fbpx

Tromjesečnik SOS DJEČJEG SELA HRVATSKA
Zagreb • Lipanj 2019. • God. XXIII • Br. 98

“I ove godine kao i puno puta do sad, pokazali smo da možemo biti brižan dom za svako dijete”

Dragi prijatelji,

u ovom dijelu godine između proljeća i ljeta već se osjeti iščekivanje kraja školske godine. Tada će djeca i mladi zavladati svojim vremenom, igralištima i zelenim livadama. Dani će se krojiti na ljetni način.
Koji mjesec prije sastali smo se s mladima, srednjoškolcima koji se korak po korak približavaju samostalnu životu. Željeli smo od njih još jednom čuti iskustva tijekom života u SOS Dječjem selu Hrvatska. Sad kada su na pragu samostalnosti ili školovanja na nekom od sveučilišta, željeli smo zajedno naći siguran put. Nastojimo čuti djecu i mlade, razumjeti ih i pomoći im kada je potrebno.
Tijekom proljetnih dana, sudjelujući u mnoštvu aktivnosti, natjecali smo se i pokazali da se ne bojimo pobijediti, ali spremni smo priznati da smo mogli i bolje. Uvijek se veselimo pobjedi i uspjehu drugih. Istražujemo i propitujemo na sve strane, prihvaćamo iskušenja traženja novog posla, prelaska u viši razred ili vrtićku grupu. Zahvaljujemo na svemu ponuđenom, ali nešto moramo i odbiti. Važno je izabrati ono što je za nas najbolje. Ne bojimo se plovidbe, ali potražit ćemo sigurnu luku kada trebamo predah. I ove godine kao i puno puta do sada pokazali smo da možemo biti brižan dom za svako dijete i da znamo kako pružiti pomoć i podršku. Jednostavno, sretni smo što možemo pomoći.
Dragi čitatelji, hvala vam što dajete svoje vrijeme i znanje kako bi djeci i mladima uistinu bilo bolje. Naučili smo da živimo ono što je moguće. Vozimo bicikle, igramo nogomet, plešemo, crtamo i rastemo. Sretni smo kada naša djeca naprave kolibu od granja i raspoznaju kukce na livadi. Veselimo se ljetu i palačinkama i sladoledu za večeru. Vidimo svijet kao vrt po mjeri svakog pojedinca. U svemu nalazimo trag nade i znamo da skrb i briga o djeci i mladima donose blagodat cijelom društvu.
Ususret ljetu, još jednom hvala na pomoći koju nam pružate,

S osobitim poštovanjem,

prof. dr. sc. Mariza Katavić
predsjednica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska

NAJSLAĐE SU PRIPREME ZA MORE

Proteklih dana igrališta u SOS Dječjim selima nisu bila toliko krcata. Zasluge možemo pripisati kišnom proljeću, no zaključivanje ocjena i lov na petice također su tomu pridonijeli. Najstresnije doba godine u životima naših školaraca upravo je završilo. Slijedi ono najljepše, pripreme za more!

Većina odraslih i danas se s osmijehom na licu i nostalgijom u srcu prisjeća tog doba godine jer kraj lipnja oduvijek znači i kraj školske godine. Bili uspješni ili manje uspješni, razdoblje stresa i učenja sada je iza nas. Vrijeme je za morske avanture! Već s prvim danima lipnja krenule su pripreme za more. Najmlađe djevojčice veselo pokazuju svoje badiće, dječaci pak pripremaju peraje i maske za ronjenje, djeca koja su prošle godine naučila plivati jedva čekaju priliku

pokazati svoje umijeće, a naši neplivači maštaju o tome kako će baš ovo ljeto proplivati. Oni imaju planove, na nama je da im omogućimo bezbrižno ljeto i savršen morski odmor, jer svatko od nas ima bezbroj sjećanja na vlastite morske radosti. Oni su na početku prikupljanja svojih ljetnih uspomena, onih koje se, već smo spomenuli, pamte cijeli život.

