fbpx

Tromjesečnik SOS DJEČJEG SELA HRVATSKA
Zagreb • Srpanj 2020. • God. XXIV • Br. 102

“Djeca i mladi dorasli su novoj situaciji. Iskusniji smo i snažniji jer znamo da možemo ploviti u svim uvjetima”

Dragi prijatelji,

nadam se da ste dobro i da ste se prilagodili sadašnjim okolnostima. SOS Dječje selo Hrvatska, kao i Vi, našlo se u novom životnu i radnu okruženju. Preostala nam je spoznaja da zbivanja valja prihvatiti i naći rješenja da se s njima nosimo.

Škola na daljinu i ograničenost svakodnevice u kretanju i druženju tražili su novi raspored. SOS mame, tete i djeca pokazali su se strpljivima, domišljatim i odgovornim. S obzirom na to da su SOS obitelji ipak nešto veće, pojedine sobe u SOS kućama postale su tijekom dana školske učionice. Sve ono što smo do tada voljeli i radili u trenu je zaustavljeno. Trebalo je naći prave riječi da se Marku, strastvenu nogometašu, objasni da se treninzi odgađaju. Vješta mažoretkinja Klara morala je formu održavati u hodniku ili u najboljem slučaju na terasi. Članovi grupe okupljene u umjetničkoj radionici stvarali su u svojim sobama. Možete samo zamisliti koliko je razgovora i umješnosti trebalo da se životi srednjoškolaca svedu na četiri zida. Na kraju su se svi pokazali doraslima situaciji.

U vrijeme karantene pratili smo put moreplovca Dražena Grgića, koji se malom jedrilicom otisnuo iz Šibenika, preko Atlantika do Brazila i natrag. Svakodnevno smo znali gdje je, razmjenjivali poruke i iščekivali njegov povratak. Još jednom smo svjedočili da „spoj želje, znanja i upornosti“ rezultira uspjehom. Plovidbom je želio usmjeriti pažnju na važnost oceana u očuvanju života na Zemlji. Ali želio je i podržati djecu i mlade koji žive u SOS Dječjem selu Hrvatska, u životnoj plovidbi prema budućnosti, školovanju i samostalnosti. Istodobno dok je Grgić bio sam na brodu, djeca, mladi i svi koji se o njima brinu, morali su se snaći u burnim tjednima izolacije. Sada smo iskusniji i snažniji jer znamo da možemo ploviti u svim uvjetima.

Hvala Vam na pomoći koju nam pružate i omogućujete da se brinemo o djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Puno sreće u danima koji su pred nama.

S poštovanjem,

prof. dr. sc. Mariza Katavić
predsjednica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska

KAPA DO PODA: ZA DJECU DVAPUT PREPLOVIO ATLANTIK

Početkom siječnja, pod krilaticom “Čisto more, čisto srce”, uz humanitarnu notu za pomoć djeci u SOS Dječjem selu Hrvatska, šibenski liječnik Dražen Grgić i gospodin Branimir Vlajo otisnuli su se na pučinu.

U planu su imali prejedriti Atlantik i stići iz Šibenika do Brazila za svega tri mjeseca. Nažalost, svjetska pandemija koronavirusa pomrsila im je račune pa je dr. Grgić put nastavio sam.  Nakon što je preplovio Atlantik i stigao do brazilskog otočja, danima je bio na sidru pred obalom. Kada je to bilo moguće, krenuo je prema cilju. U svakom javljanju spomenuo bi naše mališane te pozvao na donaciju.

Djeca u Lekeniku i Ladimirevcima pratila su njegovo putovanje i učila o ekologiji, važnosti čistoga mora, pa i o zemljama kroz koje je jedrilica Sv. Mihovil prolazila. Nakon više od pet mjeseci provedenih na moru, dr. Grgić se  vratio u Šibenik I, što je najvažnije, uspio je u svojoj misiji – poslati poruku o važnosti čistoće mora i pomaganju djeci u potrebi.

MOJE LJETOVANJE IZ SNOVA

Sanjate li i Vi o savršenom ljetovanju? Klinci  i klinceze u SOS Dječjim selima nikada ne prestaju sanjariti. Njihova ljetovanja iz snova originalna su i nenadmašna.

