fbpx
SOS Dječje selo Lekenik

Za izgradnju prvoga hrvatskoga SOS Dječjeg sela odabrano je slikovito turopoljsko selo Lekenik, smješteno na pola puta između Zagreba i Siska, uz rijeku Savu na istoku i podno Vukomeričkih gorica na zapadu. Pogodan smještaj, potrebna infrastruktura, gostoljubivost stanovništva i spremnost na suživot bili su presudni za odabir te lokacije. Kamen temeljac svečano je položen 10. rujna 1992. U četiri mjeseca izgrađeno je 15 obiteljskih kuća za smještaj djece, zajedno s pratećim objektima i dječjim igralištem.

Izgradnju, opremanje i uređenje projekta SOS Kinderdorf Internationala financirala je zaklada Hermann- Gmeiner-Fonds Deutschland e.V., iz Münchena, sredstvima koja su darovali brojni donatori i prijatelji SOS Dječjih sela. Najvećim je donatorima ime ispisano na mramornim pločama na pročeljima kuća.

Prvi mali stanovnici i njihove SOS mame došli su u Lekenik početkom 1993. Kada se život u selu uhodao, a broj djece povećao, došao je trenutak za njegovo svečano otvorenje. Bilo je to 8. listopada 1993., pa je taj dan proglašen Danom SOS Dječjeg sela Lekenik.

Danas SOS Dječje selo Lekenik može smjestiti sedamdesetak djece. O odgoju i njezi djece svakodnevno se brine 15 SOS mama u 15 SOS kuća.

Djeca lišena brižnog obiteljskog okruženja koja trebaju dugoročnu skrb, nalaze trajni dom u SOS obitelji. Ondje dobivaju ljubav, zaštitu i mjesto gdje se njihovim potrebama izlazi u susret. U obitelji odrastaju kao braća i sestre, a svaki njezin član pokazuje brigu za druge, sluša ih i uči od njih. SOS mama razvija blizak odnos sa svakim djetetom koje joj je povjereno na brigu i pruža mu potrebnu sigurnost, ljubav i stabilnost.

Stručno je osposobljena za rad s djecom, živi s njima, upravlja njihovim razvojem i samostalno vodi kućanstvo. SOS mama prihvaća i poštuje obiteljsko podrijetlo, kulturne korijene i vjeru svakog pojedinog djeteta. Obiteljske veze razvijaju se na prirodan način. Djeca i njihova SOS mama izgrađuju emocionalne veze koje traju cijeli život. Kuća je dom SOS obitelji i odlikuje se jedinstvenom atmosferom, ritmom i rutinom. Djeca pod istim krovom uživaju u istinskom osjećaju sigurnosti i pripadanja. Odrastaju i uče zajedno, dijeleći odgovornosti, radosti i tuge svakodnevnog života.

SOS Dječje selo Lekenik vodi brigu o kontinuiranom razvoju svih zaposlenika, pomažući im da unaprijede svoje vještine i profesionalne sposobnosti kako bi bili spremni iskoristiti svoje pune potencijale, te spremno odgovoriti na potrebe djece koja su nam povjerena na skrb. Redovnim procjenama učinka i razvojnom planovima osiguravamo usklađivanje individualnih i grupnih edukacija s razvojnim potrebama. Promičemo kulturu koja potiče kontinuirano učenje i kreativnost, preuzimanje inicijative i odgovornosti uz uzajamno poštovanje svih zaposlenika kako bi osigurali stabilno okruženje u kojem djeca mogu bezbrižno odrastati. Sretno djetinjstvo naše SOS obitelji ostvaruju u brižnom seoskom okruženju.

Obitelji razmjenjuju iskustva i međusobno se pomažu. Integrirane su i u lokalnu zajednicu, kojoj na različite načine aktivno doprinose.

SOS Društveni centar Hermann Gmeiner

SOS Društveni centar Hermann Gmeiner osnovan je da bi se djeci ponudilo sigurno i udobno mjesto za obrazovni, kreativni i socijalni razvoj. Od siječnja 2007. godine djeluje u sklopu SOS Dječjeg sela Lekenik. Centar u radu primjenjuje moderne pedagoške metode, a s djecom rade stručnjaci pedagoškog, psihološkog, socijalnog kao i stručnjaci drugih profila.

Društveni centar nudi različite sadržaje za djecu – od dramske, računalne, plesne, šahovske radionice, robotike, glazbenih aktivnosti (rock-band, violina), do slobodnoga kreiranja vremena kroz različite društveno zabavne igre.

Mala računalna radionica ima uvijek zainteresirane članove koji vrlo rado provode slobodno vrijeme na računalima učeći, igrajući igrice i surfajući internetom. Instrukcije iz matematike, fizike, engleskog i njemačkog jezika, kao i ostalih školskih predmeta su, također, vrijedan edukativni sadržaj za djecu koja imaju poteškoća sa savladavanjem školskoga gradiva ili žele unaprijediti svoja znanja.