Rođendansku tortu razrezali su nacionalna Direktorica Višnja Tuškan-Krupić i Zoran Relić, direktor SOS Dječjeg sela Ladimirevci
Rođendansku tortu razrezali su nacionalna Direktorica Višnja Tuškan-Krupić i Zoran Relić, direktor SOS Dječjeg sela Ladimirevci

PROSLAVILI SMO 22. ROĐENDAN SOS DJEČJEG SELA LADIMIREVCI

Djeca su veselo sudjelovala u pripremama kako bi njihovo Selo zablistalo na rođendan. Ukrasili su ulice, dvorišta i igralište
Djeca su veselo sudjelovala u pripremama kako bi njihovo Selo zablistalo na rođendan. Ukrasili su ulice, dvorišta i igralište

Tijekom godine svaki je dan u našim SOS Dječjim selima poseban, ali samo jedan dan je – rođendan. Ove godine proslava u SOS Dječjem selu Ladimirevci protekla je uz glazbeno-plesni umjetnički program u kojemu su pozornicom vladali naši mališani.

Slavilo se po čitavu Selu. U svakom dvorištu priređena je po jedna točka zanimljivog programa, a gosti su mališane nagrađivali velikim pljeskom. Izvrsnog raspoloženja bio je i direktor SOS Dječjeg sela Ladimirevci, Zoran Relić, koji je tom prilikom istaknuo: „Današnjom proslavom slavimo sve uspjehe koje naša djeca i mladi postižu iz dana u dan. Sigurnost, ljubav i poštovanje za svako dijete vizija je koju ostvarujemo stručnim i predanim radom svih zaposlenika, čemu najveći doprinos daju SOS mame, SOS tete i odgojitelji“.

Osim uz prigodan rođendanski program, djeca i gosti uživali su u različitim sportskim radionicama i glazbi koja je veselo odzvanjala čitavim Selom. Bilo je tu plesnih točaka grupe Shine, radionica američkog nogometa Osijek Cannonsa, prezentacija mačevalačkoga kluba Dmitar Zvonimir Osijek, radionca izrade predmeta od slame te najveselija – radionica jahanja ponija. Kad je došlo vrijeme ručka, djeca su, zahvaljujući Lidlovoj donaciji, uživala u odlično pripremljenu tradicionalnom gulašu, a potom u finim kolačima i velikoj rođendanskoj torti Dr. Oetker.

Mališani su pripremili pravi glazbeno-scenski program u kojem su uživala i djeca i odrasli. Pjevalo se, plesalo, glumilo, a kasnije su se okušali i u jahanju ponija.
Mališani su pripremili pravi glazbeno-scenski program u kojem su uživala i djeca i odrasli. Pjevalo se, plesalo, glumilo, a kasnije su se okušali i u jahanju ponija.
Mališani su pripremili pravi glazbeno-scenski program u kojem su uživala i djeca i odrasli. Pjevalo se, plesalo, glumilo, a kasnije su se okušali i u jahanju ponija.

GOTOVO JE ĐAČKO DOBA: ONI SU NAŠ PONOS

Između maturalne večeri i državne mature, najvažnijih događaja u životu svakog maturanta, susreli smo se s Ivanom, mladićem koji posljednjih godinu dana živi u Zajednici mladih u Osijeku, i Danijelom iz Zajednice mladih u Zagrebu.

Svakom maturantu to je stresno razdoblje, a provjerili smo kako se naši nose sa svime što ih čeka. „Na pripreme za državnu maturu idem od veljače, tako da je sve lakše kad se organizira“, započinje razgovor Ivan. On se prije godinu dana našao u situaciji koju nitko ne priželjkuje, u četvrtom razredu Opće gimnazije sudbina je htjela da ovaj mladi Dalmatinac svoj život nastavi u Slavoniji. Njegov dom postala je Zajednica mladih u Osijeku. „Doći u formirani razred, gdje su prijateljstva već sklopljena i čvrsta, među ljude koje ne poznajem, a ne poznaju ni oni mene, bilo je teško. No kad je situacija već takva, jedino što možete je pokušati se prilagoditi“, zaključuje Ivan. Napominje i kako dolazi iz četveročlane obitelji, gdje je imao svoju privatnost, a u Zajednici živi 12-13 ljudi i sve se dijeli. Prva tri mjeseca je i to bilo teško, no naviknuo se.
„Sada sam jako zadovoljan životom u Zajednici, komunikacija s voditeljem i odgojiteljima je super, uvijek ima zafrkancije, no zna se red i ako se poštuju pravila ponašanja, suživot je jako lijep“, govori Ivan. Ono na što se nije u potpunosti naviknuo u Slavoniji jest velika promjena u klimi, a i mentalitet je drukčiji. Zato ne čudi da je Ivanu želja studirati u Zagrebu, na Zdravstvenom veleučilištu.
„Od drugog razreda srednje škole maštam da ću postati fizioterapeut. Htio bih spojiti rad s ljudima i pomaganje. Srce mi se ispuni kad mogu nekome pomoći, a i htio bih raditi nešto u čemu mogu napredovati i uvijek ulagati u svoje znanje“, zaključuje Ivan.
Maturalna zabava, iako s novim prijateljima, iako uz Dravu, a ne uz more, prošla je izvrsno.
„Došle su mi dvije prijateljice iz Dalmacije. Puno ranije smo to dogovorili i osam sati vožnje nije im bio problem. Uz njih sam se osjećao kao da sam doma, a nisam“, zaključuje.

