fbpx

Zagreb • Ožujak 2020.

Život u doba koronavirusa i potresa

Become a donor

Prilagođavanje novim mjerama zbog koronavirusa zahtjevno je, ali i neophodno jer se moramo pobrinuti da se djeca osjećaju sigurno u ovoj situaciji. Naravno, i potres je ostavio traga u obliku još jedne stresne situacije za mališane, ali stručni tim i SOS mame bili su tu za njih te su i na taj izazov uspješno odgovorili. U današnje vrijeme i mnogi odrasli su zabrinuti i preplašeni, a djeca – još i više. Stoga im je naša pomoć i podrška izuzetno potrebna.  

Svakodnevni život djece 240-ero djece i mladih u našoj skrbi prilagođen je situaciji s koronavirusom. Provode se mjere koje čuvaju sigurnost i zdravlje djece u našoj skrbi, kao i zaposlenika. 

Kako bi spriječili potencijalno širenje koronavirusa odgođene su posjete i kontakti s djecom od strane trećih osoba. Drugim mjerama uvedena je povećana briga o higijeni i prevenciji širenja zaraze kako bi se djeca i zaposlenici odgovarajuće zaštitili, a djeca dobivaju svu pomoć i podršku kako bi se mogli nositi sa stresom koji situacija proizvodi. 

Poduzeli smo mjere kojima smanjujemo fizičke kontakte. Prilagođen je rad Mobilnih timova, koji ne rade u direktnom kontaktu s korisnicima, ali su im dostupni telefonski i pružaju im savjete u teškoj situaciji. SOS predstavnici, koji brinu da mjesečne donacije građana pronađu svoj put do naše djece, kojima je potrebna, povučeni su s terena. 

Iako smo suočeni sa situacijom kojoj nema premca, imamo nadu da ćemo i dalje, zajedničkim snagama, osigurati djeci bez roditeljske skrbi ono najpotrebnije – sigurno i sretno djetinjstvo. Vaše donacije od sada možete uputiti online –  Keks pay aplikacijom, putem 2D koda ili obrasca za donacije na web stranici SOS Dječjeg sela. 

Skeniraj putem bankovne aplikacije i sam odredi iznos donacije

Nova svakodnevica u SOS Dječjim selima Lekenik i Ladimirevci

Život naših SOS obitelji, promijenio se kao i kod svih drugih. Puno više vremena nego ranije provodimo svi zajedno unutar svoja četiri zida. Djeca su, uz veliki trud naših timova, SOS mama i teta, pojačala higijenske navike, usvojila nove mjere koje podrazumijevaju veću fizičku distancu – nemogućnost grljenja među djecom, mnogima teško pada jer je lijepo osjetiti podršku prijatelja – a najveći izazovi su oko nove online i TV nastave.  

Brojne izvannastavne aktivnosti djece su prilagođene. Provode se u manjim skupinama, uz veliki naglasak na higijenu, dezinfekciju i provjetravanje zajedničkih prostora, ali djeca ih pohađaju redovito kao i ranije, uz nešto češće aktivnosti na svježem zraku. 

Ono najvažnije, usvajanje higijenskih navika i čuvanje zdravlja u vrijeme borbe s koronavirusom, “odrađuju” SOS mame. Kažu, veliki su izazovi, ali i prilika za učenje i usvajanje korisnih vještina. 

Osim toga, primjećuju i povećanu razinu solidarnosti i tolerancije kod djece, jer u ovakvoj situaciji, jedni drugima moraju još i više pomoći. Ali na kraju, svi se osjećaju bolje, još i više ponosnima na sebe i vlastita postignuća, kao i na svoje bližnje pa naši mališani i cijele SOS obitelji jačaju iz dana u dan. 

U tekstovima u nastavku vam donosimo priče naših SOS mama u kojima ćete sigurno pronaći dobru dozu motivacije i korisnih savjeta iz prakse. Vjerujemo da će vam biti korisni i od pomoći, kao što i vi pomažete njima! 

