fbpx

Zagreb • Ožujak 2020.

Što raditi i kako pomoći djeci u situaciji koronavirusa

Saznajte korisne informacije kako možete postojeću situaciju učiniti što ugodnijom za sebe i vašu djecu. Naši stručnjaci pripremili su za vas korisne savjete: 

Kako pomoći djeci u situaciji koronavirusa

Naši stručnjaci preporučuju vam savjete koje i oni koriste u radu s djecom, a mogu vam pomoći kako biste na najbolji način odgovorili na izazove s kojima se svaki roditelj može susresti.

U nastavku možete pronaći informacije: 

 • što možete raditi s djecom
 • kako reagirati na nelagodne emocije kod djece – u slučaju da je dijete anksiozno, ljuto ili tužno
 • kako pomoći sebi

Što možete raditi?

Gledajte foto albume i fotografije koje imate. Možete probati sjetiti se priča vezanih uz određene fotografije – posebice smiješnih situacija, kako biste unijeli pozitivnu energiju. Pokušajte upoznati djecu s članovima obitelji koji su na fotografijama, a kojih više nema.

 • Ispričajte djetetu o njegovim prvim riječima, prvim trenutcima kod kuće ili o njegovom rođenju
 • Napravite obiteljsku kutiju uspomena u koju ćete dodati priče ili fotografije
 • Pokušajte smisliti svoju obiteljsku bajku
 • Neka svaki član obitelji dodijeli svima neki miris s kojim ga povezuje (npr. miris pečenog kruha me podsjeća na baku, miris ljubičica na sestričnu i slično). Isto tako, može se dodijeliti boja, biljka, životinja i povezati s osobinama svakog člana obitelji
 • Napravite kruščiće, kiflice ili neke druge slastice zajedno, ako imate kulinarskog duha
 • Izaberite bajku i uprizorite je kod kuće, možda se u vama kriju glumački talenti ?
SOS mame za naše mališane kažu da su poput "spužve", jer sve ih zanima! Ispuniti im dan aktivnostima, poseban je izazov.

Što sa nelagodnim emocijama?

Ako je vaše dijete uzrujano/preplašeno/anksiozno:

 • recite mu da je ovo sigurno mjesto i da ste tu uz njega
 • dajte mu vremena da izrazi svoje osjećaje
 • pomozite mu s vježbom uzemljenja, neka nabroji:

5 stvari koje vidi

4 stvari koje može dodirnuti

3 stvari koje može čuti

2 stvari koje može nanjušiti

1 stvar koju može okusiti (popije gutljaj čaja, vode)

 • zajedno duboko dišite
 • zagrlite ga
Naši najmanji u SOS Dječjim selima mogu postati najzabrinutiji u ovoj stresnoj situaciji. Zato činimo sve da ima pomognemo da se osjećaju sigurno.

Ako je vaše dijete ljuto:

 • reflektirajte njegove osjećaje: „Vidim da si jako ljuta.“
 • pokažite interes za ono što ga je naljutilo (Koja je potreba iza toga?)
 • pronađite zdrave načine na koje može iskazati ljutnju (udaranje u jastuk, gnječenje plastelina, trganje starih papira, snažno šaranje pastelama ili bojicama)

Ako je vaše dijete tužno:

 • nemojte umanjivati njegovu tugu: „Vidim da ti je jako teško.“
 • recite mu da ste tu za njega
 • zagrlite ga
 • pitajte ga što se dogodilo
Zagrljaj znači puno. Bliskost, povjerenje, ohrabrenje, ljubav, možemo izraziti srdačnim zagrljajem.

Kako sami sebi možete pomoći:

 • briga za osnovne potrebe (pazite na pravilnu i redovitu prehranu, pijte vodu, dovoljno spavajte, održavajte higijenu)
 • održavanje rutine
 • strpljenje i nježnost prema sebi – ovo je i za vas nova situacija
 • praćenje vijesti u ograničenom opsegu i od provjerenih izvora
 • održavanje virtualnih susreta s obitelji i prijateljima
U SOS obiteljima pjevanjem pjesmice pranje ruku je postalo zabavno i što je najvažnije, temeljito! Preporučamo!

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni te da će vam pomoći da pružite sigurnost vašim najmilijima!

Više o tome kako izgleda život u SOS Dječjim selima u doba koronavirusa saznajte klikom – ovdje.

