fbpx

Tromjesečnik SOS DJEČJEG SELA HRVATSKA
Zagreb • Veljača 2019. • God. XXIII • Br. 97

“Hvala vam što ste na strani naše djece. Oni su vam beskrajno zahvalni na pomoći koju im pružate”

Dragi prijatelji,

bez obzira na to koliko ste već puta listali SOS glasnik, što poznajete i pomažete djeci u SOS Dječjem selu Hrvatska, možda je ovo prilika da vam ocrtamo svakodnevicu u SOS kući Jagoda. U nekim pričama često se kaže „puna kuća djece“. Za ovu SOS kuću koja se smjestila u sigurnu hladu oraha vrijedi upravo to. Dok su bili maleni i uplakani, šmrcavi i bolesni, Krešo, Jan, Marko i Petar trebali su pomoć. Kao jedino sigurno mjesto ponudilo se SOS Selo. Njihova sestra Ana tek se trebala roditi, a dečki su je već čekali. Odrastanje uz SOS mamu Melitu traje već šest godina. Možda je i ovo dovoljno, ali idemo dalje! U početku su se nizali odlasci k liječniku, upoznavanje, izgradnja povjerenja. Život nosi svoje, od finih kolača, ugodnih šetnji, ljuljačke i klackalice do pelena i igračaka. Krešo je jednog dana morao posjetiti zubara. Kakva novost! “Ne možeš mi brusiti zube, perem ih!” otvoreno je stomatologu rekao Krešo. Dečki su stalno u pokretu, nikada im nije dosadno! Razigrani, glasni i spremni na igranje s Anom. “Mi smo brži od nje!” stalno ističu, ali lako zaborave da je kućni ljubimac, psić Maša, još uvijek najbrži stanovnik SOS kuće. Njihova zaigranost nagnala je mamu Melitu na razmišljanje: “Kako li će se oni snaći u školi?” Prošle su jeseni Krešo i Jan krenuli u školu. Veselili su se torbama, bilježnicama, zanimalo ih je što je raspored sati. S prvim školskim zvonom pokazalo se da su odgovorni i točni. Sami odlaze i vraćaju se iz škole, zapisuju što treba pripremiti za novi školski dan, prate nastavu i surađuju. Pobjeda vrijedna olimpijskog zlata! Bez obzira na to što je riječ o velikoj obitelji, tek kada se zapute nekamo svi zajedno, vidi se koliko su složni. S veseljem odlaze u dječje kazalište, na izlete, posjete obližnjoj farmi, ljetuju. “A da ih vidite oko stola u slastičarnici ili pizzeriji, veseli, uredni i simpatični!” ponosno govori Melita. Djeca iz SOS kuće Jagoda uče, igraju se i raduju životu. Hvala vam što ste na njihovoj strani jer oni su vam beskrajno zahvalni na pomoći i pažnji koju im pružate.

S osobitim poštovanjem,

prof. dr. sc. Mariza Katavić
predsjednica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska
Bratska ljubav na djelu:
Petar se tako smije samo kad dođe Dino…

“Došao je Dino”, uzviknuo je Petar veselo trčeći prema SOS mami Martini. Vikend je, a Petar vikend jako voli jer, osim što nema nastave, u posjet im dođe njegov brat Dino. Dino je svoje djetinjstvo od najranijih dana proveo u SOS Dječjem selu Lekenik, a nakon nekoliko godina pridružio mu se i braco Petar. Uz druženja i igru odrastali su tako uz SOS mamu Martinu, a onda je Dino preselio u Zajednicu mladih u Zagreb, budući da je došlo vrijeme za pohađanje srednje škole. Život u Zagrebu donio mu je puno novih poznanstava i sretnih trenutaka, no vikendom redovito navraća svojoj SOS obitelji. Ipak je tamo proveo najljepše trenutke djetinjstva, a osmijeh na Petrovu licu kada ga ugleda, neprocjenjiv je.