Pješčane plaže, šareni suncobrani, hladni ljetni sokovi i udobne ležaljke, samo su uvertira u ljetovanje o kakvom sanjari desetogodišnja Ivana. Ljeta u SOS Dječjem selu vruća su i duga, pa ju misli često odvedu na daleki put sve do Havaja.

“Željela bih plivati s dupinima i posjetiti morsko dno puno šarenih školjki i lijepih zlatnih ribica. Vozila bih se brodom kada sunce zalazi i kada bi nebo bilo u šarenim bojama. Željela bih ići na noćno kupanje i uz to gledati vatromet. Pecala bih ribe i vozila se ružičastom podmornicom s prijateljima. Htjela bih posjetiti muzej u Krapini, ići na Havaje, svirati ukulele i u Gardalandu vidjeti vile. Na povratku kući letjela bih avionom, prvom klasom, i uživala putujući kroz oblake”.

Na svom putu Ivana bi zasigurno susrela Luku, jer Luka u svojim snovima ljetuje u ‘Kampu prijateljstva’. Osim što u tom kampu uvijek vlada luda zabava, iz njega se vrlo lako može doći sve do Pariza. Upravo tamo Luka bi iz Eiffelovog tornja gledao zalazak sunca, a zatim bi iz Europe ‘skoknuo’ do Amerike, te u New Yorku skakao padobranom iz aviona.

Negdje visoko, među oblacima, Luka bi ‘naletio’ na Domagoja, koji bi sa svojom SOS mamom putovao na Havaje. ‘Svoje ljetovanje iz snova zamišljam na Havajima. Tamo bismo igrali igrice, jeli pizzu i lubenicu. U sobi bih bio s Markom i Anom, a s nama bi bila i naša SOS mama. Kupali bi se od osam do dvanaest sati, a ja bih konačno naučio plivati’, prepričao nam je  Domagoj svoje snove.

Svi znamo da je sanjariti lako, a kada je dječja mašta u pitanju, tu granica nema. Biti dijelom nečijeg sanjarenja znači više od odlaska na Havaje. Stoga, vam veliko HVALA što ste prijatelji djece koja odrastaju u SOS Dječjim selima. Nemojte nikada prestati sanjariti.

NAŠA KIKA – MLADIMA JE NADAHNUĆE I UZOR

Kristina Ivanuš odrasla je u SOS Dječjem selu Lekenik te joj je sa svega šest godina otkrivena neurološka bolest, otežano hodanje. No ljubav prema ronjenju i podvodnoj fotografiji označila je prekretnicu u njezinu životu.

Nakon što je završila tečaj, postala je model ronjenja te se počela natjecati i osvajati medalje.  Aktivni životni stil dao je dobre rezultate. Naime, 2018. godine medicinski su testovi pokazali da je prebrodila svoju bolest, prijašnje neurološko stanje. Zato danas često posjećuje SOS Zajednicu mladih gdje pokušava motivirati mlade da se bave sportom.

Također, onečišćenje mora duboko zabrinjava Kristinu pa aktivno radi na podizanju svijesti o očuvanju naših mora. Član je i ronilačkoga kluba “Roniti se mora” koji, kao partner SOS Dječjeg sela, našu Kiku podržava u ronilačkim pothvatima. Tako je u lipnju sudjelovala u akciji ‘Think green’, u sklopu koje je na Pelješcu iz mora izvađeno čak pet tona smeća.

Zahvaljujući brojnim uspjesima, Kristina je finalistica ovogodišnje nagrade Hermann Gmeiner. Ta nagrada dodjeljuje se mladim osobama koje su, unatoč svojim životnim poteškoćama, izvanredni u području kojim se bave te su postali uzor i nadahnuće cjelokupnoj zajednici.

Glasnik ljeto 2020.

49 komentara na “Glasnik ljeto 2020.

 • 28. srpnja 2020. at 11:40
  Permalink

  Uvijek će mi biti drago donirati dječijem SOS selu. Nevjerojatno mi je toplo oko srca gledati zadovoljno dječje lice! Budite mi dobri, a ja ću vam uvijek nešto poslati.

  • 28. srpnja 2020. at 11:45
   Permalink

   Dragi Dalibor,
   hvala Vam što nas pratite i podržavate naš rad.
   Svaka donacija našoj djeci puno znači i zbog toga Vam od srca hvala.
   Lijep pozdrav!

