POSAO SA SRCEM

Ako ste osoba kojoj je važno raditi smislen i jasan posao,

Važno vam je osjećati da radite nešto ispravno i korisno,

Volite djecu i smatrate da svako dijete treba i zaslužuje odrastati u brižnom domu,

Smatrate se emocionalno zrelom i stabilnom osobom, spremnom kontinuirano učiti i razvijati se…

Pravi je trenutak da razmislite o radnom mjestu SOS mama/SOS tata, o pozivu ispunjenom izazovima, ali i osjećajem ponosa.

Mjesto rada: SOS Dječje selo Lekenik ili SOS Dječje selo Ladimirevci

Što su SOS Dječja Sela?

Saznajte više o nama na slijedećoj poveznici https://sos-dsh.hr/o-nama/

Što znači biti SOS mama/SOS tata?

Biti SOS mama/SOS tata znači biti zamjenski roditelj djeci koja nemaju priliku odrastati u sigurnoj i stabilnoj biološkoj obitelji. To znači preuzeti veliku odgovornost za brigu o djeci s kojom zajednički stvara SOS obitelj te time omogućava djeci odrastanje u brižnom obiteljskom okruženju.

SOS mame/SOS tate okosnica su SOS obitelji, te zajedno s djecom žive u jednoj od kuća unutar SOS Dječjeg sela.

SOS mamama/SOS tatama u radu pomažu SOS tete (podrška tijekom dana ili zamjena tijekom odsutnosti iz SOS kuće) te djelatnici stručnog tima za razvoj djece (psiholog, pedagoški pomoćnik, socijalni radnik, logoped …) te drugi djelatnici SOS Dječjih sela kao npr. seoski majstor (popravci i održavanje kućanstva, podrška oko prijevoza djece i sl.)

Biti SOS mama/SOS tata zahtjevan je posao s najvišim stupnjem odgovornosti, a istovremeno i životni poziv vrijedan svakog truda kada ga nagradi dječji osmjeh. Tako kažu naše SOS mame!

Jedno od najsnažnijih, temeljnih načela naše udruge, Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, jest SOS mama/SOS tata, osoba koja je spremna svoj život posvetiti misiji stvaranja obitelji za djecu bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi. Osigurati djeci brižan dom u obiteljskom okruženju te im omogućiti da odrastaju u poštovanju, ljubavi i sigurnosti.

Ako svojom osobnošću, znanjima i vještinama upravo Vi možete doprinijeti njihovom sretnom odrastanju, odvažite se izabrati svoj životni poziv – postanite SOS mama/SOS tata.

Kako se postaje SOS mama/SOS tata?

Proces započinje prijavom kandidata – životopis i motivacijsko pismo šalju se na mail adresu ili poštom na adresu SOS Dječje selo Hrvatska, Zavrtnica 5, 10 000 Zagreb.

Kandidati koje izaberemo u uži krug imati će priliku tijekom selekcijskog postupka razgovarati s direktorom SOS Dječjeg sela, voditeljicom stručnog tima za razvoj djece, SOS mamama i vanjskim suradnikom prije nego obostrano donesemo dugoročnu odluku.

Kandidati koje finalno izaberemo i s kojima ugovorimo radni odnos ne preuzimaju odmah odgovornost za SOS obitelj. Već tijekom teoretske i praktične obuke rade na radnom mjestu zamjenske SOS mame. Taj period pripreme u pravilu traje godinu dana, a za svakog kandidata dogovara se zasebno termin preuzimanja odgovornosti za jednu SOS obitelj.

SOS par – kada SOS mama i SOS tata vode SOS obitelj

U slučaju kada partner SOS mame/SOS tate (ili kandidata za SOS mamu/SOS tatu) iskaže interes da aktivno sudjeluje u životu SOS obitelji moguće je da SOS obitelj vodi par.

Oba partnera prolaze kroz selekcijski proces tijekom kojega se procjenjuje i stabilnost partnerskog odnosa

Radni odnos sklapamo samo s jednim partnerom, dok drugi partner sudjeluje u životu SOS obitelji volonterski i zaposlen je izvan SOS Dječjeg sela

Odgovornost za vođenje SOS obitelji preuzima jedan partner, onaj koji je u radnom odnosu, a drugi ima podržavajuću ulogu u svakodnevnici SOS obitelji.