Uplatite donaciju online i pomozite djeci u SOS Dječjim selima da se i u ovim vremenima osjećaju sigurno i zaštićeno –Keks pay aplikacijom, putem 2D koda ili obrasca za donacije na web stranici SOS Dječjeg sela.
Skeniraj putem bankovne aplikacije i sam odredi iznos donacije

Kako što učinkovitije pratiti obrazovni sadržaj kod kuće

SOS Dječje selo Lekenik - u SOS obitelji, koja ima prosječno petero djece, praćenje nastave velik je izazov

Iako djeca ne idu u školu, važno je da u ovim danima praćenja nastave od kuće vi kao roditelji/skrbnici osigurate sve kako bi djeca nastavu mogla neometano pratiti. Najvažnije je pridržavati se uputa koje ste dobili od škole o načinu praćenja nastave.

 1. Osigurajte, ukoliko je to moguće, djeci u kući mjesto gdje će moći neometano pratiti nastavu i izvršavati školske zadatke (mjesto gdje imaju mir, daleko od TV-a , potrudite se da ih mlađa braća i sestre ne ometaju i sl.) 
 2. Odlasci u školu svaki dan su za djecu bili rutina te je važno da im koliko možete osigurate određenu rutinu u ispunjavanja dnevnih obaveza (Npr. učenje I pisanje zadaće od 9-12 h s pauzama, ukoliko nije unaprijed određeno kada moraju biti prisutni u “ virtualnoj učionici” )  
 3. Ukoliko kod kuće nemate internet te uređaje na kojima bi djeca mogla pratiti nastavu (tablet, računalo) a škola vam isto nije osigurala, pokušajte se dogovoriti sa susjedima / rodbinom koja živi blizu, a posjeduju internet i potrebne uređaje da djeca kod njih koriste prostor za praćenje nastave ukoliko imate tu mogućnost 
 4. Važno je da ste redovito u komunikaciji sa učiteljima/cama i razrednicima vaše djece (na način koji je škola osigurala)  
 5. Za učenike nižih razreda (1.-4.) organizirana je nastava Škola na trećem na HRT3 te su uz to neke učiteljice organizirale grupe sa roditeljima (VIberWhatsapp i sl.) na kojima učenicima šalju zadatke. Ukoliko s učiteljicom/učiteljem vaše djece imate uspostavljen takav oblik komunikacije, važno je da redovito pratite tu komunikaciju, da se pridržavate svih uputa koje dobijete od učitelja/učiteljica te da djeci osigurate neometano praćenje nastave na HRT3 
 6. Za učenike viših razreda (5.-8.) u većini škola organizirana je online nastava. Online nastava funkcionira tako da je u programu (yammerteams, g suite) stvoren virtualni razred u koji se svi učenici prijavljuju zajedno s nastavnicima  te organiziraju virtualni sat 
 7. Ukoliko vi i/ili dijete imate pitanja i poteškoća oko online nastave važno je da to provjerite sa školom vašeg djeteta I pitate sve potrebne informacije kako bi dijete moglo neometano pratiti nastavu 
 8. VAŽNO! Iako dijete ne ide u školu, ukoliko ne prati nastavu na način koji je osiguran/omogućen od strane škole DOBIVA NEOPRAVDANE SATE! (osim u slučaju bolesti) 

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni te da će vam pomoći da pružite sigurnost vašim najmilijima!

Uplatite donaciju online i pomozite djeci u SOS Dječjim selima da se i u ovim vremenima osjećaju sigurno i zaštićeno –Keks pay aplikacijom, putem 2D koda ili obrasca za donacije na web stranici SOS Dječjeg sela.
Skeniraj putem bankovne aplikacije i sam odredi iznos donacije

Koronavirus – Kako popuniti slobodno vrijeme igrama s djecom, dobro se zabaviti i još više zbližiti

Djeca u SOS Dječjim selima obožavaju zajedničke igre, zato imamo super jednostavne prijedloge za vas

Igra je djeci možda i najvažniji dio dana i s nestrpljenjem ju čekaju od jutra. U ovoj vrijeme koronavirusa kada smo svi puno više zajedno u prostoru toplog doma, SOS Dječje selo želi vas podsjetiti na zabavne igre koje ste i vi možda igrali kao djeca, ali i naučiti neke nove. 

Pogodi tko si?  

Sudionicima su na čelo nalijepljeni papirići s raznim natpisima (imena životinja, poznate ličnosti, predmeti i sl.). Sudionici igre imaju zadatak postavljajući pitanja pogoditi što piše na papiriću. Igra se u krug, i svatko ima pravo postaviti jedno pitanje. Upozoravamo, ova igra je jaaako zabavna! 