 • 20. srpnja 2020. at 7:25
  Permalink

  Draga djeco, dragi roditelji ,dobri ljudi,
  U ovim vremenima kad je podrška, hrabrenje, empatija i sve ono što čovjeka ćini čovjekom, prijeko potrebna, pridružujem se svima koji na bilo koji naćin sudjeluju u ovim humanim djelima i na taj način doprinose jačanju krila našim anđelima i spremaju ih za sigurniji, bezbrižniji i veseliji let.

  • 21. srpnja 2020. at 11:20
   Permalink

   Dragi Fatmire,
   hvala vam na ovom divnom komentaru i što podržavate našu djecu i u ovim teškim vremenima.
   Šaljemo vam puno pozdrava!

 • 18. srpnja 2020. at 11:59
  Permalink

  Lijep pozdrav, hvala Vam na lijepim riječima kojima nam javljate događaje i obavještavate o aktivnostima Vašeg tima. Drago mi je što još uvijek mogu pomoći svojom malom donacijom i pomagat ću dok budem god mogao. Hvala Vam

  • 21. srpnja 2020. at 11:18
   Permalink

   Dragi Marijo,
   hvala vama što nas pratite i podržavate naš rad.
   Svaka donacija našoj djeci puno znači i zbog toga vam od srca hvala.
   Lijep pozdrav

 • 17. srpnja 2020. at 11:56
  Permalink

  Imam curicu od 14 g,da li bi možda curica njenog uzrasta došla kod nas da se malo druže i idu na more,bila bi dobrodošla

  • 17. srpnja 2020. at 14:19
   Permalink

   Draga Tatjana,
   budući da mi pružamo obiteljski tip skrbi, a to znači da stvaramo obitelji za djecu – svako dijete ima svoju SOS obitelj s kojom živi tijekom cijele godine. S tom obitelji dijete slavi rođendane, blagdane, ide na more, igra se, uči i obavlja sve aktivnosti koje se događaju i u biološkim obiteljima. Iz tog razloga nije moguće neko dijete izdvojiti i poslati samo na more u okruženje koje je njemu nepoznato. Koliko god vaša namjera bila plemenita i dobra, mi vas moramo odbiti. Nadamo se da razumijete što želimo reći.
   Šaljemo vam velike pozdrave

 • 17. srpnja 2020. at 10:06
  Permalink

  Drago mi je da vam znači moja skromna pomoć! Pročitam vaš glasniik i tada se osjećam kao da sam u tijeku događanja u SOS selu. Lijepo od vas što nas izvještavate. Nastavite živjeti svoje snove!

  • 17. srpnja 2020. at 10:18
   Permalink

   Draga Biljana,
   hvala vam što nas pratite i podržavate naš rad.
   Šaljemo vam veliki pozdrav

 • 16. srpnja 2020. at 17:15
  Permalink

  Lijepo i veseloprovedite ljetne praznike!

  • 17. srpnja 2020. at 8:43
   Permalink

   Dragi Berislav,
   zahvaljujući vama i svim našim prijateljima, vjerujte da hoćemo!
   Šaljemo vam veliki pozdrav

 • 16. srpnja 2020. at 14:20
  Permalink

  Draga djeco, dragi odrasli velikog srca!
  Redovito čitam vaše Glasnike i radujem se svakom vašem uspjehu.
  Fotografije koje su zabilježile vaša nasmijana lica i aktivnosti ispunjavaju me srećom jer sam jednim malim djelićem dio vas. ❤️
  Veliki pozdrav svima!

  • 16. srpnja 2020. at 14:36
   Permalink

   Draga Lela,
   od srca hvala što nas pratite i podržavate naš rad!
   Veliki pozdrav i vama

 • 16. srpnja 2020. at 13:40
  Permalink

  Čestitam na uspjesima i želim puno snage i strpljenja u ostvarenju postavljenih ciljeva.

  • 16. srpnja 2020. at 14:35
   Permalink

   Draga Blaženka,
   hvala vam od srca!
   Šaljemo vam veliki pozdrav

 • 16. srpnja 2020. at 12:01
  Permalink

  Bogu hvala da postojite. Da život postoji, da se trudite i borite za tu djecu. I kada je teško il nezamislivo, tu ste Vi za djecu. Rad vas oplemenjuje, i vi to znate vrlo dobro. Nije u šoldima sve, kako bi Oliver pjevao to. Entuzijazam, volja, nesebičnost, žar i srce u svima vama je. Doprinos moj mali je naspram vašega. I to je znak poniznosti i pobjede da se moze više jače i bolje.
  Hvala vam od srca što postojite!
  Mir i ljubav neka vas i dalje prati, i anđeli čuvari ?
  Lp ??

