fbpx

Odgovor međunarodne organizacije SOS-Kinderdorf International na propuste u zaštiti dječjih prava i sustavu upravljanja – 7.5.2021.

Nakon sastanka Međunarodnog senata održanog 29. travnja 2021. godine, međunarodna organizacija SOS-Kinderdorf International najavljuje hitna poboljšanja u mjerama za zaštitu dječjih prava i sustav upravljanja. 

Međunarodna organizacija SOS-Kinderdorf International s dubokim žaljenjem potvrđuje slučajeve propusta i odmah uvodi nove mjere za podršku žrtava, prevenciju daljnje štete i poboljšanje postojećih sustava s ciljem dosljednog pružanja kvalitetne skrbi za svu djecu u svojim programima.  

SOS-Kinderdorf International je obavijestilo donatore i vlade da je Međunarodni senat kao vrhovno nadzorno tijelo organizacije izdao uputu za osnivanje posebnog nezavisnog povjerenstva koje će istraživati prošle i sadašnje slučajeve propusta u radu, uključujući slučajeve zlostavljanja djece, korupciju, zlouporabu sredstava i kršenja propisa koji štite ljudska prava djece i zaposlenika.

Posebno nezavisno povjerenstvo provest će istragu da utvrdi zašto je u ovim slučajevima došlo do propusta, dok su se u drugim slučajevima politike i načini postupanja organizacije primjereno provodili. Povjerenstvo će biti osnovano tijekom svibnja 2021. godine, a vodit će ga iskusna osoba koja dolazi izvan organizacije. Naša će međunarodna internetska stranica objaviti pojedinosti čim budu dostupne https://www.sos-childrensvillages.org/.

Nadalje, Međunarodni senat je također odobrio hitno uspostavljanje globalnog sustava pravobranitelja za zaštitu dječjih prava radi pružanja podrške žrtvama i ostalim osobama kojima je potrebna pomoć.

U sklopu daljnjih koraka za poboljšanje zaštite dječjih prava, sredstva iz postojećih rezervi bit će upotrijebljena za izravnu individualnu podršku sve djece, mladih osoba i drugih osoba pogođenih zlostavljanjem u programima međunarodne organizacije SOS-Dječja sela, kako bi se svim pogođenim osobama omogućilo da se oporave, nađu svoj mir i sačuvaju svoju snagu za samostalni život.  

Izjava 

Najviše razine federacije obvezuju se na uvođenje svih potrebnih promjena. Izvršna direktorica međunarodne krovne organizacije SOS-Kinderdorf International, Ingrid Maria Johansen tim povodom izjavljuje: 

“Sigurnost i dobrobit djece i mladih osoba u našim programima za nas je uvijek na prvom mjestu; zbog njih i postojimo. Duboko me rastužuje što je u organizaciji bilo slučajeva da neki među nama nisu ispunili svoje obećanje da će pružati zaštitu djeci. U ime cijele federacije, ispričavam se djeci i mladim osobama čija je sigurnost bila ugrožena. U nekim slučajevima nismo slijedili propisani način postupanja, nismo poduzeli dovoljne mjere protiv počinitelja, a naši nacionalni i međunarodni rukovoditelji nisu slušali djecu i naše djelatnike. Ispričavam se što nismo uvijek bili dorasli standardima koje smo si postavili. Djeca i mlade osobe trebaju odrasle osobe u koje mogu imati povjerenja. Duboko žalim što smo u nekim situacijama iznevjerili to povjerenje. 

Dužnost nam je reagirati na optužbe i poduzeti mjere protiv svih osoba odgovornih za navedene propuste. Jamčim da ćemo popraviti nastalu štetu gdje god je to moguće, da ćemo pružati podršku za oporavak i pobrinuti se da svako mjesto gdje radimo bude prostor sigurnosti i brižnosti. 

Neću stati dok ne budem sigurna da su svi nemili slučajevi izašli na vidjelo. Vjerovat ćemo hrabrim pojedincima koji su digli svoj glas. Podržat ćemo sve stradale, pružanjem skrbi, terapije i programa za oporavak. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći da počinitelje privedemo pravdi, uz pomoć nadležnih vlasti.  

Ja i moji kolege iz cijele organizacije SOS-Kinderdorf International molimo naše donatore da nas podrže na ovom putu. Molimo naše javne partnere i vlade da nam pomognu da što prije krenemo u pravom smjeru – kao što su dosad pomagali drugima. Uz vašu podršku uvjereni smo da možemo zajamčiti da se ovakvi propusti nikad više neće dogoditi niti će ikad više biti mogući.” 

O SOS-Kinderdorf International

SOS Kinderdorf-International je najveća svjetska nevladina organizacija koja se bavi pomaganjem djeci i mladim osobama kojima prijeti gubitak roditeljske skrbi ili su bez nje već ostali.  

Organizacija djeluje kao federacija, s udrugama članicama koje rade u 137 zemalja i teritorija, i koje većinom vode samostalna predsjedništva. Vrhovno nadzorno tijelo je Međunarodni senat. Glavno tajništvo sastoji se od Međunarodnog ureda u Austriji te pet regionalnih ureda. Udruge članice i Glavno tajništvo imaju više od 39.000 zaposlenika. 

SOS Dječje selo izravno skrbi za više od 65.000 djece te kroz svoje programe jačanja obitelji pruža podršku za 347.000 djece, mladih i odraslih. Dokument  SOS Skrb – Naše obećanje (SOS Care Promise) artikulira obavezu organizacije da stvara sigurno okruženje za djecu u svim svojim aktivnostima.

Odgovor međunarodne organizacije SOS-Kinderdorf International na propuste u zaštiti dječjih prava i sustavu upravljanja
Skip to content