fbpx

Uspješan dovršetak donatorske faze projekta „Per aspera ad astra“ za 2022./’23. godinu, namijenjenog mladima i potpori njihovom daljnjem obrazovanju, koji zajednički provode Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ (DBHZ) i SOS Dječje selo Hrvatska (SOS DSH), obilježen je 21. veljače 2023. u Kuli nad Kamenitim Vratima simboličnom razmjenom monografija i zahvalnica.

U razdoblju od 5. prosinca 2022. do 2. veljače 2023. ukupno je prikupljeno €4.784,28  (36.047,00 kn). Sve je ostvareno uz svesrdnu pomoć brojnih članova i prijatelja Družbe koji su kroz razdoblje došašća pa sve do Sviječnice uplaćivali donacije. Uspješno provedenom donatorskom fazom projekta obnovljeno je humanitarno djelovanje Družbe. No, zaključivanje donatorske faze neće označiti kraj projekta već njegov nastavak kroz druge oblike djelovanja poput profesionalnog i obrazovnog usmjeravanja mladih iz SOS dječjeg sela. Mladima koji napuštaju SOS sela potrebno je pružiti kvalitetne informacije, profesionalno ih savjetovati, potaknuti na nastavak obrazovanja i cjeloživotno učenje te osigurati temelje za odabir kvalitetnog zanimanja. Pojedini članovi Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, koji dobro poznaju sustav visokog obrazovanja, već su ponudili svoju pomoć kroz provođenje stručnih događanja i predavanja s fokusom na razvoj vještina, interesa za nastavak obrazovanja i motivaciju mladih.

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ ovim je projektom pomogla upotpuniti impresivni mozaik aktivnosti koje SOS Dječje selo već provodi na dobrobit 182 djece smještene u selima u Lekeniku i Ladimirevcima, 49 srednjoškolaca koji odrastaju u SOS Zajednicama mladih u Zagrebu, Velikoj Gorici i Osijeku i 24 mlade osobe uključene u Program polusamostalnog življenja, prema podacima za 2022. godinu. SOS DSH je tijekom 2022. godine provelo 1.484 sati stručne podrške i 136 sati pružanja podrške u vidu savjetovanja mladima u Programu pripreme za izlazak iz skrbi. 250 obitelji s 570 djece obuhvaćeno je podrškom kroz Program jačanja obitelji te je pruženo 54.000 usluga za djecu u obitelji u riziku.

Suradnjom na projektu Per aspera ad astra (hrv. Preko trnja do zvijezda), kojim se ostvaruje potpora visokom obrazovanju djece bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi, Družba BHZ i SOS DSH žele nastaviti poticati i održavati filantropsku kulturu u Republici Hrvatskoj. Nastojanja su se prigodno poklopila s 30. godišnjicom djelovanja SOS DSH i osnivanja SOS sela u Lekeniku. U realizaciji projekta sa strane SOS DSH sudjelovale su Višnja Tuškan-Krupić, nacionalna direktorica; Ljiljana Varga, Voditeljica odjela za korporativna partnerstva; Neža Šiptar, Koordinatorica za odnose s javnošću; Marinka Šenjug, Direktorica odjela za donacije i komunikacije i brojni drugi djelatnici SOS DSH. Unutar Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, projekt su provodili Robert Kakarigi, Zmaj Libertas – Spiritus movens projekta; Mislav Grgić , Zmaj Strossmayerski, Veliki meštar, Spiritus rector projekta; Josip degl’ Ivellio, Zmaj Brački II., član Zmajskog areopaga, Consiliario projekta; te svi članovi i prijatelji Družbe koji su projekt podržali uplatama izravno na račun otvoren pri SOS Dječjem selu Hrvatska.

Projekt je osmišljen na temeljnoj ideji Roberta Kakarigija, Zmaja Libertasa, koji od 2019. godine na javnim događanjima popularizira važnost ostvarivanja prava djece iz sustava skrbi na visoko obrazovanje. Sustav visokog obrazovanja ima važnu društvenu dimenziju i smatra se javnim dobrom. Stoga je naglasak projekta stavljen na studiranje djece iz sustava socijalne skrbi za koju sudjelovanje u obrazovnom procesu, a poglavito dosizanje stupnjeva visokog obrazovanja, predstavlja bitan čimbenik socijalne uključenosti. Projekt se uklapa u program Ujedinjenih naroda Promijeniti svijet: program održivog razvoja do 2030. (eng. Agenda 2030) kroz doprinos ostvarivanju najmanje 4 od 17 globalnih ciljeva: 1. Svijet bez siromaštva, 4. Kvalitetno obrazovanje, 10. Smanjenje nejednakosti i 16. Mir, pravda i snažne institucije.

Uspjeh humanitarnog projekta “Per Aspera Ad Astra”
Skip to content