  • 16. srpnja 2020. at 13:04
   Permalink

   Dragi Davore,
   od srca vam hvala na ovim predivnim riječima!
   Hvala na vašim donacijama, ostanite i dalje uz nas, a mi vam šaljemo veliki pozdrav!

 • 16. srpnja 2020. at 10:21
  Permalink

  Draga djeco sretna sam što mogu bar malo utjecati na vaš osmjeh. Želim da osmijeh nikad ne silazi sa vaših lica i da budete beskrajno sretni u svakom trenutku života. Vašim majkama beskrajno hvala na ljubavi i požrtvornosti koje vam pružaju, a meni iskreno, srce je veliko kad znam da sam i ja dio tog tima, skromno ali od ❤️

  • 16. srpnja 2020. at 13:02
   Permalink

   Draga Vanja,
   svaka donacija našoj djeci puno znači, zato vam od srca hvala što nas podržavate!
   Šaljemo veliki pozdrav

 • 16. srpnja 2020. at 9:36
  Permalink

  Dragi svi! Radujem se sa svima vama i ovog ljeta, a rado pročitam sve napisano…. ? ❤

  • 16. srpnja 2020. at 13:01
   Permalink

   Draga Mara,
   hvala vam što nas pratite i podržavate naš rad!
   Lijep pozdrav

 • 15. srpnja 2020. at 22:36
  Permalink

  Uživajte u ljetu i sve zelje da vam se ostvaruju lijep pozdrav

  • 16. srpnja 2020. at 8:55
   Permalink

   Dragi Ivane,
   hvala vam od srca!
   Lijep pozdrav i vama

 • 15. srpnja 2020. at 20:46
  Permalink

  Uživajte,radujte se i želim da vam se ostvare vaši snovi, lijepo provedite praznike, pozdrav svima ♥️

  • 16. srpnja 2020. at 8:54
   Permalink

   Draga Aleksandra,
   hvala vam na lijepim željama!
   Veliki pozdrav i vama

 • 15. srpnja 2020. at 19:29
  Permalink

  Uživajte u ljetu i svojim snovima.
  Djeca imaju najljepše snove.
  Pozdrav svima!

  • 16. srpnja 2020. at 8:53
   Permalink

   Draga Lana,
   hvala što nas pratite i podržavate naš rad!
   Veliki pozdrav i vama

  • 16. srpnja 2020. at 20:14
   Permalink

   Hvala Vam od srca na ovoj poruci..Veseli me sto i moj mali doprinos ce razveseliti neko dijete..Puno srece i zdravlja i velike ljubavi..Lijep pozdrav??

 • 15. srpnja 2020. at 16:28
  Permalink

  Predivno je vidjet djecu kako su sretna ,
  Nadam da ce i moj mali doprinos neko djete razveseliti.?

  • 16. srpnja 2020. at 8:53
   Permalink

   Draga Marija,
   hvala na vašim doprinosima, svaka donacija našoj djeci puno znači!
   Lijep pozdrav

 • 15. srpnja 2020. at 14:58
  Permalink

  Uživajte u ljetu.

  • 15. srpnja 2020. at 15:21
   Permalink

   Draga Lucijana,
   hvala što nas pratite, svakako ćemo uživati.
   Vama ugodno ljeto, također!
   Lijep pozdrav

 • 15. srpnja 2020. at 13:53
  Permalink

  Nema ničeg ljepšeg na svijetu od dječijeg osmijeha. Zato VELIKO HVALA vama što omogućujete radost djeci u SOS selu, jer bez vas oni bi bili izgubljeni i zaboravljeni u ovo užurbanom svijetu u kojem smo zaboravili prave vrijednosti. Evo nadam se da će i moj mali doprinos barem malo razveseliti vašu djecu ovog ljeta i ispuniti im njihova ljetovanje iz snova ili barem dio tog sna. HUGS and KISSES