Interaktivna igra „Igre bez granica“  

Sudionici su podijeljeni u dvije grupe. Podijeljeni su im zadatci koje tijekom „Natjecanja“ moraju ispuniti. Pobjednička grupa je ona koja sve zadatke izvrši u kraćem vremenskom roku.   

Sudionicima su zadani zadatci poput: prenošenja balona od jedne točke do druge bez korištenja ruku, ubacivanja loptice u košaru sa određene udaljenosti, traženja tajnog predmeta u stanu i sl.   

Mališani u SOS Dječjim selima obožavaju igrati društvene igre sa svojom SOS braćom i sestrama. Zabavno je u kući kao i vani!

Igra Vruće/hladno  

Odaberete predmet koji će se sakrivati (može biti plišana igračka, autić, komad odjeće i slično). Odredite tko će sakrivati predmet, a tko će tražiti. Onaj tko traži izlazi iz prostorije. Sakrivač zatim traži prigodno mjesto da sakrije predmet ( bitno je da se predmet sakrije tako da se ništa ne mora pomicati da bi se do predmeta došlo).  

Kada tragač uđe u prostoriju on se navodi da dođe do predmeta tako što se, kada je daleko od predmeta govori “hladno, jako hladno, ledeno”   kada je daleko od predmeta, a kada se približava pojmovi poput ” mlako, toplo, vruće, vrelo” kada je već blizu predmeta. Kada je predmet potrage nađen uloge se mijenjaju. 

Država/grad/selo   

Igra je za dvoje ili više igrača. Svaki igrač treba imati papir (najbolje A4 formata) i olovku. Na papiru će svaki od igrača ispisati tablicu, a u prvom retku se nalaze kategorije za pogađanje: država, grad, planina, rijeka, biljka, životinja, stvar. 

To su osnovne kategorije, a igrači se mogu dogovoriti da u redak smjeste i druge kategorije, npr. ime, automobil, sport… 


Na kraju retka je potrebno ostaviti mjesta za rubriku bodovi, u koju se upisuju rezultati pojedine igre.

Jedan od igrača zadaje slovo abecede i po tom slovu, u tablicu, ispod određene kategorije (rubrike), treba upisati pojam. Npr., ako je zadano slovo A, u tablicu pod kategoriju Država, treba upisati državu koja započinje tim slovom (Austrija, Australija…) i tako redom, dok sve rubrike nisu ispunjene pojmovima koji započinju slovom A. 

Pobjednik je onaj koji prvi popuni rubrike. 

Igrači se mogu dogovoriti i dati si priliku dostići onoga koji je prvi ispisao sve rubrike. U tom slučaju, onaj koji je gotov uzvikne: “Gotov!” ili “Stop!” i započne brojati, po dogovoru, npr. do 10. Kad izgovori 10, ostali igrači trebaju odložiti svoje olovke i započinje zbrajanje bodova. 

Zadavanje slova 

Igrači se dogovore tko će prvi zadati slovo. Onaj koji zadaje slovo, u sebi izgovara abecedu, brzinom kojom želi, a onaj koji će po redoslijedu iza njega zadavati slovo – izgovara “Stop!” Onaj koji zadaje slovo, tada izgovara slovo na kojemu je zaustavljen. 

Bodovanje 

 • 5 bodova – ako dva ili više igrača imaju istu upisanu riječ 
 • 10 bodova – ako se samo jedan igrač dosjetio riječi na zadano slovo 
 • 15 bodova – ako samo jedan igrač ima popunjenu određenu rubriku

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni te da će vam pomoći da pružite sigurnost vašim najmilijima!

Uplatite donaciju online i pomozite djeci u SOS Dječjim selima da se i u ovim vremenima osjećaju sigurno i zaštićeno –Keks pay aplikacijom, putem 2D koda ili obrasca za donacije na web stranici SOS Dječjeg sela.
Skeniraj putem bankovne aplikacije i sam odredi iznos donacije
Savjeti stručnjaka SOS Dječjeg sela: djeca i koronavirus

18 komentara na “Savjeti stručnjaka SOS Dječjeg sela: djeca i koronavirus

 • 28. travnja 2020. at 12:33
  Permalink

  Nemam što reći nego veliko hvala za sve što radite za našu i vašu djecu koji su predivni puno vam hvala inače ja sam radila u Centru Juraj Bonačić do svoje mirovine.

