fbpx

‘Moj najveći cilj u životu jest da odgojimo našu dječicu u moralne, čestite i poštene ljude. Obitelj, zajedništvo i njegovanje međusobnih odnosa za mene je svetinja’, započinje svoju priču Marija Livaja 29-godišnja majka četvero predivnih dječaka.

Kada je imala 10 godina Marija i njezin dvije godine mlađi brat Ivan izdvojeni su iz biološke obitelji, te su smješteni u SOS Dječje selo Ladimirevci. Kako kaže Marija, jasno se sjeća tog prosinca kada su stigli u Dječje selo. Bili su mali, zbunjeni i prestrašeni te, ‘im je jako nedostajala kuća i njihovi roditelji kakvi god da su bili’. Srećom, imali su jedno drugog i to im je puno pomoglo. U samoj prilagodbi od iznimne važnosti bila je i njihova SOS mama Branka koja im je pružila toplinu doma i obiteljsko okruženje kakvo svako dijete zaslužuje. Iako u Marijinoj biološkoj obitelji nisu bili poticajni i dobri uvjeti za odrastanje, a roditelji se nisu znali niti mogli nositi s teretima svojih teškoća pamti kako su ipak držali do nekih obiteljskih vrijednosti. “Oduvijek sam maštala da imam svoju obitelj u kojoj će vladati sklad i ljubav. To mi se i ostvarilo”, kaže sa smješkom.

Pamti kako je redovno s roditeljima išla u crkvu, a po dolasku u SOS DS Ladimirevci to je nastavila. Vjera joj je tada kao i danas važan i nezaobilazni dio njenog života.

‘U Ladimirevcima je bilo nas desetak koji smo redovno odlazili na mise. U tom smo duhu obilježavali sve blagdane, pa tako i Uskrs. Ukrašavali smo SOS kuću, oslikavali jaja u kreativne pisanice, a SOS mama naučila me praviti kolač s vanilijom i višnjama’.

Danas taj kolač Marija često pravi svojim sinovima: Lovri (7), Toniju (8), Maru (3) i Oliveru 8 mjeseci, koji su joj centar svijeta. Uz voljenog supruga Damira, s kojim je u braku sedam godina, Marija uspješno svladava izazove roditeljstva.

‘Ne znam ni sama kako uspijevam sve uskladiti. Ipak, moram priznati da mi je lakše sada kad ih je više, nego kad su bili samo Lovre i Toni. Zajedno se zabavljaju, uče jedni druge, a ja ih samo usmjeravam. Naravno da je zahtjevno i teško, ali sama sam si to htjela. Najvažnije od svega je da voliš svoju djecu. Osim toga, ja sam ‘kućni tip’, ja volim biti kod kuće, čistiti, pospremati i brinuti za dečke. Također, Damir je odličan tata i kad god je kod kuće bavi se s dečkima. Njihove najdraže igre su slaganje tračnica, vježbanje, igranje nogometa, a vikendima od odlaska na plac ili u trgovinu naprave izlet’.

Pored sinova i supruga, Marija ima neraskidivu vezu s mlađim bratom , koji studira u Osijeku, te sa starijom sestrom Danijelom, koja živi u Zadru sa svojim sinom. Tako Marijini sinovi imaju najboljeg strica i najbolju tetu na svijetu. Obožavaju provoditi vrijeme s njima igrajući se, čitajući knjige i boraveći na moru. Osim toga, imaju sreću uživati društvo velikog polubrata Lukasa, koji je sin iz Damirovog prvog braka. ‘Kad dođe Lukas on je broj jedan. Dečki ga jako vole, zajedno se igraju, a on im se posveti’.

Kod Marije je kuća uvijek puna, pa tako i za blagdan Uskrsa.

‘Uskrs provodimo u kući. Idemo svi na blagoslov hrane, te na večernju misu. Ponekad Damir ode na zornicu, pa donese blagoslovljenu hranu na doručak. Ostatak dana provedemo gledajući Uskršnje filmove ili čitajući knjige na istu temu’, kaže Marija te dodaje kako je najveselije kada se bojaju jaja, a zatim njima održava tradicionalno obiteljsko natjecanje u „tuckanju“.

Da Marija ima veliko srce i da je naučila praštati govori i činjenica da je unatoč svemu, održala kontakt s mamom.

‘Prošli Uskrs baka je bila kod nas. Pozvali smo je da malo provede vrijeme s unucima. Ona trenutno živi u jednoj udomiteljskoj obitelji i ide na terapiju. Unatoč svemu, ona je draga osoba, ima čiste emocije i dečki je vole kao baku, no nažalost jako je rijetko viđaju. Ja još uvijek nemam čiste emocije prema mami. Na momente mi je bude žao i pitam se da li je moguće da si je tako upropastila život. U drugom momentu me jako naljuti, a u trećem mi je svejedno’.