  • 15. srpnja 2020. at 14:46
   Permalink

   Dragi Davore,
   hvala što nas pratite i podržavate naš rad, a svaka donacija našoj djeci puno znači.
   Lijep pozdrav

 • 15. srpnja 2020. at 13:49
  Permalink

  Nastavite sanjati…. i snovi ce postati stvarnost

  • 15. srpnja 2020. at 14:45
   Permalink

   Draga Ivanka,
   od srca vam hvala što ste uz nas.
   Lijep pozdrav

 • 15. srpnja 2020. at 13:46
  Permalink

  Žao mi je što nemogu dati i veći prilog, ali i sam imam djecu koja žele na more i sve ostalo što teenageri žele. Pa stoga želim svojoj djeci omogučiti ljetovanje i sve ono što im može život učiniti ljepšim, ali to nije razlog nedati malu donaciju da i sva druga djeca mogu osjetiti da su voljena. Zato dokle god budem mogao izdvajati i taj mali iznos to ću i raditi,i stoga pozivam sve ljude dobre volje u Našoj lijepoj da koliko god mogu pomognu ovoj prekrasnoj i zakinutoj djeci.

  • 15. srpnja 2020. at 14:44
   Permalink

   Dragi Dalibor,
   svaka donacija našoj djeci puno znači i zato vam od srca hvala.
   Lijep pozdrav

 • 15. srpnja 2020. at 13:35
  Permalink

  Dragi moji! Zelim vam svima da vam se ostvare sve zelje i svi snovi koje sanjate! Vasim SOS mamama da uzivaju u vama i da vam pruze maksimum ljubavi,podrske i brige koju svaka mama osjeca prema svojoj djeci. A vi jeste njihova djeca! Cuvajte sebe,svoje prijatelje i SOS mame!! Saljem vam svima puno pusa,tagrljaja i ljubavi?♥️?. Teta Ria

  • 15. srpnja 2020. at 14:43
   Permalink

   Draga Ria,
   hvala vam puno na lijepim željama!
   Srdačan pozdrav i vama

 • 15. srpnja 2020. at 13:33
  Permalink

  Predivni ste. Radujem se sa vama kada ste sretni i vjerno vas sve pratim.?❤️

  • 15. srpnja 2020. at 14:42
   Permalink

   Draga Ljubica,
   hvala vam što nas pratite i podržavate naš rad.
   Lijep pozdrav

 • 15. srpnja 2020. at 13:33
  Permalink

  DRAGA DJECO I SVI KOJI ŽIVITE SANJIMA SVAKI DAN, DIJELITE NJIHOVU SREĆU I TUGU ŽELIM VAM PUNO ZDRAVLJA U OVIM
  NAMA SVIMA TEŠKIM VREMENIMA ALI PROĆI ĆE MORAMO SE NADATI.

  • 15. srpnja 2020. at 14:41
   Permalink

   Draga Ljerka,
   hvala vam što ste uz nas i u ovim teškim vremenima.
   Lijep pozdrav

 • 15. srpnja 2020. at 13:32
  Permalink

  Hvala Vam od srca na ovoj poruci i s veseljem ću dok budem mogla donirati. Znam da je to malo ali je od srca. Želim da Vi i Vaša djeca budete sretni i veseli i da budete odgovorni a valjda će i ovi dani proći. Budimo svi zajedno odgovorni. Srdačan pozdrav. Gizela.

  • 15. srpnja 2020. at 14:40
   Permalink

   Draga Gizela,
   svaka donacija puno znači za sretno odrastanje naše djece i zato vam od srca hvala.
   Lijep pozdrav

 • 15. srpnja 2020. at 13:27
  Permalink

  Dragi “roditelji” i djeca! Nemogu opisati koliko mi je drago da sa svojim skromnim doprinosim sudjelujem u tako doro organiziranom i humanom projektu SOS djecčie selo! Toliko sam sretna kad procitam i vidim entuzijazam vašeg rada s djecom. Možete biti ponosni! Vratili ste mi povjerenje u dobrotu i smisao života kroz rezultate vaseg rada s djecom! Puno hvala na vašem trudu i dobroti! Za sretno djetinstvo!

  • 15. srpnja 2020. at 14:39
   Permalink

   Draga Željka,
   od srca vam hvala što pratite i podržavate naš rad.
   Lijep pozdrav

Comments are closed.

Skip to content