fbpx

Priča o Teni: Snažnoj djevojci koja svojim iskustvom pomaže djeci u potrebi – 15.07.2021.

U prvom razredu srednje škole Tena je, zbog nedovoljne podrške, nakupila puno jedinica i neopravdanih sati. Sama je shvatila da će, ako ovako nastavi, pasti razred i ubrzo prekinuti školovanje. Ipak, njezina želja za učenjem i uspjehom u životu bila je jača od situacije u kojoj se našla, pa je odlučila sama zatražiti da je izmjeste iz biološke obitelji kako bi mogla napredovati i nastaviti sa školovanjem.

Tada je imala 17 godina i potpuno jasan cilj u životu – završiti školu i postati samostalna osoba. Odlučila je iskoristiti sve što joj odrastanje u alternativnoj skrbi pruža, pa se uključila u mnoge aktivnosti i puno putovala. Na njenom putu ka osamostaljenju pomogli su joj stručnjaci i to najviše odgajatelji koji su joj pružili sigurnost kroz podršku, dnevnu rutinu, jasna pravila, prepoznavanje njenih talenata i poticaj da ih nadalje razvija.

Srednju školu za medicinske sestre pohađala je i završila u Vinkovcima. Tu je stekla brojne prijatelje koji su bili nemalo iznenađeni kada im je početkom drugog razreda rekla da će od sada živjeti u Dječjem domu. Pitali su je: ‘Pa što ćeš ti u domu?’ –  jer djeca u Domu su stigmatizirana kao odbačena, jadna, kao socijalni problem, a nisu svi takvi. Kaže kako je bilo stvarno divnih roditelja, koji jednostavno nisu imali financijskih kapaciteta brinuti se za svoju djecu, što ne znači da ih ne vole.

Tena Danas radi kao glavna medicinska sestra u Domu za starije osobe. U tom poslu se pronašla, voli to raditi i sretna je jer je našla granu zdravstva koja joj se sviđa. Važno joj je što se može brinuti i pomoći nekome onako kako su odgajatelji pomogli njoj kad joj je bilo potrebno.

Tena je mlada uspješna osoba koja bez zadrške javno govori o svom odrastanju u alternativnoj skrbi. Dapače, smatra da je njezino dijeljenje iskustva korisno stručnjacima koji rade s djecom i mladima. Tako se uključila u projekt SOS Dječjeg sela Hrvatska ‘Skrb temeljena na znanjima o traumi’. Ovaj projekt bavi se temom rada s djecom koja su proživjela traumu, a namijenjena je stručnjacima koji rade s djecom u alternativnoj skrbi.

Tena se na ovom projektu našla u ulozi ko-voditelja, stručnjaka po iskustvu.

‘Smatram da su ovakvi projekti veoma važni jer osvješćuju javnost o tome koliko je posao stručnjaka vrijedan, težak i odgovoran. Nove generacije mladih su u rukama tih ljudi.  Svaka priča je veoma kompleksna, jer je svako dijete, koje se nađe u alternativnoj skrbi, proživjelo niz traumatičnih iskustava. Treba se raditi na tome da se djeci olakša. Trauma neće preko noći nestati iz svijesti djeteta, potreban je kontinuiran rad i edukacija te napor svakoga od nas da im se pomogne. Svaka karika u sustavu je bitna, od tete kuharice do psihologa, svatko treba biti osviješten. Također, važno je i da se makne stigma s djece koja su u sustavu. U toj priči glavnu ulogu imaju mediji koji bi trebali prenositi pozitivne priče iz sustava. Jako je važno i da se stručnjacima osiguraju bolji uvjeti rada, jer će onda i oni biti više motivirani. Zbog loših uvjeta rada stvara se začarani krug u kojem opet na kraju najviše nastradaju djeca’, kaže Tena koja se s veseljem odazvala pozivu za sudjelovanje na projektu.

Kaže kako jako je važno da se čuje glas mladih i njihovo iskustvo, te da mladi znaju da se netko za njih zalaže. Tako Tena sudjeluje u cijelom procesu treninga i iznosi svoje mišljenje i iskustvo. S druge strane, zanimljivo joj je vidjeti neke stvari iz ugla stručnjaka jer, priznaje, kako ih je nekada, tijekom njenog boravka u Domu, znala osuditi da možda nešto ne žele učiniti, a sada vidi kako zbilja nisu mogli iz raznih razloga i kako nije sve crno-bijelo.

Drago joj je što su mladi ljudi u njihovim rukama jer vidi koliku gorljivu želju imaju za napredovanjem koliki žar nose u sebi da pomognu djeci i mladima. Smatra da treba još ovakvih projekata i da tu još ima puno posla i što se tiče zagovaranja prava i osobito uvođenje usluge  osobnog mentora za sve. Smatra da su to stvarne potrebe mladih.

U projektu „Skrb temeljena na znanjima o traumi“ Trenutno sudjeluje troje mladih, tri različite priče, iz različitih ustanova s različitim iskustvima. To je jako bitno jer tako stručnjaci mogu dobiti širi spektar iskustava i uvida . I upravo to autentično iskustvo mladih je nešto što stručnjaci tijekom edukacija stalno ističu kao najveću vrijednost projekta i izniman doprinos njihovom osobnom učenju, rastu i razvoju.

‘Edukacija u cijelosti je za moj osobni rast i razvoj, i kao odgojitelja i kao čovjeka, jedno izuzetno konstruktivno iskustvo. Odlično koncipirana, obogatila me brojnim stručnim i poticajnim komentarima voditelja, korisnim i primjenjivim primjerima drugih sudionika, a najdojmljivije je bilo sudjelovanje bivših korisnika Ivana i Tene. Iz brojnih znanja, izdvojila bih važnost prisutnosti i važnost nastojanja da Dom kao ustanovu djeci učinimo istinskim domom’, bio je samo jedan od komentara stručnjaka koji su sudjelovali na projektu.

Tenina posebnost kao ko-trenerice je direktnost i konkretnost u komunikaciji, što se pokazalo da stručnjacima baš treba, i oni to prepoznaju kao potrebno i jako to cijene.

U tom tonu Tena je na kraju i zaključila: ‘Stručnjacima bih željela poručiti da ustraju i ne daju da ih sustav koči. Neka ih ne obeshrabruju kolege, ako imaju neke nove načine rada s djecom. Neka probaju i maknu se iz ustaljenih okvira, a ideje pokušaju implementirati u kolektiv. Potrebno je inovativnije raditi s djecom i pratiti znanstvena dostignuća. Voljela bih da se što više stručnjaka uključi u ovakve projekte, neka ih ne koče godine, smatram da je potrebno da se svi educiraju kroz cijeli život’.

Priča o Teni: Snažnoj djevojci koja svojim iskustvom pomaže djeci u potrebi – 15.07.2021.
Skip to content