Danijela Grgac

Danijela je 18-godišnjakinja koja je svoj put također pronašla u Zajednici mladih, ali u Zagrebu.
„U Zajednici mladih mi je odlično. Od svih mjesta gdje sam do sada živjela, tu mi je najbolje“, kaže Danijela.
Slastičarsku školu upisala je iz čiste radoznalosti, a malo pomalo to se pretvorilo u ljubav. Sad svoju budućnost vidi u slastičarstvu. Danijela je bila među četvero najboljih učenika koji su odabrani kako bi ispekli torte za vlastitu maturalnu večer. Pripremili su tortu monte i schwarzwaldsku te oduševili okupljene. Danijelin je plan, za početak, zaposliti se, a onda uz posao upisati i dodatno školovanje za kuharicu. „Teško je danas naći posao, a ako imam dva zanimanja, vjerojatno će biti malo lakše“, zaključuje Danijela.
Čime god se u budućnosti bavili ovi divni mladi ljudi, uvijek ćemo s ponosom pamtiti kako smo sudjelovali u utiranju njihova životnog putu, a nadamo se da će i oni u svim životnim situacijama imati na umu da smo uvijek tu za njih.

ŠIRIMO SVOJ TIM, POSTANI SOS PREDSTAVNIK

SOS predstavnike vjerojatno ste već vidjeli na raznim lokacijama diljem Hrvatske. lako ćete ih prepoznati po narančastim obilježjima i širokom osmijehu na licu, a njihov osnovni cilj je predstaviti SOS Dječje selo Hrvatska na profesionalan i pozitivan način i uključiti građane u “Klub prijatelja”. Članstvom u “Klubu prijatelja” građani imaju priliku sudjelovati u sretnom i bezbrižnom odrastanju djece u SOS Dječjim selima.

Ako ste socijalno osviješteni, komunikativni i rad na terenu vam ne predstavlja problem, čekamo vas! Zauzvrat nudimo redovita mjesečna primanja, ugovor o radu ili studentski ugovor, poticajnu, dinamičnu atmosferu, potrebnu edukaciju i mogućnost napredovanja.

Prijavite se na www.predstavnik.sos-dsh.hr i očekujte naš poziv.

SOS predstavnici rade dinamičam, komunikativan i zanimljiv posao
SOS predstavnici rade dinamičam, komunikativan i zanimljiv posao

Želiš li raditi posao koji ispunjava? Veselila bi te spoznaja da svojim radom pomažeš djeci? Imamo posao za tebe!

ADLER Czech
BIPA d.o.o.
CEWE Hrvatska
Colgate – Palmolive Adria
CONTROLMATIK d.o.o.
Dental Solutions doo
Dr. Oetker d.o.o.
Emmezeta
Erste & Steiermärkische bank d.d.
Forum Poslovni Mediji d.o.o.
HEP d.d.
IDT d.o.o.
Izviđački klub Javor Osijek
Javni bilježnik Gorana Blaić Hebrang
Johnson & Johnson
Lidl Hrvatska d.o.o. k.d.

MAG-COMMERCE d.o.o.
Medtronic Adriatic d.o.o.
Mexpo d.o.o.
Obrt Dragica Peraić
Osnovna škola Antunovac
Porsche Leasing
POTRAVI SERVIS d.o.o.
SPAN doo
ŠRD Kozjak
Tepih Centar
Transcom WorldWide d.o.o.
UNIKOMERC-UVOZ d.o.o.
VIRO d.o.o.
Wollsdorf Components d.o.o.

Glasnik ljeto 2019
Skip to content