fbpx

U SOS Dječjem selu potpuno smo posvećeni dobrobiti djece – u mnogim slučajevima tijekom cijelog njihova djetinjstva – a jednako tako predano radimo na jačanju obitelji i zajednice kao preventivne mjere u borbi protiv napuštanja i društvenog zanemarivanja djece.

 

Naša organizacija prihvatila se istinski teške, ali i jednako toliko vrijedne zadaće vratiti ravnotežu u živote napuštene, osiromašene te duhovno i tjelesno traumatizirane djece, da im pruži pomoć i ohrabrenje u teškim trenucima, da im osigura individualnu pomoć te da ih s rukom u ruci povede na put od djetinjstva prema odrasloj dobi.

 

Helmut Kutin, počasni predsjednik SOS-Kinderdorf International

NAŠI KORIJENI

Prvo SOS Dječje selo osnovao je Hermann Gmeiner u mjestu Imst u Austriji 1949. godine. Potpuno se posvetio pomaganju nezbrinutoj djeci – djeci koja su u Drugomu svjetskom ratu izgubila dom, sigurnost i obitelj. Zahvaljujući podršci brojnih donatora i djelatnika, naša organizacija danas pomaže djeci diljem svijeta.

Djelujemo kao neovisna nevladina organizacija za društveni razvoj. Poštujemo različite vjeroispovijesti i kulture, a djelujemo u zemljama i zajednicama u kojima naš rad može pridonijeti općem razvoju. Djelujemo u duhu Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, čije postavke promičemo svuda u svijetu.

Konceptom SOS Dječjeg sela naša je organizacija utrla put obiteljskom pristupu dugoročne skrbi napuštene djece i djece bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi.

Izvršni dio Udruge SOS Dječje selo Hrvatska čini Nacionalni ured koji koordinira sve SOS projekte u zemlji. Zaposlenici Nacionalnog ureda su profesionalci koji su svoj rad posvetili pomaganju djece u izgradnji boljeg života.

Udruga SOS Dječje selo Hrvatska djeluje od  25. veljače 1992. kao ravnopravan član SOS-Kinderdorf Internationala, najveće svjetske nevladine organizacije koja djeluje u 135 zemalja širom svijeta. Izvršni dio Udruge SOS Dječje selo Hrvatska čini Nacionalni ured koji koordinira sve SOS programe u zemlji. Zaposlenici Nacionalnog ureda su profesionalci koji svojim posvećenim radom osiguravaju smjernice te uvjete za rad  i razvoj svih SOS programa, u skladu s misijom, vizijom i vrijednostima organizacije.

Jednom godišnje sastaje se Opća izborna Skupština Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, u sklopu koje djeluje Predsjedništvo koje broji sedam članova:  prof. dr. sc. Mariza Katavić, predsjednica; gosp. Dubravko Jurišić, dopredsjednik; gđa Wendy Zečić, univ. spec. pol., članica; prof. dr. sc. Tatjana Josipović, članica; gđa Dubravka Vlajo, članica; gđa Caroline Taylor, članica; gosp. Alo Tammsalu, član.

NAŠ KONCEPT temelji se na četiri načela

SOS mama/SOS tata

Svako dijete ima brižnog roditelja

SOS mama gradi blizak odnos sa svakim djetetom koje joj je povjereno na brigu, pružajući mu potrebnu sigurnost, ljubav i stabilnost. Kao stručna osoba za skrb o djeci, upravlja razvojem svoje djece i istodobno samostalno vodi svoje kućanstvo. Prepoznaje i poštuje obiteljsko podrijetlo, kulturne korijene i vjeroispovijest svakoga djeteta.

SOS braća i sestre

Obiteljske veze razvijaju se na prirodan način

Djevojčice i dječaci različite dobi žive zajedno kao braća i sestre, a biološka braća i sestre uvijek se smještaju u istu SOS obitelj. Djeca zajedno sa svojom SOS mamom izgrađuju emocionalne veze koje traju cijeli život.

SOS kuća

Svaka obitelj stvara svoj dom

Kuća je dom obitelji i ima svoje jedinstveno ozračje, ritam i rutinu. Djeca pod istim krovom uživaju u istinskom osjećaju sigurnosti i pripadnosti. Rastu i uče zajedno, dijeleći odgovornosti, radosti i tuge svakodnevnog života.

SOS selo

SOS obitelj dio je zajednice

SOS obitelji žive zajedno, tvoreći sigurno seosko okruženje u kojemu djeca mogu uživati u sretnom djetinjstvu. Obitelji razmjenjuju iskustva i međusobno se pomažu. Također žive kao integrirani i aktivni članovi lokalne zajednice. Svako dijete kroz svoju obitelj, selo i zajednicu uči kako aktivno sudjelovati u društvu.