Neizmjerna snaga i  ljubav prema obitelji ovu mladu djevojku gura naprijed. Tako se želi ostvariti i kao odgajateljica za koju se školuje. ‘Imam još jedan semestar i diplomski rad do titule magistra predškolskog odgoja i obrazovanja’, kaže Marija te uz hrabar osmijeh dodaje kako je u životu sve moguće. ‘Svojom pričom želim ohrabriti svu djecu koja odrastaju u alternativnoj skrbi. Jako mi je poznat taj osjećaj manjka samopouzdanja, jer ne odrastaš uz vlastite roditelje. No, ako si dovoljno jak, onda si i sposoban izdići se iznad problema i napraviti svoj život lijepim’.

U SOS Dječjem selu Hrvatska ima još puno djece i mladih osoba koja dijele sličnu priču Marijinoj. Na njihovom putu ka odrastanju i vi im možete pomoći. Donirajte putem linka: Jednokratne donacije – SOS Dječje selo Hrvatska (sos-dsh.hr) i sudjelujte u stvaranju brižnog doma za svako dijete.

Marija: Za mene je obitelj svetinja

32 komentara na “Marija: Za mene je obitelj svetinja

 • 25. lipnja 2021. at 13:38
  Permalink

  Bravo Marija, svaka čast!! 🙂

  • 25. lipnja 2021. at 13:41
   Permalink

   🙂 🙂 🙂 🙂

 • 7. travnja 2021. at 0:56
  Permalink

  Sretan Uskrs i obilje božjeg blagoslova Mariji i njenoj obitelji.
  Uz božju pomoć i snažnu vjeru sve je moguće.

 • 6. travnja 2021. at 17:51
  Permalink

  Moj naklon i divljenje, draga Marija,
  sretno i dalje, Tebi i cijeloj obitelji

 • 5. travnja 2021. at 22:18
  Permalink

  Obitelj Marije je prekrasna u svakom pogledu.
  Ona i Damir su brižni roditelji zato su i dječica sretna, a to im se svima vidi na licu.
  Čestitke Mariji na svoj brizi i ljubavi prema najbližima. Svima sretan i dug život.
  Darinka H-V

 • 3. travnja 2021. at 11:03
  Permalink

  Predivna priča, svaka čast SOS dječjem selu i mami Branki koja je ovako divno odgojila Mariju. Želim im puno sreće i božijeg blagoslova! Sretan Uskrs!

 • 2. travnja 2021. at 7:42
  Permalink

  Bravo Marija ti si primjer kako se sve može pouzdavajući se u Božju pomoć. Bog je otac, Marija je majka! Kad Njih pozovemo u pomoć za sve imamo snage. Tu je milost. Našim roditeljjma samo smo posuđeni, darovani na kratko vrijeme. Često su i sami ranjeni i nisu primili ljubav pa je ne znaju ni dati ili se zbog toga ne znaju nositi sa teškoćama života. Godpodin ti je darovao svoju ljubav kroz djecu, supruga, mamu u SOS selu, divno je što je želiš dijeliti i sa mamom koja ti je uskratila, jer ona će sad tek shvatiti da ste vi njena djeca Dar.

 • 1. travnja 2021. at 13:33
  Permalink

  Marija, baš si me usrećila. Puno znaš o emotivnom životu i pazi na sebe i svoje. Sretan vam Uskrs. Sanja.

 • 1. travnja 2021. at 11:40
  Permalink

  Djeca su največe bogatstvo, i o svakome Bog brine i ljubi ga na poseban način, kada u životu bude najteže Bog je tu i nikada ne napušta. Svako dobro i Božji Blagoslov.. ♥️♥️♥️

 • 31. ožujka 2021. at 22:26
  Permalink

  Predivno! Neka vas u svemu i dalje prati Božji blagoslov!

 • 31. ožujka 2021. at 20:31
  Permalink

  Svaka čast na tolikoj snazi, ljubavi, vjeri i ustrajnosti! Stetan i blagoslovljen Uskrs Vama i Vasoj divnoj djecici, cijeloj obiitelji ka o i svim SOS mamama i toj velikoj obitelji.

 • 31. ožujka 2021. at 16:56
  Permalink

  Bravo Marija, divim se vašoj snazi i hrabrosti!
  Jaki i hrabri , takav treba biti i uspjeh neće izostati!
  Samo hrabro kročite kroz život i uživajte sa svojom obitelji!
  Sretan Vam Uskrs!