  • 28. travnja 2020. at 13:04
   Permalink

   Draga Katica,
   hvala što nas pratite i podržavate naš rad.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 17. travnja 2020. at 11:24
  Permalink

  Draga Slavica,
  hvala Vama što nas pratite i podržavate naš rad. Također od srca hvala što ste Vi prijatelj djece.
  Čuvajte se i ostanite zdravi, srdačan pozdrav!

 • 16. travnja 2020. at 22:54
  Permalink

  Hvala vam puno, što mislite na nas prijatelje vaše i naše djece. Baš je lijepo da postojite i brinete o našoj djeci da budu zdrava i vesela. ?

 • 16. travnja 2020. at 22:06
  Permalink

  Hvala na lijepim, starim i uvijek zanimljivim igrama! Vratili ste me u djetinjstvobi u već pomalo zaboravljene igre, koje ću rado obnoviti u društvu mojih unuka! Svoj našoj djeci i svima koji brinete o njima, i svima nama, želim da ostanemo zdravi, i da ove dane u kući provedeno što veselje i bezbrižnije, te da usvojimo nove, korisne sadržaje i nadamo se što prije povratku u vrtiće, škole i svakodnevne aktivnosti u prirodi! LP Mira Varat

  • 17. travnja 2020. at 12:04
   Permalink

   Draga Mira,
   drago nam je što ste se se prisjetili dječjih igara i što smo Vas makar na trenutak vratili u djetinjstvo. Hvala što nas pratite i podržavate naš rad.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, srdačan pozdrav!

 • 16. travnja 2020. at 11:10
  Permalink

  Hvala na ovoj usluzi ,lijepo da ste se sijetili .Ja imam veliku djecu pa je to kompleksnije …
  Zdravlje Vama i Vašim štićenicima
  Malina

  • 16. travnja 2020. at 11:19
   Permalink

   Draga Malina,
   hvala Vama što ste Prijatelj djece.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, srdačan pozdrav!

 • 15. travnja 2020. at 13:05
  Permalink

  Hvala na prijedlozima s kojima ću razveseliti svoju djecu i suprugu. Neka svo dobro izađe iz nas i najbližima do nas da utjehu i duši spas. A svim neznanima i znanima neka svako jutro sretno svane i uljepša im dane. ?

  • 15. travnja 2020. at 14:56
   Permalink

   Dragi Ratko,
   hvala i Vama na lijepim riječima.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, srdačan pozdrav!

 • 15. travnja 2020. at 12:48
  Permalink

  Sretan Uskrs svoj djeci u dječjem selu i svima koji se o njima brinu! Želimo vam sve najbolje!

  • 15. travnja 2020. at 14:57
   Permalink

   Dragi Ivane,
   sretan i blagoslovljen Uskrs i Vama i vašoj obitelji.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

 • 15. travnja 2020. at 12:07
  Permalink

  Hvala na lijepim željama i poslanim prijedlozima kako prebroditi ovu krizu korone ?. Svoj djeci SOS dječjeg sela, želim puno zdravlja i da što prije izađemo iz korona krize te nastavimo s lijepim i normalnim životom.
  Lijep pozdrav svima vama ?
  Zdenko Popović

  • 15. travnja 2020. at 12:17
   Permalink

   Dragi Zdenko,
   hvala Vama na lijepim željama i što ste Prijatelj naše djece.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, srdačan pozdrav!

 • 15. travnja 2020. at 11:58
  Permalink

  Hvala vam svima koji pomažete djeci i koji ste uz njih uvijek kao i u ova teška vremena.
  Veliki pozdrav od mene i mojih dečki svoj djeci i svima vama ♥
  Lp med.sestra ?

  • 15. travnja 2020. at 12:02
   Permalink

   Draga Katarina,
   veliko hvala Vama što nas pratite i podržavate naš rad i naravno jer ste Prijatelj djece.
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav Vama i dečkima!

 • 15. travnja 2020. at 11:45
  Permalink

  Veliko hvala SOS mamama koje svu svoju ljubav daju djeci kojoj je to najpotrebnije

  • 15. travnja 2020. at 11:49
   Permalink

   Draga Tatjana,
   veliko hvala i Vama jer ste Prijatelj djece!
   Čuvajte se i ostanite zdravi, lijep pozdrav!

Comments are closed.

Skip to content