fbpx

U pet godina prešle su 100.000 km za obitelj: ‘Dječji osmijeh naša je najveća nagrada’ – 18.3.2021

Prije pet godina, 16. ožujka 2016. godine, u SOS Dječjem selu Ladimirevci s radom je započeo Program jačanja obitelji ‘Brižan dom za svako dijete’ s ciljem prevencije izdvajanje djece iz obitelji, pružanja podrške roditeljima u odgoju djece, stvaranja snažnih i sretnih obitelji te jačanje stručnih kapaciteta u lokalnoj zajednici.

Djelovanje ovog programa provodi se na području Osječko-baranjske županije, točnije u 42 mjesta (od Valpova preko Našica do Donjeg Miholjca sa svim pripadajućim prigradskim naseljima, općinama i selima). Stručan SOS Mobilni tim SOS Dječjeg sela Hrvatska u pet godina na tom je području prešao više od 100.000 kilometara pružajući usluge savjetovanja i pomaganja obiteljima u potrebi.

Pored pružanja usluga savjetovanja i pomaganja korisnicima programa u njihovom domu i u Savjetovalištu za djecu mlade i obitelj, koje je otvoreno na šest lokacija, kako bi se osigurala dostupnost usluge, provodio se i grupni i individualni rad s djecom, mladima i odraslima koji o njima brinu. Tako stručnjakinje pružaju usluge pomoći u učenju, psihološku i socijalnu podršku, podršku roditeljima te uvijek i svugdje rade na zagovaranju dječjih prava.

Obitelji u potrebi koje trebaju pomoć uvijek nekako pronalaze put do naših stručnjakinja u timu. Tako se u ‘Program jačanja obitelji’ mogu prijaviti samoinicijativno, na preporuku škole ili vrtića, ili mogu biti upućene od strane Centara za socijalnu skrb Valpovo, Našice ili Donji Miholjac.

Program i sve aktivnosti većinski se financiraju od Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, uz sufinanciranje Osječko-baranjske županije koja je prepoznala njegovu korisnost i značaj za podizanje kvalitete života djece i obitelji u lokalnoj zajednici.

Od početka djelovanja pa sve do danas u rad SOS mobilnog tima bila je uključena 51 obitelj, odnosno više od 170 korisnika. U grupni rad bilo je uključeno 1100 djece, a ‘Školu za roditelje’ završila su 233 roditelja. I dalje naše stručnjakinje redovno provode evaluacije rada s korisnicima i s partnerima, a povratne informacije su pozitivne, upućujući na zadovoljstvo pruženim uslugama te pozitivne promjene koje korisnici primjećuju kod sebe i u svojim obiteljima.

Prenosimo vam riječi jednog oca: ‘Evo nas, zapravo snažniji no što smo ikada bili. Ja sam svoje probleme riješio i rješavam najbolje kako znam i umijem. Ima još puno stvari na kojima trebamo raditi, nisu sve ni u našim rukama, no držimo se zajedno i napredujemo. Puno sam toga naučio tijekom rada sa psihologinjom, neke stvari više ili manje primjenjivao, a ponekad mi je bilo dovoljno samo s nekim podijeliti svoje brige. Mislim da smo zasta dobili podršku kakva nam je trebala.’

Gotovo cijelo vrijeme trajanja pandemije, stezanja i popuštanja mjera, Mobilni tim i Savjetovalište bili su dostupni našim korisnicima. Uza sve propisane mjere, naše su stručnjakinje uspješno provodile savjetovanja s korisnicima i pružale im potporu.

‘Mnoge naše obitelji su lošeg socioekonomskog statusa i niske razine obrazovanja, opterećene sukobima i nedostatnim roditeljskim vještinama zbog čega je nekoj od naše djece bio poseban izazov uspješno pohađati nastavu na daljinu. Međutim, ponosne smo na sve naše učenike koji, usprkos teškoćama, izvršavaju svoje školske obaveze i ostvaruju svoje potencijale’, rekla je Tihana Stapić, koordinatorica i psihologinja na projektu.

Većinu radnog dana stručnjakinje u SOS mobilnom timu provode u automobilu i u izravnom radu s korisnicima. Ponekad je potrebno sat vremena putovati do korisnika kako bi mu se pružila podrška koja mu je potrebna. Vrijeme koje ne provode u obitelji i na cesti posvećuju pripremi materijala za rad i educiranju, kako sebe, tako i drugih stručnjaka.

‘Od velike nam je važnosti kvaliteta usluge pa smo tako, primjerice, u pet godina rada Programa, sudjelovale na čak 42 edukacije. Bez obzira na to što smo malen tim, djelujemo u sastavu socijalna pedagoginja Matea Rukavina i psihologinja i koordinatorica Tihana Stapić, broj osnaženih obitelji, broj uključene djece u grupni rad, broj osmišljenih i provedenih programa, govori o predanosti našem poslu i ljubavi koju u njega ulažemo. Svi postavljani ciljevi su iz godine u godinu ostvareni, čak i premašeni. Osim toga tu je velika podrška naših suradnika i na tome im od srca hvala’, s ponosnom govori Tihana, te zaključuje:

‘Mi vjerujemo da je djelovanje svakog od nas važno. I znamo da pomaganje jednom djetetu ili jednom roditelju, neće promijeniti cijeli svijet, ali može promijeniti svijet toj jednoj osobi, tom jednom djetetu. To je misao koja nas prati kada je teško i nagrađuje svaki puta kada vidimo dječji osmjeh’.

U pet godina prešle su 100.000 km za obitelj: ‘Dječji osmijeh naša je najveća nagrada’
Skip to content