Mala igraonica namijenjena je predškolskoj djeci, dobi od tri do pet i pol’ godina, a Velika igraonica djeci od prvog do osmog razreda osnovne škole. U igraonici djeca provode vrijeme crtajući, igrajući se, bave se malim aerobikom, gledaju edukativne filmove i emisije za djecu, pišu zadaće, uče. Poseban dio Igraonice zove se Eko patrola, a njihov zadatak je održavati okoliš čistim i urednim, sakupljati otpad, reciklirati, saditi cvijeće i druge zelene biljke.

Za djecu sklonu umjetnosti pripremamo i kreativne radionice kao što su hobby art i likovna radionica, gdje djeca izrađuju predmete od gline, crtaju na svili, izrađuju lutke za lutkarske predstave i slikaju. Dramska radionica pripremi svake godine barem dvije predstave koje djeca izvode pred publikom u Centru, kao i na gostovanjima. U glazbenoj radionici djeca uče svirati različite istrumenete (gitara, bubnjevi, klavijature), a kroz tu radionicu je nastao i djeluje pravi rock band pod nazivom “Glazbeni sanjari”, dok za ljubitelje klasične glazbe već godinama djeluje sekcija učenja sviranja violine.

Pokrenuta je i Parlaonica, gdje djeca uče razgovarati, raspravljati i izražavati vlastito mišljenje o aktualnim temama, na civiliziran način.

Kulturni i sportski događaji u Zagrebu i Sisku su također nešto što djeca i mladi redovito posjećuju, kako bi uživali u novim filmskim ostvarenjima, kazališnim predstavama i nogometnim utakmicama naših klubova i reprezentacije, kao i nazočili drugim sportskim događajima.

Rad Društvenog centra organiziran je svih sedam dana u tjednu. Ovisno o školskim obavezama, djeca imaju mogućnost sudjelovati u različitim aktivnostima, koje se s vremenom nadopunjuju, u skladu s njihovim interesima.

SOS Dječje selo Lekenik

Ul. Hermanna Gmeinera 1
44272 Lekenik, Hrvatska

tel. +385 44 526550
tel. +385 44 526554
fax +385 44 772642
e-mail: 

OIB: 31807513773

OTVORENI NATJEČAJI

Postani SOS mama!

Kažu da je biti roditelj najteže i najljepše zanimanje. Biti nekome uzor i sigurna luka prepuna ljubavi izazovna je zadaća.

Raditi posao koji ispunjava srce i daje smisao pravo je zadovoljstvo.

Upravo životni poziv SOS mame/SOS tate daje takav osjećaj. Prijavite se!

Postani SOS teta!

Najbliži suradnik SOS mama/SOS tata, jesu vedre, komunikativne i suosjećajne osobe od povjerenja.

One su SOS tete koje pomažu SOS mami/SOS tati u njihovoj brizi za cijelovitu dobrobit djece u SOS obitelj, te podrška u stvaranju obiteljskog okruženja.

KONTAKTI
SOS Dječje selo Lekenik

Ul. Hermanna Gmeinera 1
44272 Lekenik, Hrvatska

tel. +385 44 526550
tel. +385 44 526554
fax +385 44 772642
e-mail: 

OIB: 31807513773

RAVNATELJ SOS-DJEČJEG SELA LEKENIK
Mario Čović
Ul. Hermanna Gmeinera 1
44 727 Lekenik

VODITELJICA STRUČNOG TIMA
Dina Koren
Ul. Hermanna Gmeinera 1
44 272 Lekenik

VODITELJICA SOS-ZAJEDNICE MLADIH VELIKA GORICA
Danica Gvojić
Ul. Petra pl. Škrleca
41 410 Velika Gorica

VODITELJICA SOS-ZAJEDNICA MLADIH ZAGREB
Emina Horvat
Vidovčica 8
10 000 Zagreb

KOORDINATORICA U PROGRAMU JAČANJA OBITELJI

Tadeja Barun Hardi
Ul. Hermanna Gmeinera 1
44 272 Lekenik

VODITELJICA RAČUNOVODSTVA
Ivana Jerleković
Ul. Hermanna Gmeinera 1
44 272 Lekenik

VODITELJICA DRUŠTVENOG CENTRA
Anamarija Adamek
Ul. Hermanna Gmeinera 1
44 272 Lekenik

SOCIJALNA RADNICA
Maja Kapec
Ul. Hermanna Gmeinera 1
44 272 Lekenik

KUĆNI MAJSTOR
Marijo Domitrović
Ul. Hermanna Gmeinera 1
44 272 Lekenik

DOKUMENTI

Opći akti

Pravilnici

Odluke

Pravo na pristup informacijama

Planovi i izvješća

Pravilnici o pružanju socijalnih usluga

Upute

Prijatelj djece
Skip to content