Djeca u SOS dječjim selima odrastaju u obiteljskom
okruženju zajedno sa svojom braćom i sestrama. Koliko se
vole, poštuju i čuvaju pokazuje i ova priča

Sve je lako kad si mlad

Tradicionalna Božićna priredba u SOS Dječjem selu Lekenik i ove je godine razveselila okupljene prijatelje, partnere i suradnike

Uz ‘red’ violine, recitacije, dramskog nastupa i pjesme večer je protekla u pravu slavljeničkom raspoloženju. Svečani dio programa otvorili su naši najmlađi izvedbom popularne dječje pjesmice ‘Kad se male ruke slože’. Preslatkim nastupom podsjetili su na zajedništvo koje veže svu djecu u SOS dječjim selima, a i izvan njih. Za glazbeni dio programa pobrinuli su se virtuozi na violini koji su, pod mentorskom palicom profesora Budaka, ponovno oduševili tom sviračkom vještinom, a mlada glazbenica Jana Pelikan pokazala je i zavidne pjevačke sposobnosti. Posebni gost ovaj je put bio zbor umirovljenika iz Doma za starije „Ksaver“, nazvan „Ne damo se“, koji je božićnu priredbu uveličao izvedbom pjesme Tiha noć. Kao šlag na kraju i uvertira u domjenak zapjevao nam je pjevač proslavljenog benda „Prljavo kazalište“, Mladen Bodalec. Osim solo izvedbe hitova „Što sad ljubav ima s tim“ i „Marina“, Mladen je zapjevao i svevremenski hit „Heroj ulice“, ali uz pratnju rock-benda SOS Dječjeg sela Lekenik. Zabava se nastavila uz pjesmu, ples i ukusne zalogaje.

Svevremenske hitove Mladena Bodalca i ‚Prljavog kazališta‘ pjevali su uglas i djeca i odrasli.

Šareni snijeg

Ja sam sjedila za
radnim stolom i
gledala kroz prozor.
Snijeg je bio zlatne
boje, sjajio se i
svjetlucao, ma bilo
je predivno.
Knjige su bile ispred
mene pa sam ih
vratila u torbu.
Izađem vani
a prijatelji su
dovikivali: Lana,
Lana, dođi brzo,
ponama padaju i
šarene pahuljice.
Dođem do njih i
otvorim široko usta
i osjetim slatkoću,
mmm bilo je slatko i
predivno.
Samo jedno mi je
bilo čudno, kako
samo u tom djelu
padaju šarene
pahuljice?
Ja njih upitam a
odgovor je bio: Lana,
svugdje gdje se osjeća
prijateljska ljubav
takav je i snijeg.
Ta mi je rečenica
bila predivna jer
prijateljstvo i ljubav
i šareni snijeg to je
što ljudima i djeci
najviše treba!
Lana (10)

Snježna bajka u Slavoniji

Iako nismo imali bijeli Božić, snijeg je uljepšao školske praznike

Zimi je snijeg divan ukras našemu SOS Dječjem selu Ladimirevci koje pod bijelim pokrivačem izgleda očaravajuće. Tako su mališani uživali u zimskim radostima vješto izrađujući snjegoviće svih vrsta. Na našemu igralištu tada je prava zabava, posebice kada se djeci pridruže i njihovi četveronožni prijatelji. SOS mame tada nekoliko puta moraju mališane pozvati na ručak. A igrati se nakon toplog obroka, još je slađe.

Popularni hip-hop dvojac ‚Bolesna braća‘, pokazali su veliko srce i svojim hitom za našu djecu razveselili sve.

Konzum ‘zamotao ljubav’ za djecu u SOS dječjim selima

Blagdanski mjesec prosinac obilježila je upečatljiva kampanja tvrtke Konzum Odmotaj papir i zamotaj ljubav

Fancy pokloni nisu više fora, samo pusti ljubav nek’ te šora…“ – nema vjerojatno čovjeka koji u božićno vrijeme nije zapjevao ove stihove. Ponosni smo stoga što smo bili dio kampanje Odmotaj papir i zamotaj ljubav. Tijekom te je akcije od svakoga posebno dizajniranog ukrasnog papira, vrećica i kartica za pakiranje, jedna kuna odvojena za

pomoć djeci u SOS dječjim selima. Podsjetili smo se tom prigodom kako izvrsno zvuči kada snage udruže Bizzo i Babydooks, poznatiji kao Bolesna braća. Po završetku akcije Ivan Širanović, voditelj Odjela komunikacija Konzuma, uručio je nacionalnoj direktorici Višnji Tuškan Krupić ček na 200.000 kuna. Hvala ljudima velikog srca na toj hvalevrijednoj akciji!

