fbpx

MEĐUNARODNI PROJEKTI

U području zagovaranja aktivno provodimo brojne međunarodne projekte.

Jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s djecom u alternativnoj skrbi

Tijekom 2015. i 2016. godine provodili smo projekt „Jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s djecom u alternativnoj skrbi“, koji je nastao u zajedničkoj ideji naše međunarodne organizacije SOS Kinderdorf International i osam nacionalnih udruga SOS Dječjih sela iz Estonije, Latvije, Italije, Francuske, Rumunjske, Bugarske, Mađarske i Hrvatske

 

Kroz projekt je provedeno pet regionalnih treninga i educirano 99 stručnjaka koji rade s djecom u alternativnoj skrbi kako da primjenjuju dječja prava u svojem svakodnevnom radu prema izrađenom Priručniku za obuku – Ostvarivanje dječjih prava

 

 

 

 

Također, u sklopu projekta izrađene su i Nacionalne preporuke:

 

 

 

 

 

 

 

Spomenuti dokumenti, zajedno s pozitivnim rezultatima evaluacije nacionalnih treninga koriste nam za snažno zagovaranje uvođenja obvezne edukacije za stručnjake iz alternativne skrbi na temu primjene pristupa temeljenog na dječjim pravima u svakodnevnoj praksi, što je baza za sustavno provođenje i poštivanje prava djece u alternativnoj skrbi. Tijekom završne konferencije projekta snimljen je i kratak video, a o istoj temi govorili su brojni stručnjaci i suradnici SOS Dječjeg sela Hrvatska.

Priprema za izlazak iz sustava skrbi

Tijekom 2017. i 2018. godine proveden je međunarodni EU projekt „Priprema za izlazak iz sustava skrbi“, koji je nastao zajedničkom idejom naše međunarodne organizacije SOS Kinderdorf International i pet nacionalnih udruga SOS Dječjih sela iz Italije, Litve, Latvije, Španjolske i Hrvatske. U sklopu projekta su održana dva trodnevna treninga trenera u Zagrebu i Granadi na kojima su poučavani treneri iz Španjolske, Hrvatske, Litve, Latvije i Italije. Održani su i brojni susreti mladih stručnjaka koji time imaju utjecaj na trening, radne materijale i sam sadržaj edukacija, kao i četiri regionalna treninga za 100 stručnjake iz sustava socijalne skrbi o tome kako što uspješnije i kvalitetnije pripremiti mlade koji napuštaju skrb za samostalan život.  

Više o ovom projektu možete saznati i na Facebook stranici Priprema za izlazak iz skrbi.

Vrijedni partneri i suradnici na oba projekta su Ured pravobraniteljice za djecu, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatska komora socijalnih radnika te Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu

U ovim projektima spojili smo sve značajke naših zagovaračkih aktivnosti: istraživanje potreba, osnaživanje stručnjaka kroz edukaciju i uključivanje djece i mladih u zagovaranje za svoja prava

Skrb temeljena na znanjima o traumi

Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece – integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi 

SOS Dječje selo Hrvatska u ožujku 2020. započelo je provedbu EU projekta  “Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece –  integriranje praksi temeljenih na znanjima na traumi u sustav alternativne skrbi”. Projekt se provodi uz naše partnere: SOS Kinderdorf International, organizaciju Celsis iz Škotske, specijalizirana za edukaciju stručnjaka iz sustava skrbi te 6 SOS nacionalnih udruga iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Belgije, Srbije.  Predviđeno trajanje projekta je do ožujka 2022. godine. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa REC (Rights, Equality and Citizenship). 

Ovaj projekt nastavak je naša prethodna dva projekta koje smo proveli u razdoblju od početka 2015. do kraja 2018. godine, kroz koje smo uz podršku i pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku educirali 200 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi. Stručnjaci su kroz edukacije usvojili znanja o primjeni pristupa u radu utemeljenog na dječjim pravima te znanja o radu s mladima na pripremi za izlazak iz sustava skrbi. Kroz prethodne edukacije utvrdila se potreba za specifičnim znanjima za rad s traumatiziranom djecom i mladima te drugim zahtjevnim ponašanjima koja proizlaze iz njihovih prošlih, ali često i trenutnih iskustava. 

 Cilj projekta je ojačati sustav podrške i pomoći djeci i mladima s iskustvom traume kroz osposobljavanje stručnjaka unutar sustava socijalne skrbi. Očekivane dobiti projekta su, s jedne strane postizanje sigurnijeg okruženja i podrške djeci i mladima u njihovom oporavku i razvoju punih potencijala, a s druge jačanje profesionalnih kapaciteta stručnjaka kroz usvajanje specifičnih znanja o traumi i načina pružanja podrške djeci i mladima koja su proživjela traumu. 

 Projektom je predviđena edukacija za 100 stručnjaka iz alternativne skrbi, online edukacija za 200 stručnjaka iz područja zdravstva, obrazovanja, pravosuđa te podrška za cjelokupnu organizacijsku implementaciju praksi temeljenih na znanjima o traumi.  

 Više o projektu možete saznati ovdje!

Link na međunarodnu stranicu projekta: https://www.sos-childrensvillages.org/trauma-informed-practices 

 

Sadržaj ovog dokumenta izražava isključivo stajalište njenih autora. Europska komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze. 

SUDJELOVANJE NA STRUČNIM SKUPOVIMA I KONFERENCIJAMA

Kao posljednja komponenta naših zagovaračkih aktivnosti su prisustvovanje na nacionalnim i međunarodnim konferencijama te stručnim skupovima, od kojih bi istaknuli sudjelovanje na Svjetskom FICE Kongresu u kolovozu 2016. godine,  sudjelovanje na Svjetskoj konferenciji međunarodne organizacije udomitelja IFCO u studenom 2017. godine, te redovito sudjelovanje na godišnjim konferencijama Hrvatske udruge socijalnih radnika. Sudjelovanjem na važnim nacionalnim i međunarodnim skupovima dijelimo dobro iskustvo iz našeg rada s korisnicima, sudjelujemo u važnim raspravama i stječemo recentna znanja iz područja zagovaranja za prava naših korisnika te rada s njima. 

U javno zagovaračke aktivnosti uključujemo i naše mlade, te bi od recentnih skupova na kojima smo ih uključili spomenuli aktivno sudjelovanje na regionalnoj konferenciji “Voices of young people leaving alternative care” u organizaciji SOS Dječjih sela BiH i Udruženja mladih – NAUTILUS, na kojoj smo predstavili zakonske okvire napuštanja skrbi u Hrvatskoj, te projekt “Priprema za izlazak iz sustava skrbi”, a na kojoj su prisustvovali stručnjaci i mladi iz cijele regije. Na konferenciji su mladi podijelili svoja iskustva tranzicije u samostalan život te istaknuli koji oblik podrške im je najbitniji da taj proces tranzicije u samostalan život bude za njih što bezbolniji i uspješniji. Ovom konferencijom potpomogli smo pokrenuti inicijativu kreiranja alata za pokretanje kampanje zagovaranja za izmjenu politika i praksi te unapređenje položaja djece i mladih koji napuštaju alternativnu brigu.

Skip to content