio je pjevač Damir Kedžo. Posebna nam je čast bila ugostiti i članove Kluba prijatelja.

Selom je zavladalo slavljeničko raspoloženje, a naše SOS obitelji i dragi gosti uživali su u bogatu glazbeno-scenskom programu. Na početku proslave direktor SOS Dječjeg sela Lekenik Mario Čović zahvalio je svim prijateljima i gostima na dolasku te je u ime predsjednice Udruge SOS Dječje selo Hrvatska prof. dr. sc. Marize Katavić, prenio čestitke i pozdrave. U govoru se osvrnuo na rad SOS Dječjeg sela Lekenik te zahvalio na podršci svim partnerima i donatorima. Posebna nam je čast bila ugostiti naše vjerne članove Kluba prijatelja koji su uživali s nama slaveći i družeći se s našim SOS obiteljima. Rođendanske čestitke uputili su i cijenjeni gosti: izaslanik Općine Lekenik Božidar Antolec te predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić. Publiku u prepunu SOS Društvenom centru oduševila je mlada glazbenica Jana Pelikan, dramska skupina SOS Dječjeg sela Lekenik te bend Glazbeni sanjari, a posebno iznenađenje priredio je pjevač Damir Kedžo nastupom kojim je najprije raznježio srca publike, a potom potaknuo na ples, pjesmu i dobru zabavu. Odlično raspoloženi Damir razveselio je publiku pozitivnom energijom, a u jednom trenutku zapjevao je s našim Glazbenim sanjarima na oduševljenje svih nazočnih. Proslavu je cijelog dana pratilo i sunce pa smo nakon službenog dijela programa, veselo druženje nastavili na otvorenom, uz pregršt sportskih i zabavnih aktivnosti te dječjih radionica. Zahvaljujući Lidlu, i ove smo godine uživali u tradicionalnu gulašu, a nakon toga i u velikoj torti koju nam je osigurao Dr. Oetker. Puni energije, ostatak dana mališani su uživali u igri na otvorenom zajedno sa SOS braćom, sestrama i prijateljima. U nastavku pročitajte neke od dojmova naših vjernih donatora:

„Iz Varaždina sam i radim kao medicinska sestra u Općoj bolnici u Varaždinu. Dugo godina sam donator, ali nikad nisam ovako zamišljala SOS Dječje selo i baš mi je drago da sam danas ovdje tu, slika je u mojoj glavi bila kompletno drugačija. Ovo Vaše selo je obitelj. Mislim da djeca ovdje kvalitetno žive, predivna su. Svaka Vam čast na poslu koji radite.“ Snježana Karamović
„Meni je danas bilo predivno i stvarno sam ugodno iznenađen, iskreno nisam imao predodžbu da ovo Vaše selo ovako izgleda te da sve ovako dobro funkcionira. Već sam 15 godina donator, primam Vaše SOS Glasnike, ali nisam do sada na ovaj način doživio ovo mjesto. Priredba je bila fenomenalna, bend Vam je savršen i djevojka sa violinom i gitarom je bila izvrsna. Da sam ovo propustio stvarno bi mi bilo krivo.“ Dragutin Kolman
„Ja sam već 10 godina donatorica, a moj suprug Miljenko se sada uključio. Mi smo rasli u vrijeme kada je bilo jako teško – poslije rata, a danas se uvijek toliko mogu odreći da ono što ću ja odvojiti i još netko uz mene pa će se to djeci skupiti. Ne može jedan odvojiti za sve, ali možemo svi za jednoga.„ Ana Rod

KORAK U SAMOSTALAN ŽIVOT

Već i ptice na grani znaju da u SOS Dječjim selima i Zajednicama mladih odrasta 240-ero djece i mladih, no kako pripremamo naše mlade za početak samostalnog života, manje je poznato. 