S novim autom u novu godinu

Sreća se množi dijeljenjem, poručili su iz Poliklinike Bagatin prilikom uručenja te vrijedne donacije. Taj će dar uvelike pomoći našim mališanima i osigurati im kvalitetan život u SOS Dječjem selu Ladimirevci. Automobil je svečano uručen nacionalnoj direktorici SOS Dječjeg sela Hrvatska, Višnji Tuškan-Krupić.

Odvjetnički ured Knezović i partneri, udruga Pomaganje je uvijek IN te Poliklinika Bagatin donirali su automobil SOS Dječjem selu Ladimirevci.

Sigurno niste znali da u Lekeniku postoje ‚Zmajolovci‘? Njihova će vas priča nasmijati do suza.

Zmajolovci nasmijali rudare

U gostima kod naših dragih prijatelja iz tvrtke INA mali glumci iz Lekenika oduševili su maštovitom predstavom

Glumačka skupina Malo kazalište bajki, SOS Dječjeg sela Lekenik, svojim originalnim izvedbama uvijek iznova oduševi sve koji ih gledaju. Tako je bilo i ovoga puta kad su naši mali glumci, pod vodstvom Rusmira Agačevića, bili pozvani uveličati proslavu Dana sv. Barbare – zaštitnice rudara, u Ini. Maja, Perica i Josip hrabro su, bez imalo treme, kročili na

pozornicu, onako kako to samo pravi profesionalci znaju. Nakon što su izveli predstavu naziva ‘Inini Lekenički zmajolovci’, posebno uvježbanu za tu prigodu, s pozornice su ispraćeni ovacijama i gromoglasnim pljeskom. Dobro raspoloženje nastavilo se i putem do Lekenika, a po povratku svojim SOS obiteljima naš veseli glumački trojac nastavio je s prepričavanjem dogodovština.

ŽELIŠ LI SKLAPATI NOVA PRIJATELJSTVA U IME SOS DJEČJEG SELA HRVATSKA?

Onda si baš TI prava osoba za SOS Predstavnika.

Prijavi se na predstavnik.sos-dsh.hr i postani dio tima koji pomaže stvoriti obitelj za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Mjesto rada: Javne površine i trgovački centri.

AGROKOR d.d.
ANO d.o.o.
AUTOSALON TOŠ
BIPA d.o.o.
Centar za kulturu
“Drago Britvić”
CHO Consulting and
development,
obrt za usluge
CON TROL MATIK d.o.o.
Data-Link d.o.o.
Dionaea Vrtovi
Hrvatska banka za
obnovu i razvitak
Hrvatski ured
za osiguranje

ID T d.o.o.
INA d.d.
IN FO VER BA d.o.o.
IN TEA d.d.
ITS PAR TNER d.o.o.
JADROLINIJA RIJEKA
Johnson & Johnson
S.E. d.o.o.
KA PETANOVI Ć
SIS TEMI d.o.o.
Keks d.o.o.
Knezović i partneri
Konzum d.d.
MC2 d.o.o.
Media com d.o.o.

Medical Intertrade
Meritus plus d.o.o.
Merkur osiguranje d.o.o.
METALOO BRADA d.o.o.
Mlinar
Naranđa transport
NEK -Nuklearna
elektrana Krško
Novartis Hrvatska d.o.o.
Opereta d.o.o.
Pandent d.o.o.
PERGA MEN T
PRO MET d.o.o.
PHAR MACOL d.o.o.
Pomaganje je uvijek IN

Primat informatika d.o.o.
PSC Zagreb d.o.o.
RI T CROA TIA
Robert Bosch d.o.o.
SEGES d.o.o.
SENIČI Ć d.o.o.
SPEK TAR -PUTOVANJA
STRA BAG d.o.o.
VOLVO GRO UP
CROA TIA d.o.o.
Wollsdorf
Components d.o.o.
Xellia d.o.o.
ZOU Kuljiš-Blaslov

Glasnik zima 2019
Skip to content