  • 4. travnja 2021. at 23:07
   Permalink

   Svaka čast na lijepim riječima i primjeru za drugu djecu .Svako dobro Mariji i gospođi Branki i svima njezinim ukućanima da vas uvijek sreća prati i Božji blagoslov želi vam Tanja sa obitelji .

 • 31. ožujka 2021. at 16:16
  Permalink

  Bravo Marija. Svojoj djeci pruža dvostruku ljubav – i dio ljubavi koji ona nije imala. Želim im svu sreću svijeta i Sretan Uskrs..

 • 31. ožujka 2021. at 15:34
  Permalink

  Brvo Marija stetan Uskrs tebi i tvojoj obitelji a takoder svima u SOS selu sretsn i blagoslovljen Uskrs

 • 31. ožujka 2021. at 15:18
  Permalink

  Svaka cast! Samo naprijed!
  Puno ljubavi i zdravlja Marija tebi i tvojoj obitelji.
  Sretan, veseo i blagoslovljen Uskrs!!!

 • 31. ožujka 2021. at 13:09
  Permalink

  Hvala Mariji na iskrenosti.!
  Želim da njena obitelj bude zdrava i da dječaci odrastu u dobre ljude.
  I da ne zaboravi tko je bio uz nju u lijepim i tužnim danima njenog odrastanja.

 • 31. ožujka 2021. at 12:44
  Permalink

  Sretan i blagoslovljen Uskrs!! Vaša snaga i pozitivan duh me vesele i nadahnjuju!!

 • 31. ožujka 2021. at 11:41
  Permalink

  Ova priča budi nadu da ipak nije sve tako crno kako to mnogi predstavljaju. Čestitke i sve najbolje za Uskrs i u životu Mariji i svima njezinima kao i SOS majci Branki kao i svima u SOS selu!

 • 31. ožujka 2021. at 11:02
  Permalink

  Svu srecu i zdravlje, Mariji i njenoj obitelji zeli jedna teta Marija koja je navrsila 80 godina i divi se osobama koje su dovoljno snazne za radost i zivot kakav moze biti

  • 31. ožujka 2021. at 13:06
   Permalink

  • 6. travnja 2021. at 8:52
   Permalink

   Svaku sreću cijeloj obitelji želim od srca. Ljubav i ustrajnost rješavaju sve probleme, bravo.

 • 31. ožujka 2021. at 10:57
  Permalink

  Hrabra, mlada žena – čestitke njoj ali i SOS selu u kojem je odrastala!
  Svaka Vam čas ljudi!
  Sretni uskrsni blagdani svima, Bog vas sve blagoslovio!

 • 31. ožujka 2021. at 10:51
  Permalink

  Draga Marija neka te Božiji blagoslov prati cijeli život i podari ti zdravlja i veselja sa svojim obitelji. SRETAN USKRS!

 • 31. ožujka 2021. at 10:47
  Permalink

  Predivna i topla priča. Svako dobro Mariji i njezinoj obitelji.

 • 31. ožujka 2021. at 10:38
  Permalink

  Vjera i ljubav su nam sve, to nas čini boljim. Vi ste, Marija, savršen primjer kako to primjenjivati u svakidašnjem životu. Sretan Uskrs cijeloj prekrasnoj obitelji!

  • 31. ožujka 2021. at 16:15
   Permalink

   Bravo Marija. Svojoj djeci pruža dvostruku ljubav – i dio ljubavi koji ona nije imala. Želim im svu sreću svijeta.

 • 31. ožujka 2021. at 10:37
  Permalink

  Bravo Marija..
  Samo naprijed…sretan Uskrs

 • 31. ožujka 2021. at 10:35
  Permalink

  Ajde hvala bogu nadam se da sam i ja tome malo pripomogla

 • 31. ožujka 2021. at 10:24
  Permalink

  Divno, svako dijete je bogatstvo. Kad se pomogne da izraste u takvo odgovorno bice kao Marija, nema ljepseg osjecaja….Bravo Marija, cuvaj djecicu, brata i seku!

  • 1. travnja 2021. at 17:04
   Permalink

   Čestitam Mariji,mami iz SOS sela i želim i dalje snagu u vjeri i ljubavi prema svojoj velikoj sretnoj obitelji.
   Blagoslovljen Uskrs !

 • 31. ožujka 2021. at 10:22
  Permalink

  Bogu hvala , veselim se sa svima Vama i želi m još mnogo takvih priča Božje ljubavi i sreće. Sretan i blagoslovljen Uskrs.

Comments are closed.

Skip to content