Martin je osamnaestogodišnjak odrastao u SOS Dječjem selu Lekenik, a po upisu u srednju školu život je nastavio u Zajednici mladih u Velikoj Gorici. Nakon završene Srednje strukovne škole Velika Gorica, gdje je pohađao smjer instalater kućnih instalacija, upisao je šestomjesečni tečaj za zavarivača. „Shvatio sam da ću se bolje snaći i veće su mi šanse za zaposlenje ako završim taj tečaj“, započinje Martin. Ono što Martina očekuje kad završi tečaj, jest početak samostalnog života. U završnoj godini Martinova srednjoškolskog obrazovanja, s Martinom je intenzivno počeo raditi i Bojan Krsnik, u SOS Dječjem selu Hrvatska zadužen za pripremu mladih za izlazak iz skrbi. Tako su njih dvojica već prošli upoznavanje s financijama, traženjem stana i slično. „Znao sam neke stvari o računima, ali ne previše. S Bojanom sam napravio tablicu izračuna mjesečnih izdataka. Tamo smo upisali eventualna mjesečna primanja i kad je potrebno za što odvajati. Tad sam shvatio da je najbitnije platiti najprije račune, a ostatak novca rasporediti za život“, zaključuje Martin. Zajedno su prošli i potražnju stana. „Najprije je Bojan nazvao stanodavce, a onda kad sam čuo njega, probao sam i ja. Prvi put mi je stvarno bilo neugodno nazvati. Otišli smo pogledati stan pa sam vidio i kako to izgleda, što treba pitati i slično“, prepričava nam. Bojan pojašnjava kako je Martin trebao razgovarati i s majstorima iz svoje struke
da bi dobio informacije na koji način su oni tražili poslove, koliko su zadovoljni, koliko su poslova promijenili. „I koja im je bila početna plaća“ – nadovezuje se Martin. „Ovo je bilo bitno da zna što ga očekuje u struci“, govori Bojan. Taj uhodani tim zajedno je obišao i nekoliko trgovačkih lanaca gdje su uspoređivali popuste i cijene. Martin nakon toga treba grupirati proizvode i na temelju obilazaka saznati koja je trgovina jeftinija za higijenske potrepštine, koja za voće i povrće, koja za mesne prerađevine… „Poanta tih obilazaka je uštedjeti“, pojašnjava Martin. Na pitanje što mu je od svega bilo najzanimljivije, Martin u dahu odgovara: „Definitivno razgledanje stana. Mislio sam da se dođe pogledati prostor, i to je to. Nije mi padalo na pamet pogledati kućanske aparate i slično. Uz Bojana sam čak naučio da i pipe treba pregledati. Opreza nikad dosta, sad me nitko ne može zafrknuti“, veselo će Martin.

„Izazov mi je probati živjeti sam, no da to želim, baš i ne. Ali takav je život, dovoljno sam odrastao i naučio da ću moći ubrzo sam. Bit će mi čudno, vjerojatno i teško prvo vrijeme, no mislim da ću se snaći i uspjeti. Mi u Zajednici navikli smo biti okruženi ljudima i uvijek kad mi je teško, imam s kim popričati. Kad budem sam, neće biti toga“, zaključuje pomalo sjetno. Martin ulazi u naš program Polusamostalnog življenja, a to znači da ćemo mi iz SOS-a i nadalje provjeravati kako teče Martinov samostalni život, snalazi li se. Tako će, osim njegovih odgojitelja, i Bojan biti uvijek tu u ime SOS-a; kad god zapne ili možda dođe do financijske krize, Martin će znati da može računati na nas. Kažu da je svaki početak težak, no Martin je za svoj i više nego spreman. S ponosom ćemo pratiti njegov put!

MOTO LJUBIMCI U POSJETI LADIMIREVCIMA

Čim se začuje brujanje motora, svi mališani potrče na prozore jer to je znak da su u posjet došli prijatelji iz Garešnice. Treći je ovo posjet članova Kluba „Kurbla“, koji su nas ovoga puta posjetili sa svojim prijateljima iz Zagreba, Zadra, Bjelovara, Požege, Nove Gradiške, Slavonskog Broda i Čakovca. Osim vrijednom donacijom, ponovno su razveselili djecu vožnjama na moćnim motorima i u starim automobilima koje održavaju s puno pažnje i ljubavi. Nakon uzbudljiva dana, mališanima su energiju povratile kuharice restorana „Kod Bake“ koje su za sve pripremile ručak. No kako naša djeca vole učiti nove vještine i usvajati znanja, kuharice su za njih pripremile i radionicu pripreme hamburgera, koje su potom naši mališani, naravno, u slast pojeli.

Kad u SOS Dječje selo Ladimirevci dođu prijatelji iz Oldtimer kluba „Kurbla“ sa svojim omiljenim vozilima, oduševljenju nema kraja.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U CITY CENTRU ONE

U City centru One (East i West) u razdoblju od 14. do 27. listopada posjetitelji su mogli razgledati izložbu koja je postavljena u suradnji SOS Dječjeg sela Hrvatska i tvrtke Cewe.

Na izložbi ‘CEWE Photo Award 2019. – Najveći foto natječaj na svijetu’, koju smo organizirali s partnerima iz tvrtke CEWE, bilo je predstavljeno 10 najboljih hrvatskih i 10 najboljih fotografija iz cijelog svijeta. Izbor je to od 448 152 prijavljene fotografije na natječaj za koje su pojedini autori i radovi primili vrijedne nagrade. Za svaku prijavljenu fotografiju tvrtka CEWE donirala je 10 euro centa SOS Dječjim selima diljem svijeta te je sveukupno prikupljeno 44 815,22 eura koji će se iskoristiti za pružanje pomoći i podrške djeci. I sama je izložba bila humanitarnoga karaktera pa su posjetitelji

imali priliku pomoći djeci koja odrastaju u SOS Dječjim selima u Hrvatskoj uplatom donacije putem 2D koda ili uz pomoć naših SOS predstavnika.