Naša vizija

Svako dijete pripada obitelji i odrasta u ljubavi, poštovanju i sigurnosti.

Svako dijete pripada obitelji

Obitelj je srce društva. U okrilju obitelji svako je dijete zaštićeno i uživa u osjećaju pripadnosti. Tako djeca uče životne vrijednosti i stvaraju trajne odnose, što im daje čvrstu podlogu za izgrađivanje vlastite budućnosti.

Svako dijete odrasta u ljubavi

Ljubav i prihvaćanje liječe emocionalne rane i izgrađuju samopouzdanje. Djeca stječu povjerenje i vjeru u sebe i druge. Uz tako stečenu samosvijest svako dijete može prepoznati i ostvariti svoj potencijal.

Svako dijete odrasta u poštovanju

Slušamo i ozbiljno shvaćamo svako dijete. Djeca sudjeluju u donošenju odluka koje utječu na njihov život i imaju mogućnost preuzeti vodeću ulogu u vlastitu razvoju. Dijete odrasta uz poštovanje i dostojanstvo, kao voljeni član obitelji i društva.

Naša misija

Mi stvaramo obitelji za nezbrinutu djecu, pomažemo im oblikovati vlastitu budućnost te sudjelujemo u razvoju njihovih zajednica.

Stvaramo obitelji za nezbrinutu djecu

Skrbimo o djeci bez roditelja, napuštenoj djeci ili djeci čije se obitelji ne mogu brinuti za njih. Pružamo im mogućnost da izgrade trajne odnose unutar obitelji. Naš obiteljski pristup u SOS Dječjem selu počiva na četiri načela: svako dijete treba majku i odrasta s braćom i sestrama u vlastitom domu u sigurnomu seoskom okruženju.

Pomažemo djeci da oblikuju vlastitu budućnost

Pomažemo djeci da žive u skladu s vlastitom kulturom i vjeroispoviješću kao aktivni članovi zajednice.

Pomažemo djeci prepoznati i izraziti individualne sposobnosti, interese i talente. Osiguravamo djeci školovanje i stručno obrazovanje koje im je potrebno kako bi i sami mogli pridonijeti boljitku društva.

Sudjelujemo u razvoju njihovih zajednica

Sudjelujemo u životu zajednice i odgovaramo na socijalne i razvojne potrebe najugroženije djece i mladih. Gradimo objekte i stvaramo programe kojima je cilj ojačati obitelji i spriječiti napuštanje djece. Surađujemo s drugim članovima zajednice u pružanju naobrazbe i zdravstvene zaštite te u reagiranju na krizne situacije.

Naše vrijednosti

To su temeljna uvjerenja i stavovi na kojima je naša organizacija izgrađena i koji su osnova našeg uspjeha. Te trajne vrijednosti usmjeravaju naše aktivnosti, odluke i odnose dok ostvarujemo našu misiju.

Hrabrost

Mi djelujemo

Doveli smo u pitanje tradicionalne metode brige za nezbrinutu djecu i nastavljamo utirati put inovativnim pristupima skrbi o djeci. Pomažemo djeci koja se nemaju kome drugome obratiti. Naš suosjećajan i samopouzdan pristup daje nam odlučnost da preispitujemo, učimo i djelujemo za djecu diljem svijeta.

Odanost

Mi ispunjavamo svoja obećanja

Potpuno smo posvećeni naporu da generacijama djece omogućimo bolji život. To postižemo njegovanjem trajnih veza s našim donatorima, djelatnicima i zajednicama u kojima djelujemo. Vjerujemo da preuzimanjem dugoročnih obveza postižemo značajan i trajan utjecaj.

Povjerenje

Vjerujemo jedni drugima

Vjerujemo u sposobnosti i potencijale jedni drugih. Međusobno se podržavamo i poštujemo te stvaramo okruženje u kojemu svoje odgovornosti možemo ispunjavati s pouzdanjem. Ozračje povjerenja nadahnjuje nas da iskušavamo nove ideje, razmjenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih.

Pouzdanost

Mi smo partneri na koje možete računati

Od naših početaka 1949. godine, izgradili smo odnos povjerenja s donatorima, vladama i drugim partnerima koji pomažu u ispunjenju naše misije. Naša najveća odgovornost je zajamčiti dobrobit djece osiguravanjem visokih standarda skrbi o djeci. Time smo se ujedno obvezali da ćemo sva novčana sredstva i ostale resurse rabiti mudro, s poštovanjem i pouzdano.

Prijatelj djece
Skip to content