Uplatite donaciju online i pomozite djeci u SOS Dječjim selima da se i u ovim vremenima osjećaju sigurno i zaštićeno –Keks pay aplikacijom, putem 2D koda ili obrasca za donacijena web stranici SOS Dječjeg sela.
Skeniraj putem bankovne aplikacije i sam odredi iznos donacije
SOS Children's Villages

Kako su se prilagodile – savjeti SOS mame

Naše SOS obitelji iznadprosječno su brojne, a istovremeno pune ljubavi i podrške. SOS mame u prosjeku brinu o petero djece, a neke čak i šestero. Vjerujemo da vam njihovo iskustvo i savjeti mogu pomoći da u ovoj situaciji i vašim najmilijima pružite najbolje, ali i da savjete podijelite s drugim roditeljima i budete glasnici dobrih vijesti. 

Razgovor koji djeci donosi potrebne informacije, aktivno i odgovorno provođenje zaštitnih mjera uz naravno, najveći fokus na svladavanje izazova nove online i TV nastave, zbog koje ponekad kasni ručak, ono je što naše SOS mame najviše ističu u ovoj situaciji.  Pročitajte što je SOS mama napisala za vas.

Svjesni smo situacije u kojoj smo se našli i prilagodili smo se svakodnevnim novim izazovima. Djeca u jutarnjem terminu gledaju nastavu preko televizije, a nakon toga prate gradivo u udžbenicima i rješavaju zadatke.

Uključeni smo u praćenje programa nastave s razrednicima i preko društvenih aplikacija. Djeci pomažemo u tumačenju novog gradiva i izvršavanju njihovih školskih obveza.

"Ruke prati!" - SOS sestre i braća jedni druge potiču na učestalo pranje ruku

S djecom sam razgovarala i objasnila im što je virus, kako se što bolje zaštititi, a posebno smo naglasili važnost higijene i učestalog pranja ruku.

Budući da nosim zaštitnu masku, djeca su bila zbunjena i pitala su me za razlog nošenja maske. Objasnila sam im da sam prehlađena i da ih na taj način čuvam od bakterija, virusa i zaraze. Objasnila sam im važnost nošenja maske i odgovornosti jednih prema drugima.

Maskica nas štiti - zbog nje smo sigurni i mi i drugi oko nas!

Da bi im što bolje ukazali na važnost higijene i zaštite od virusa, zajedno smo čistili i dezinficirali sva vrata u kući, a posebno smo obratili pažnju na dezinfekciju kvaka i podova. Nakon završetka svojih školskih obaveza djeca su prema dogovoru I u kontroliralnim uvjetima vani na suncu, čemu se posebno vesele.

Danas smo očistili i namjestili terasu, kako bi zadaću mogli pisati vani na suncu, isto kao i učiti. Usmjerila sam sve da djeca što više vremena provode vani, ali pazeći na sigurnost i mjere.

Djeca su u ovoj situaciji shvatila veliku važnost tolerancije i zajedništva, i uključili su se u pomaganje oko bebe te pomaganju jedni drugima oko zadaće. Najviše tolerancije su pokazali strpljivim čekanjem na svoj red za korištenje računala. Za svaku pohvalu je kad ne ometaju dijete koje prati nastavu, tiho razgovarajući da ne smetaju onom djetetu koje prati nastavu na televiziji.

Osim riječi SOS mame, koja je kamen temeljca našeg brižnog doma, za vas smo pripremili i savjete naših stručnjaka, koje vam toplo preporučamo da ih također pročitate i podijelite s onima za koje smatrate da bi im bili korisni. 

Imamo nadu da ćemo i dalje, zajedno, osigurati djeci bez roditeljske skrbi ono najpotrebnije – sigurno i sretno djetinjstvo

Vaše donacije od sada možete uputiti online – putem Keks pay aplikacije, 2D koda ili obrasca za donacijena web stranici SOS Dječjeg sela.

Skeniraj putem bankovne aplikacije i sam odredi iznos donacije
Sada nas trebaju, više nego ikad

36 komentara na “Sada nas trebaju, više nego ikad

 • 1. travnja 2020. at 19:40
  Permalink

  Hvala vam na brizi za djecu i vijestima koje nam redovno šaljete,a koje me uveseljavaju.
  I dalje ostajem vas skromni donator.??

  • 2. travnja 2020. at 9:42
   Permalink

   Draga Jovanka,
   hvala Vama što nas pratite i podržavate naš rad i naravno što ste i dalje Prijatelj djece.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, srdačan pozdrav!

   • 2. travnja 2020. at 14:26
    Permalink

    Hvala na dobrim željama, sve najbolje i veliki pozdrav svima!!!!!!!!