Tvrtka CEWE dugogodišnji je partner i vjeran prijatelj Udruge SOS Dječje selo Hrvatska. Već pune tri godine svojim maštovitim svijetom fotografije obogaćuju život mališana koji odrastaju u SOS Dječjim selima. Edukacijom malih zaljubljenika u fotografiju tvrtka Cewe potrudila se da nam svaki rođendan, obljetnica i važan trenutak ostanu zabilježeni fotografijom. Veselimo se novim suradnjama i zajedničkom stvaranju neizbrisivih uspomena.

ABS SISAK d.o.o.
AGB Nielsen Istraživanje medija d.o.o.
Dr. Oetker
INA d.d.
Johnson & Johnson
KONČAR D&ST
KONČAR-ENERGETIKA I USLUGE
LAPOR d.o.o.
Lenovo d.o.o.
Lidl

MARTON KONCEPT d.o.o.
Mexpo d.o.o.
MICROTEAM TRGOVINA I USLUGE
Mlinar
Nexus d.o.o.
PBZ Croatia osiguranje d.d.
Pepco Croatia d.o.o.
ReversingLabs d.o.o.
TEA PHARIA d.o.o.
VIRO d.o.o.

Glasnik jesen 2019.

12 komentara na “Glasnik jesen 2019.

 • 21. studenoga 2019. at 13:18
  Permalink

  Hvala vam na ljubavi za druge, hvala što uljepšavate svijet, hvala vam što radite u duhu dobroga, sretan sam kad postoje ovakvi ljudi..,djeca..

  • 21. studenoga 2019. at 14:30
   Permalink

   Dragi Đorđe, hvala Vama na komentaru i hvala što podržavate sretno odrastanje djece u SOS Dječjim selima.

 • 7. studenoga 2019. at 19:59
  Permalink

  Dragi prijatelji drago mi je da ova tako mala donacija može pomoći i usrećiti tu djecu,ja sam tek počela sa donacijom i žao mi je što nisam i prije ,puno pozdrava i veselih događaja ?

  • 8. studenoga 2019. at 13:06
   Permalink

   Draga Aleksandra, od srca Vam hvala što podržavate sretno odrastanje djece u SOS Dječjim selima, jer i mala donacija znači puno! Lijep pozdrav

 • 7. studenoga 2019. at 17:24
  Permalink

  Dragi moji prijatelji, sretna sam da moja skromna donacija moze uljepsati vase zivote.
  Jako sam sretna i to cu ciniti i dalje.
  Rado bih dosla u posjet sa svojim unucicima i malo se s vama podruzili.
  Puno pozdrava svima??

  • 8. studenoga 2019. at 13:03
   Permalink

   Draga Željana, od srca Vam hvala što podržavate sretno odrastanje djece u SOS Dječjim selima. Svakako ćemo obavijestiti naše vjerne donatore ukoliko bude organiziranih događaja i druženja u Selu! Lijep pozdrav

 • 7. studenoga 2019. at 15:49
  Permalink

  Dragi moji, kao viseegodisnji donator pratim vase obavjesti i aktivnosti. Posebno su mi vazne vijesti o daljnem razvoju sticenika kada izadju iz sela, stoga vas molim da nam uvjek pruzite informacije sto jos mozemo pomoci i u njihovim zivotima. Mozda kroz neku dodatnu donaciju, ili konkretnu pomoc.
  Dijana Klarić, Zagreb

 • 7. studenoga 2019. at 14:14
  Permalink

  Dragi moji prijatelji, već više od deset godina sam donator , a sigurno ću to i ostati dok god budem u mogućnosti. Zahvaljujem na svim informacijama koje mi šaljete putem Glasnika , a putem kojih mogu saznati o svim vašim aktivnostima.
  Kao vaša prijateljica voljela bi jednom vidjeti “vaše selo” pa se nadam da ću jednom biti pozvana na neko od vaših događanja ili proslava što do sada nije bio slućaj. Sretno djeco!

  • 8. studenoga 2019. at 12:58
   Permalink

   Draga Jasna, od srca Vam hvala što nas pratite i podržavate sretno odrastanje djece u SOS Dječjim selima. Svakako ćemo obavijestiti naše vjerne donatore ukoliko bude organiziranih događaja i druženja u Selu! Lijep pozdrav

 • 7. studenoga 2019. at 12:32
  Permalink

  Hvala na obavijesti, o svim vasim amtivnostima, sa puno paznje sam sve procitala. Svim vasim sticenicima zelim puno srece i uspjeha u zivotu, a ja cu ostati i dalje donator, dok me bude! Svima lijep pozdrav iz Borovo Naselja. Marija Bacic.

  • 8. studenoga 2019. at 12:42
   Permalink

   Draga Marija, od srca Vam hvala što podržavate sretno odrastanje djece u SOS Dječjim selima! Puno pozdrava šaljemo u Vukovar!

Comments are closed.

Skip to content