fbpx
Programi za mlade

SOS Dječje selo se snažno zalaže za mlade osobe bez roditeljske skrbi i mlade u riziku od gubitka roditeljske skrbi. Mi vjerujemo da čvrsti odnosi s brižnim odraslim osobama mogu biti prekretnica u životima ovih mladih ljudi. Pružanjem kvalitetnih usluga za razvoj mladih osiguravamo da mlade osobe neće biti prepuštene same sebi i da će dobiti podršku za samoostvarenje, čime se u konačnici pridonosi razvoju njihovih obitelji, zajednica i društava.

Od dana kada dijete uđe u SOS Dječje selo sva briga je usmjerena cilju da postanu samostalni, samodostatni, aktivni članovi društva i da preuzmu odgovornost za svoju životnu situaciju, zaposlenje i brigu za sve svoje potrebe. Širok spektar usluga i programa za mlade podržava ovaj proces osamostaljenja:

  1. Usluga smještaja u SOS Zajednicama mladih
  2. Program pripreme za izlazak iz skrbi
  3. Program polusamostalnog života
  4. Program praćenja

SOS Zajednice mladih

Nakon završetka osnovne škole, djeca iz SOS Dječjeg sela upisuju neku od redovnih srednjih škola, prema svom izboru, a život nastavljaju u jednoj od četiri SOS Zajednice mladih.

SOS Dječjem selu Lekenik organizacijski pripadaju dvije Zajednice mladih, jedna u Zagrebu i jedna u Velikoj Gorici. SOS Dječjem selu Ladimirevci organizacijski pripadaju dvije Zajednice mladih, i to obje smještene u Osijeku.

SOS Zajednice mladih obiteljske su kuće smještene u urbanim središtima gdje su mladim osobama dostupne različite srednje škole, ali i brojni drugi sadržaji koji podupiru njihov razvoj i samoostvarenje. U jednoj SOS Zajednici mladih živi do 14 mladih srednjoškolaca oba spola gdje borave tri do četiri godine, ovisno o trenutku završetka srednje škole. Nakon završetka srednje škole i izlaska iz Zajednice mladih svoj put mogu nastaviti uključivanjem u neki od programa naknadne skrbi.

Briga u Zajednicama mladih usmjerena je na područja važna za njihov razvoj i temelji se na osposobljavanju i osnaživanju mladih u području fizičkog, psihičkog, emocionalnog i socijalnog razvoja, razvoja vrijednosnog sustava, obrazovanja, a potom i zapošljavanja i rješavanje stambenog pitanja.

Na tom trnovitom putu odrastanja, za mlade osobe svakodnevno skrbi voditelj Zajednice mladih i odgajatelji, a koji su po struci humanističkih ili srodnih zanimanja, uz dodatnu educiranost u području razvoja mladih. Svi djelatnici koji rade s mladima preuzimaju vodeću ulogu u usmjeravanju i podržavanju razvoja mladih ljudi i služe im kao uzori, mentori i učitelji. Stručnjaci su na raspolaganju u svako doba, za savjet, podršku, utjehu ili kakvu drugu pomoć.

Osim toga, povezanost Zajednica mladih i SOS obitelji u Dječjem selu je stalna, a najveća radost svih je za vrijeme vikenda i blagdana kada se susreću braća i sestre i dijele svoja nova životna iskustva.

Mlade osobe bez roditeljske skrbi ili u riziku od gubitka roditeljske skrbi ubrajaju se u najranjivije skupine, naročito kada su pri kraju svog srednjoškolskog obrazovanja i kada su suočeni s nizom dilema i nesigurnosti te trebaju dodatnu stručnu podršku kako bi u svijet odraslih i potpunu samostalnost ušli ojačani potrebnim znanjem i vještinama te emocionalno stabilni.

Tijekom života mlade osobe u Zajednici mladih puna pozornost stručnjaka koji svakodnevno brinu o njima posvećena je ovom razdoblju života, a svakodnevne aktivnosti usmjerene su tom cilju. Na tom putu, mladima je osigurana i dodatna podrška kroz ulogu stručnog suradnika za rad s mladima na pripremi za izlazak iz skrbi.  Rad stručnog suradnika temelji se na suradnji s mladom osobom tijekom završne godine srednje škole i njihova boravka u Zajednici mladih te odgajateljem s ciljem podrške i osnaživanja mlade osobe za sljedeći korak ka polusamostalnom ili samostalnom životu.

Za stručnjake:

Smjernice za stručni rad pripreme za izlazak iz skrbi mogu se pronaći u Praktičnom vodiču izrađenom kroz međunarodni projekt Priprema za izlazak iz skrbi te u Priručniku za osnaživanje mladih u procesu izlaska iz alternativne skrbi- Okvirko.

Za mlade:

Mladi u procesu pripreme za izlazak iz skrbi podršku i savjete mogu potražiti putem Facebook stranice Priprema za izlazak iz skrbi

Program polusamostalnog života i Program praćenja

 

Podršku i pomoć mladima koji izlaze iz SOS Zajednica mladih nastavljamo pružati kroz programe naknadne skrbi gdje uz podršku i nadzor naših stručnjaka uspješno završavaju studij, pronalaze posao, odrađuju pripravnički staž ili one prve najteže godine samostalnog življenja. To vrijeme mladi nastoje iskoristiti i za štednju, stjecanje novih životnih vještina ili dodatno formalno i neformalno obrazovanje.

Po izlasku iz Zajednice mladih, mladi se mogu priključiti Programu polusamostalnog života kroz koji im se pruža savjetovana i financijska podrška. Za mlade koji su zaposleni ili u potrazi za zaposlenjem i do tri godine nakon završetka srednje škole, a za mlade koji studiraju, do kraja studija, odnosno i do godinu dana nakon završetka studija.

Program praćenja predstavlja nastavak procesa podrške mladoj osobi u napredovanju i nakon prethodnog razdoblja, kao završni korak sada već samostalne i autonomne mlade osobe.

Samostalni život

 

Kruna našeg rada svakako se očituje u pojedincima koji su danas samostalne i ispunjene odrasle osobe, pune razumijevanja, ljubavi i poštovanja prema sebi i svojim bližnjima te, što je najvažnije, oni koji su zasnovali svoje obitelji, djecu podižu u stabilnoj zajednici punoj sreće i ljubavi.

U idućim videozapisima pogledajte svjedočanstva naših mladih osoba, koji su, nakon izlaska iz skrbi, pronašli način kako voditi sretan i uspješan život. Ponosimo se njima!

Skip to content