Koje uvjete je potrebno ispuniti?

Ključni uvjeti:

 • Spremnost na život i rad u SOS Dječjem selu Lekenik/Ladimirevci
 • Četverogodišnju srednju stručnu spremu (SSS) ili više – poželjno humanističkog usmjerenja

*Kandidati koje izaberemo dužni su prije zapošljavanja dostaviti uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak

 

Naša dodatna očekivanja:

 • Iskustvo u odgoju djece ili u radu s djecom
 • Iskustvo u vođenju kućanstva
 • Spremnost za dugoročnu i brižnu skrb o djeci
 • Spremnost na kontinuirano učenje i rad na sebi
 • Spremnost na stvaranje brižnog i čvrstog emocionalnog odnosa s djecom, temeljenog na poštovanju i prihvaćanju
 • Spremnost na visoko profesionalan odnos prema kolegicama i kolegama, temeljen na poštovanju i prihvaćanju
 • Spremnost za visoko profesionalan odnos prema radu, u skladu sa zakonskim propisima i internim aktima

Zašto trebamo SOS mame/ tate? 

Svaki čovjek svojim rođenjem zaslužuje siguran dom, ljubav, obiteljsko okruženje te priliku za bezbrižno, mirno i sretno djetinjstvo. Nažalost, neka djeca rađaju se u nepovoljnim uvjetima, teškim okolnostima i okruženju u kojemu nema prilike za bezbrižno i sretno djetinjstvo puno ljubavi i pažnje.

No svatko zaslužuje drugu priliku, jer nijedno dijete ne bi smjelo odrastati samo. Upravo zato postoje SOS Dječja sela koja se brinu za djecu bez roditelja i roditeljske skrbi, neovisno o njihovoj rasnoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Jedno od najsnažnijih, temeljnih načela naše udruge, Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, jest SOS mama/SOS tata, osoba koja je spremna posvetiti se misiji stvaranja obitelji za djecu bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi. Osigurati djeci brižan dom u obiteljskom okruženju te im omogućiti da odrastaju u poštovanju, ljubavi i sigurnosti. Svojim osobinama i vještinama SOS mama/SOS tata nastoji djeci stvoriti osjećaj pripadnosti i ljubavi, te osigurati uvjete za bezbrižno i sretno djetinjstvo.

Kako se pojedine SOS mame pripremaju za umirovljenje u potrazi smo za kandidatima koji će u narednom razdoblju proći obuku i pripremiti se za samostalno vođenje jedne SOS obitelji.

Što možete očekivati?
 • Ugovor o radu – na određeno vrijeme s probnim rokom, te potom na neodređeno vrijeme
 • Podršku u osobnom i profesionalnom razvoju, te jasan razvojni plan kroz Školu za SOS mame – teoretska i praktična obuka koju osigurava poslodavac
 • Podršku stručnog tima za razvoj djece
 • Podršku i mentorstvo iskusnije SOS mame
 • Osiguran smještaj u SOS Dječjem selu (obiteljska kuća) – troškove održavanja i režija pokriva organizacija
 • SOS obiteljski budžet – SOS mama upravlja mjesečnim obiteljskim budžetom koji osigurava organizacija
 • Sva prava iz radno pravnih odnosa – redovna plaća i dodaci na plaću, pravo na godišnji odmor i slobodne dane, osiguranu zamjenu u slučaju radne nesposobnosti i sl.
 • Profesionalnu karijeru u podržavajućem okruženju čija se organizacijska kultura i snaga temelje na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Pročitajte dodatne informacije u knjižici ”Naše vrijednosti, temelji i načela u koja vjerujemo” i brošuri  ‘‘Uloga SOS mame/SOS tate“ , te ako procijenite da ste spremni prihvatiti poziv SOS mame/SOS tate pošaljite nam svoju prijavu (životopis i motivacijsko pismo) na e-mail: .

Veselimo se Vašoj prijavi i iskreno se nadamo da ćemo, sukladno Vašemu životopisu i motivacijskom pismu, u Vama prepoznati potencijalnu kandidatkinju ili kandidata za SOS mamu ili SOS tatu.