    • 2. travnja 2020. at 14:35
     Permalink

     Dragi Petre,
     hvala vama što nas pratite i podržavate naš rad.
     Čuvajte se i ostanite zdravi, srdačan pozdrav!

 • 30. ožujka 2020. at 10:42
  Permalink

  “Nije dovoljno samo živjeti!” – reče leptir, “Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!”

  HANS CHRISTIAN ANDERSEN

  • 30. ožujka 2020. at 11:04
   Permalink

   Draga Lidija,
   hvala što nas pratite i podržavate naš rad .
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 30. ožujka 2020. at 8:24
  Permalink

  Naša djeca nas trebaju sada, a trebati će nas i na dalje. Pazite na njih kao i do sada, a ja ću ostati Vaš prijatelj i pomagati Vam u tome. Pozdrav svima

  • 30. ožujka 2020. at 11:02
   Permalink

   Dragi Damire,
   od srca se zahvaljujemo što ste Prijatelj djece i što ste i dalje uz nas, a pogotovo u ovim teškim trenucima.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 29. ožujka 2020. at 23:35
  Permalink

  Drage tete i sos mame. Skidam vam kapu na vasem trudu i ljubavi koju pruzate toj djecici ,necu reci jadnoj jer to nisu jer imaju vas. Moja mala donacija koju dajem svaki mjesec je mala ali od srca. Volite i dalje nasu djecicu i zelim vam puno uspjeha u tome i da nas sto prije napusti korona. Lijepi pozdrav i svima topli zagrljaj!

  • 30. ožujka 2020. at 11:03
   Permalink

   Draga Ljubica,
   svaka donacija našoj djeci puno znači, zato Vam od srca hvala što ste i dalje uz nas.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 29. ožujka 2020. at 12:26
  Permalink

  Draga djeco, dragi svi vi koji brinete o djeci, nikad vas neću napustiti i svojom ću skromnom donacijom uvijek rado pomagati. Dodatno ću uplatiti malo veću donaciju nego što je ova koja ide svaki mjesec, samo da dobijem.plaću. Držite se, čuvajte se, pozdrav svima!

  • 30. ožujka 2020. at 11:01
   Permalink

   Draga Ivanka,
   hvala Vam što podržavate sretno odrastanje djece u SOS Dječjim selima.
   Svaka donacija našoj djeci puno znači, zato Vam od srca hvala što ste i dalje uz nas!
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 29. ožujka 2020. at 10:57
  Permalink

  Draga djeco, mame, tete i svi koji radite s ovom djecom.
  U ova teška vremena puno Vas pozdravljam i želim Vam puno zdravlja, sreće i Božjeg blagoslova.
  Ja sam prijatelj djece i tako će to biti zauvijek. Nastavit ću s mojim malim pomoćima dok god budem mogao. Svima koji na bilo koji način brinu o ovoj djeci VELIKO HVALA.

  • 30. ožujka 2020. at 10:59
   Permalink

   Dragi Petre,
   od srca Vam hvala što ste Prijatelj djece. Hvala što pratite i podržavate naš rad.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, srdačan pozdrav!

 • 29. ožujka 2020. at 0:31
  Permalink

  Dragi svi ja uplacujem trajnim nalogom i dalje cu uplacivat bez obzira na stanje kakvo nas je svih zadesilo.cuvajte se svi skupa i lijepi pozdrav svima iz Istre.

  • 30. ožujka 2020. at 11:00
   Permalink

   Draga Marija,
   od srca se zahvaljujemo što ste Prijatelj djece i što im pomažete svojim donacijama, koje puno znače.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 28. ožujka 2020. at 18:43
  Permalink

  Draga djeco, drage mame!
  Saljem vam najljepse zelje i tople pozdrave iz Zagreba. Umirovljenica sam, ali slijedim obecanje vlade da su mirovine zagarantirane, pa sa zadovoljstvom ostajem pri ugovorenom iznosu kao redovitoj mjesecnoj donaciji. U dogovoru s mojom obitelji, uplatit cemo dodatni prilog prema mogucnostima. Cuvajte djecu i sebe i zelim vam svu srecu ovog svijeta? Pozdrav, Ksenija

  • 28. ožujka 2020. at 18:50
   Permalink

   Draga Ksenija,
   hvala Vam od srca što ste Prijatelj djece i što ostajete uz nas i u ovim najtežim trenucima.
   Mi pazimo na našu dječicu, a Vi čuvajte sebe i svoju obitelj i ostanite zdravi!
   Srdačan pozdrav

 • 28. ožujka 2020. at 13:09
  Permalink

  Zelim Vam svu srecu i ne sumnjam da ce sve biti u redu s Vama i djecicom,jer obavljate topao,brizan i pun ljubavi posao,a dobro se dobrim vraca. Pomoci cu koliko mogu i zao mi je sto ne mogu vise. Puno pozdrava i poljubaca svima!!! Katarina Kovac

  • 28. ožujka 2020. at 18:47
   Permalink

   Draga Katarina,
   od srca Vam hvala što ste Prijatelj djece. Hvala što pratite i podržavate naš rad.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, srdačan pozdrav!

 • 28. ožujka 2020. at 12:35
  Permalink

  ??????????? budite zdravi i petite ruke!

  • 28. ožujka 2020. at 18:44
   Permalink

   Draga Anuška,
   hvala Vam što podržavate sretno odrastanje djece u SOS Dječjim selima.
   Čuvajte se i Vi, ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 28. ožujka 2020. at 12:34
  Permalink

  ???????????neka ste mi živi i zdravi!!!!

 • 28. ožujka 2020. at 12:19
  Permalink

  Sve znam i razumijem .Ja sam umirovljenica s mirovinom od 2148 kuna i od toga vam odvajam trajnim nalogom 50 kuna.Ja imam 79 godina i trebam pomoc jer sam sama .Rado bi vam dala puno više ali nisam u mogucnosti.Vjerujte o nama starima niko ne brine osim susjeda.Veliki pozdrav svima a djeci poljubac.Zdenka Schmidt.

  • 28. ožujka 2020. at 12:24
   Permalink

   Draga Zdenka,u potpunosti Vas razumijem,da sam bliže sama bih vam pomogla.Sama također trajnim nalogom plaćam donaciju svaki mjesec i nije mi žao.
   Srdačan pozdrav iz Slavonskog Broda
   Silvana

   • 28. ožujka 2020. at 18:38
    Permalink

    Draga Silvana,
    od srca se zahvaljujemo što ste Prijatelj djece i što im pomažete svojim donacijama, koje puno znače.
    Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

  • 28. ožujka 2020. at 18:36
   Permalink

   Draga Zdenka,
   hvala Vam što podržavate sretno odrastanje djece u SOS Dječjim selima.
   Svaka donacija našoj djeci puno znači, zato Vam od srca hvala što ste i dalje uz nas!
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 28. ožujka 2020. at 12:18
  Permalink

  Pozdrav ostajem prijatelj SOS djecijeg sela Lp

  • 28. ožujka 2020. at 18:10
   Permalink

   Draga Ivanka,
   od srca se zahvaljujemo što ste Prijatelj djece i što ste i dalje uz nas, a pogotovo u ovim teškim trenucima.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 28. ožujka 2020. at 11:45
  Permalink

  Dat ću što sam potpisala,ja sam umirovljenica,nemojte žicati to je ružno,pozdrav vama i djeci

  • 28. ožujka 2020. at 18:14
   Permalink

   Draga Ana,
   hvala Vam što podržavate sretno odrastanje djece u SOS Dječjim selima. Vaša podrška znači da će naša djeca imati priliku razvijati se u sposobne ljude i vrijedne članove društva.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

  • 9. travnja 2020. at 13:48
   Permalink

   Ana Dujmić,sram Vas bilo,očito ne dajete od srca!

 • 28. ožujka 2020. at 11:36
  Permalink

  Postovani.
  Ovih 50 kn.Nije mnogo što izdvajam za Vas.I u ovo vrijeme nesreća ja ću i dalje izdvajat tih 50 kn

  • 28. ožujka 2020. at 18:01
   Permalink

   Dragi Slavene,
   svaka donacija našoj djeci puno znači, zato Vam od srca hvala što ste i dalje uz nas.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 28. ožujka 2020. at 11:29
  Permalink

  Zivim u Splitu nisam nikad posjetila Djecje selo svaki mjesec malo olaksam vasu brigu sa malom donacijom. Velika hvala za dve sto cinite za tu jadnu djecicu.

  • 28. ožujka 2020. at 17:59
   Permalink

   Draga Franciska,
   od srca se zahvaljujemo što ste Prijatelj djece i što im pomažete svojim donacijama, koje puno znače.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

Comments are closed.

Skip to content